.

Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)



Τα ρομπότ και οι «έξυπνες» συσκευές με τεχνολογία ΑΙ δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία όπως ήταν κάποτε, και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) τροφοδοτεί το νέο κύμα της τεχνολογικής τους ανάπτυξης και καθώς οι δυνατότητές τους συνεχίζουν να αυξάνονται, το ίδιο ισχύει και για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιούνται υπεύθυνα και με ασφάλεια. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο έλεγχός τους δεν θα πέσει σε λάθος χέρια και δεν θα αξιοποιηθούν με κακόβουλο τρόπο.

Όπως φανερώνει σχετική έρευνα της Kaspersky, οι Έλληνες έχουν γενικά θετικά συναισθήματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εξέλιξή της. Μάλιστα, οι επικρατέστερες λέξεις που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «Βοηθητική» (47%) και «Χρήσιμη» (48%), ενώ παράλληλα το 61,6 % πιστεύει πως οι «έξυπνες» ρομποτικές συσκευές που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας στο μέλλον και το 48,1% πως θα του προσφέρουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες που σχετίζονται με το AI. Αντί για την ίδια την τεχνολογική ανάπτυξη, επικεντρώνονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα και τους δυνητικά αρνητικούς τρόπους χρήσης του, καθώς και στην ασφάλεια και τους κανονισμούς των «έξυπνων» συσκευών που βασίζονται στο AI. Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς (55,9%) ανησυχούν ότι κάποιοι τους ακούν μέσω των «έξυπνων» συσκευών στο σπίτι τους, το 63,7% πιστεύει πως δεν υπάρχουν αρκετοί νόμοι που ελέγχουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και σχεδόν 7 στους 10 (69,6%) εκφράζουν την ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» συσκευές βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να επεξεργάζονται δεδομένα χωρίς την άδεια τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα υψηλότερα ποσοστά στις παραπάνω απαντήσεις εντοπίζονται στο λεγόμενο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, δηλαδή στις ηλικίες 18-34.

Το 66,1% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο από χάκερ και ψηφιακούς εγκληματίες για κλοπή ευαίσθητων, προσωπικών πληροφοριών. Ο David Emm, Principal Security Researcher στην Kaspersky, συμμερίζεται την άποψη πως ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στον ίδιο τον άνθρωπο και όχι στην τεχνολογική εξέλιξη αυτή καθ’ αυτή, σχολιάζοντας σχετικά: «Η χειραγώγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνοεπιθέσεων αυτήν τη στιγμή, επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας εμπλέκεται τόσο έντονα. Το βασικό πράγμα που θα πρέπει να θυμούνται οι καταναλωτές είναι ότι, ενώ οι λύσεις AI από μόνες τους δεν μπορούν να τους ξεπεράσουν σε ευφυΐα, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να τις εκμεταλλευτούν με κακόβουλο τρόπο και να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο. Υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε για να καταστεί μια τέτοια τεχνολογία ικανή να απειλήσει τον πολιτισμό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, και εκτιμάται ότι ακόμη και οι προγραμματιστές απέχουν περισσότερο από έναν αιώνα από τη δημιουργία της πραγματικής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI)».

Η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας: «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μία σαφής αντίληψη για το δυνητικό κέρδος από τη χρήση της ΤΝ. Αυτή συνοδεύεται από μία ανησυχία σχετικά με την αξιοποίηση τεχνολογιών ΤΝ. Με ορθή, επιστημονική ενημέρωση του κοινού, με κοινωνικό και διεπιστημονικό διάλογο, αλλά και ευθύνη από τη μεριά των επιστημόνων, θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς μία αξιόπιστη, ανθρωποκεντρική ΤΝ στην καθημερινότητά μας. Αυτό το όραμα έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στρατηγική της για την ΤΝ, αλλά και με δράσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως το GDPR, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την προστασία των δεδομένων τους. Για αυτό έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, και σε εθνικό επίπεδο, και καλούμαστε - τεχνικά, νομοθετικά, πολιτικά, αλλά και ως χρήστες - να ενισχύσουμε αυτήν την κοινωφελή, ηθική διάσταση της ΤΝ, μειώνοντας τους κινδύνους. Ως ΕΕΤΝ, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε την επιστημονική γνώση, τη δημιουργική διάθεση και τις ηθικές καταβολές που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε, βήμα-βήμα και με εγρήγορση αυτό το όραμα».
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.