.

COVID-19 και χρήση τεχνολογίας θερμικής απεικόνισης



Η ζήτηση για εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης από τη FLIR Systems, έναν κορυφαίο κατασκευαστή, έχει αυξηθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια της επιδημίας κορωνοϊού, λέει ο Jim Cannon, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η ιδιωτική εταιρεία, με έδρα το Όρεγκον, χρεώνει 5.000 έως 7.000 δολάρια για κάμερες βασικού επιπέδου που είναι κατάλληλες για ιατρικό έλεγχο.

Η θερμική απεικόνιση κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο, ενώ βρίσκεται ήδη σε χρήση εδώ και πολύ καιρό σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ασία, ως αποτέλεσμα των προηγούμενων επιδημιών SARS και H1N1. Ο κολοσσός των καζίνο Wynn Resorts, η βραζιλιάνικη εταιρεία ανθρακωρυχείων Vale και τα αεροδρόμια στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο είναι μόνο μερικοί από τους πελάτες που άρχισαν πρόσφατα να χρησιμοποιούν τέτοιο εξοπλισμό.

«Το αποτέλεσμα αυτής της επιδημίας είναι ότι στο μέλλον θα γίνεται πιο προηγμένος έλεγχος για πιθανούς φορείς ασθενειών σε όλες τις μαζικές συγκεντρώσεις», λέει ο Matt Friedman, ιατρικός διευθυντής της εταιρείας θερμικής απεικόνισης CrowdRx και αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Maimonides του Μπρούκλιν.

Η ζήτηση για εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης από τη FLIR Systems, έναν κορυφαίο κατασκευαστή, έχει αυξηθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια της επιδημίας κορωνοϊού, λέει ο Jim Cannon, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η ιδιωτική εταιρεία, με έδρα το Όρεγκον, χρεώνει 5.000 έως 7.000 δολάρια για κάμερες βασικού επιπέδου που είναι κατάλληλες για ιατρικό έλεγχο.

Οι θερμικές κάμερες της FLIR δεν είναι μόνο για ιατρική χρήση. Οι ενεργειακές εταιρείες τις εγκαθιστούν για να εντοπίζουν διαρροές στους αγωγούς. Τα εργοστάσια τις χρησιμοποιούν για την ανίχνευση φθαρμένων εξαρτημάτων σε μηχανήματα και ο στρατός τις χρησιμοποιεί για να εντοπίζει εχθρικές μονάδες στο σκοτάδι, συμπεριλαμβανομένων και drone που ζυγίζουν μόλις 30 γραμμάρια.

Παρ όλα αυτά, ο Cannon είναι προσεκτικός όταν μιλάει για τις δυνατότητες του εξοπλισμού όσον αφορά την πανδημία COVID-19. Οι κάμερες εντοπίζουν «αυξημένη θερμοκρασία σώματος», όχι απαραίτητα πυρετούς ή λοίμωξη. «Δεν μπορούν να διαγνώσουν τίποτα», λέει.

Και αυτό αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα που είναι επιφορτισμένοι με την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Ακόμα κι αν μια θερμική κάμερα προσδιορίζει με ακρίβεια τη θερμοκρασία ενός ατόμου, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια εάν μεταφέρει τον ιό. Μερικοί άνθρωποι έχουν από φυσικού τους υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος ή μπορεί να έχουν αυξημένη θερμοκρασία λόγω σωματικής άσκησης. Επιπλέον, αν κάποιος φοράει γυαλιά μπορεί να επηρεάσει τη λήψη ακριβούς μέτρησης, διότι η τεχνολογία απαιτεί καθαρή εικόνα των ματιών ενός ατόμου.

Ακόμα χειρότερα, κάποιος που έχει μολυνθεί με τον COVID-19 μπορεί να είναι μεταδοτικός για αρκετές ημέρες πριν εμφανίσει συμπτώματα. Άλλα μολυσμένα άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν φάρμακα για να μειώσουν τη θερμοκρασία τους, επιτρέποντάς τους να ξεγελάσουν τις θερμικές κάμερες χωρίς να εντοπιστούν.

Τον Μάρτιο, η ομάδα μη κερδοσκοπικών ιατρικών ερευνών στις ΗΠΑ, ECRI, δημοσίευσε μια ανάλυση προηγούμενων μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης θερμικής διαλογής για την καταπολέμηση εστιών μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Διαπίστωσε ότι η τεχνολογία, που χρησιμοποιείται μόνη της ή σε συνδυασμό με ερωτηματολόγια, είναι «αναποτελεσματική για την ανίχνευση μολυσμένων ατόμων» και ότι «θα μπορούσε να παρέχει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας».

Η μελέτη έγινε μετά από ερώτημα μιας μεγάλης εταιρείας παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ προς την ECRI σχετικά με το εάν θα έπρεπε να εγκαταστήσει θερμικές κάμερες για την παρακολούθηση ατόμων που εισέρχονται σε νοσοκομεία, λέει ο Andrew Furman, εκτελεστικός διευθυντής της ECRI. «Ακόμα και σε ένα ιδανικό σενάριο, θα αποτύχουμε να εντοπίσουμε περισσότερο από το ήμισυ του μολυσμένου πληθυσμού», λέει ο Furman. «Τα στοιχεία μας λένε ότι αυτό δεν θα βοηθήσει».

Ο Friedman της CrowdRx συμφωνεί ότι η τεχνολογία θερμικής απεικόνισης είναι ατελής. Αλλά αναφέρει κάποιες άλλες μελέτες που διαπίστωσαν ότι η τεχνολογία εντόπισε επιτυχώς πυρετούς σε ποσοστό ευαισθησίας μεγαλύτερο από 90%. Και τα άτομα με πυρετό είναι πιο μεταδοτικά από τους ασυμπτωματικούς φορείς, λέει.

«Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει η ευαισθησία της στο 100% για εντοπισμό όλων των μολυσμένων ατόμων», λέει ο Friedman. Ωστόσο, προσθέτει, όταν πρόκειται για μεγάλες συγκεντρώσεις είτε σε χώρους εργασίας είτε σε μεγάλες εκδηλώσεις, η χρήση της τεχνολογίας «πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα».

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.