.

Αναγνωρίζοντας μια πανδημία μέσα στο πλήθος



Τι φτιάχνεις αν συνδυάσεις αλγόριθμους Μηχανικής Μάθησης, θερμικές κάμερες και ένα μικρόφωνο; Μια φορητή συσκευή ικανή να ανιχνεύσει αν μια ίωση λαμβάνει χαρακτηριστικά πανδημίας.

Η συσκευή με το όνομα FluSense είναι δημιούργημα του Πανεπιστημίου Amherst της Μασαχουσέτης και μπορεί ανιχνεύοντας την ένταση και τη χροιά του βήχα καθώς και τη θερμοκρασία ανθρώπων εντός πολυπληθών ομάδων να καταλάβει αν επίκειται ξέσπασμα επιδημίας.

Κάθε βήχας έχει το δικό του ηχητικό αποτύπωμα. Αν συσχετιστεί με τη θερμοκρασία του ασθενούς – που εντοπίζει η θερμική κάμερα – και συνδυαστεί με τα αντίστοιχα δεδομένα από εκατοντάδες ασθενείς κάθε ημέρα, αναδύεται ένα σαφές μοντέλο πιθανής επιδημίας. 

Αρχικά οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα εργαστηριακό ηχητικό δείγμα βήχα. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν στο δείγμα αυτό ένα νευρωνικό δίκτυο Μηχανικής Μάθησης. Το τελικό στάδιο αφορούσε τη δημιουργία μιας απλής συσκευής, αποτελούμενης από ένα μικρόφωνο, μια θερμική κάμερα και έναν μικροσκοπικό υπολογιστή Raspberry Pi.

Τον Δεκέμβριο του 2018 τοποθέτησαν τέσσερις συσκευές FluSense, σε ισάριθμες αίθουσες αναμονής στην υγειονομική κλινική του Πανεπιστημίου. Οι ασθενείς όσο περίμεναν για να εξεταστούν, έβηχαν, φτερνίζονταν κ.λπ. Έως τον Ιούλιο του 2019, η πλατφόρμα FluSense συγκέντρωσε και ανέλυσε περισσότερες από 350.000 θερμικές εικόνες και 21 εκατομμύρια ηχητικά δείγματα βήχα από τις αίθουσες αναμονής.

Συγκρίνοντας τη διάγνωση που έδωσαν οι γιατροί, με τα αποτελέσματα που έδινε η πλατφόρμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η FluSence προέβλεψε με ακρίβεια τα ημερήσια ποσοστά ασθενειών που εμφανίζονταν στην πανεπιστημιακή κλινική. Πότε, για παράδειγμα, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από γρίπη και πότε τα συμπτώματα αφορούσαν εποχικές αλλεργίες.

Φυσικά τίθεται το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για συσκευές με μικρόφωνα και κάμερες, τοποθετημένες σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων. Μόνο που οι συσκευές τις FluSense είναι εφοδιασμένες με ψηφιακά φίλτρα, που δεν επιτρέπουν την καταγραφή ομιλίας και χαρακτηριστικών προσώπου.

Οι δημιουργοί της FluSense υποστηρίζουν ότι η νέα πλατφόρμα προορίζεται για χρήση σε νοσοκομεία, αίθουσες αναμονής και μεγαλύτερους δημόσιους χώρους και μπορεί να επεκτείνει το οπλοστάσιο των εργαλείων επιτήρησης που χρησιμοποιούνται για την πρόγνωση της εποχικής γρίπης και άλλων ιικών λοιμώξεων. Με τον τρόπο αυτό οι αρχές θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το ξέσπασμα επιδημιών, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα πριν αυτές καταστούν ανεξέλεγκτες, όπως στην περίπτωση του κορονοϊού.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.