.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί κάμερες με αναγνώριση προσώπου για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό



Καθώς οι ρωσικές πόλεις εφαρμόζουν lockdown για να προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της πανδημίας κορωνοϊού, η Μόσχα στη Ρωσία χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να παρακολουθεί τους κατοίκους της. Οι αξιωματούχοι της πόλης χρησιμοποιούν ένα κολοσσιαίο δίκτυο δεκάδων χιλιάδων καμερών το οποίο έχει εγκατεστημένο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Οι κάμερες σχεδιάζεται να συνδεθούν με ψηφιακούς κωδικούς στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων. Ωστόσο προκαλείται ανησυχία για το κατά πόσο θα αρθεί αυτή η εκτεταμένη επιτήρηση μετά την κρίση. 


 Η Sarah Rainsford εξηγεί στο BBC πώς λειτουργεί το σύστημα στη γειτονιά της στη Μόσχα.




Σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑSS το σύστημα παρακολούθησης των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό και παραμένουν στο σπίτι τους, φέρει την ονομασία «Κοινωνική παρακολούθηση» και τέθηκε σε λειτουργία χθες στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση πληροφοριακών τεχνολογιών της ρωσικής πρωτεύουσας. «Στη Μόσχα, με βάση το διάταγμα του δημάρχου, για πρώτη φορά άρχισαν να χρησιμοποιούνται τεχνολογίες κοινωνικής παρακολούθησης των ασθενών οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό και επιλέξει να έχουν νοσηλεία κατ' οίκον», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης πληροφοριακών τεχνολογιών, στην οποία επισημαίνεται ότι για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται τεχνολογίες εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Διεύθυνση πληροφοριακών τεχνολογιών, σήμερα παρέδωσαν στους ασθενείς, οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό, smartphone στα οποία είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή «Κοινωνική παρακολούθηση». «Τα τεχνολογικά αυτά μέσα δίνουν τη δυνατότητα στις αρχές της πόλης να ελέγχουν αν τηρείται η καραντίνα και να εντοπίζουν άμεσα τις περιπτώσεις παραβίασης της, κάτι που θα συμβάλει στο να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά του ιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αρμόδιας Διεύθυνσης. 

Χθες έγινε επίσης γνωστό πως οι φωτογραφίες ατόμων που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό εισάγονται σε ειδική βάση δεδομένων, όπως δήλωσε ο πρόεδρο της Δούμας της Μόσχας Αλεξέι Σαπόσνικοφ μιλώντας σε εκπομπή που μεταδίδει το «πρώτο κανάλι» της ρωσική τηλεόρασης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι χρησιμοποιούνται ψηφιακές τεχνολογίες παρακολούθησης, για να ελέγχεται αν ο διαγνωσθείς με κορονοϊό ασθενής που έχει επιλέξει την κατ' οίκον νοσηλεία τηρεί τα περιοριστικά μέτρα. 

Σύμφωνα με τον Σαπόσνικοφ οι ασθενείς οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό θα φωτογραφίζονται, μόλις υπογράφουν το σχετικό έγγραφο με το οποίο επιλέγουν την κατ' οίκον νοσηλεία. «Ο ασθενής φωτογραφίζεται και η φωτογραφία του εισάγεται σε ειδική βάση δεδομένων σύμφωνα με τεχνολογίες που έχουν ήδη δοκιμασθεί εδώ και καιρό» διευκρίνισε ο Σαπόσνικοφ. Νωρίτερα σήμερα είχε ανακοινωθεί ότι στη Μόσχα τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα παρακολούθησης μέσω smartphone όσων έχουν διαγνωσθεί με κορονοϊό και παραμένουν στα σπίτια τους.

Sources: BBC/lifo.gr

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.