.

Πως η τεχνολογία μετατρέπει ένα οίκημα σε "έξυπνο κτίριο"



Σήμερα, κατά μέσο όρο, περνούμε το 80% του χρόνου μας μέσα σε κτήρια – σπίτια, γραφεία, πολυκαταστήματα κ.λπ. – επομένως οι απαιτήσεις μας σε σχέση με το τι μπορούν να μας προσφέρουν είναι αυξημένες. Πλέον, απαιτούμε από τα κτήρια να προσαρμόζονται με ευελιξία στις σύγχρονες ανάγκες μας, να μας τις καλύπτουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο αλλά ταυτόχρονα να είναι οικονομικά, με χαμηλό κόστος συντήρησης καθώς και φιλικά στο περιβάλλον. Αυτά είναι τα έξυπνα κτήρια τα οποία θα αλλάξουν ριζικά τον κατασκευαστικό τομέα και γενικά τον τομέα των ακινήτων.

Τι είναι ένα έξυπνο κτήριο; Στην πιο βασική του επεξήγηση, ένα έξυπνο κτήριο είναι αυτό που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να μοιράζεται πληροφορίες μεταξύ συστημάτων για τη συμπεριφορά των ενοίκων του με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσής του.

Τα έξυπνα κτήρια βελτιστοποιούν την απόδοσή τους μέσω της συλλογής δεδομένων σε σχέση με τρεις σημαντικούς τομείς: Ενέργεια, Άνεση & Ασφάλεια

Ενέργεια: Η ενεργειακή απόδοση ενός έξυπνου κτηρίου μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 26% σε κόστος διατήρησης θερμοκρασίας και μέχρι 67% σε κόστος φωτισμού. Πώς; Μέσω έξυπνου φωτισμού (αυτόματο κλείσιμο ή άνοιγμα των φώτων με βάση της ανίχνευσης παρουσίας), μέσω αυτόματης ρύθμισης θερμοκρασίας του κτηρίου χρησιμοποιώντας είτε τη θέρμανση είτε το air conditioning, είτε έξυπνα παράθυρα για την προσαρμογή της θερμότητας από τον ήλιο, είτε ακόμα και ειδικούς ανεμιστήρες οροφής στη ρύθμιση του θερμοστάτη κ.λπ.

Άνεση: Ένα έξυπνο κτήριο στοχεύει στο να προσφέρει τη μέγιστη άνεση στους ενοίκους του που συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους. Πώς; Μέσω αισθητήρων IoT που μετρούν από την πληρότητα του κτηρίου μέχρι την υγρασία, την ανίχνευση διοξειδίου του άνθρακα και πολλά άλλα δεδομένα που χρειάζονται έτσι ώστε να κάνουν του χώρους άνετους και υγιείς.

Ασφάλεια: Τα έξυπνα κτήρια προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια στους ενοίκους μέσω καμερών, μέσω συστημάτων ελέγχου πρόσβασης ή ακόμα μέσω ελεγχόμενων πορτών και ανελκυστήρων.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των έξυπνων κτηρίων;

Συστημική Διασύνδεση – Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των έξυπνων κτηρίων αφού επιτρέπουν σε όλα τα συστήματα (από συστήματα φωτισμού, θερμοκρασίας μέχρι ανιχνευτών και αισθητήρων) να είναι συνδεδεμένα και να μπορούν να μιλούν μεταξύ τους μοιράζοντας δεδομένα.

Η χρήση των αισθητήρων – Οι αισθητήρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των έξυπνων κτηρίων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συλλογή δεδομένων για τη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το πού θα διατεθούν οι πόροι.

Αυτοματοποίηση – Οι πληροφορίες συγκεντρώνονται αδιάλειπτα και αναλύονται από τα συστήματα σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η συνεχής παρακολούθηση επιτρέπει αυτοματοποιημένες προσαρμογές που μπορούν να ελέγξουν τις συνθήκες σε ολόκληρο το κτήριο.

Δεδομένα – Τα έξυπνα κτήρια δημιουργούν ένα μεγάλο όγκο δεδομένων για τη χρήση τους, κάτι που τα κανονικά κτήρια δεν μπορούν να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνεται πρόβλεψη για τους τρόπους λειτουργίας των κτηρίων σε μελλοντικούς χρόνους.

Πώς η τεχνολογία μετατρέπει ένα κανονικό κτήριο σε έξυπνο κτήριο;

Η τεχνολογία που επιτρέπει την ύπαρξη κτηρίων χωρίς περιορισμούς είναι η τεχνολογία των οπτικών ινών.

Οι οπτικές ίνες είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το φως για να μεταδώσει τεράστιο όγκο πληροφοριών σε πολύ γρήγορες ταχύτητες. Τα δεδομένα που μαζεύονται από τα έξυπνα κτήρια και αφορούν τη συμπεριφορά των ενοίκων μπορούν να επεξεργαστούν και να μοιραστούν στα διάφορα συστήματα σε πραγματικούς χρόνους προσφέροντας, όπως έχει λεχθεί πιο πάνω, τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, τη μέγιστη άνεση και τη μέγιστη ασφάλεια.

Τα πλεονεκτήματα των οπτικών ινών, συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες είναι πολλά: είναι η τεχνολογία με το χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης αλλά και με το πιο οικονομικό κόστος υποστήριξης. Είναι η τεχνολογία που επιτρέπει και στηρίζει άλλες τεχνολογίες (όπως 5G, Internet of Things, VoIP κλπ.) η τεχνολογία με μηδέν καθυστέρηση και ταχύτητες Gigabit αλλά το πιο σημαντικό είναι τεχνολογία future proof – δηλαδή είναι η τεχνολογία του μέλλοντος όπου, με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, δεν διαφαίνεται να μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη τεχνολογία.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.