.

Το Internet of Things αλλάζει τις επιχειρήσεις



Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις να μην επηρεάσουν βαθιά την οικονομία. Από τη μηχανή εσωτερικής καύσης, μέχρι τους πρώτους αυτοματισμούς, η εξέλιξη στην παραγωγική διαδικασία και κατ’ επέκταση στο σύνολο της επιχειρηματικότητας «πάτησε» πάνω στις τεχνολογικές κατακτήσεις. Οι αλλαγές αυτές, όμως, ωχριούν μπροστά στις κοσμογονικές αλλαγές που φέρνει μαζί του το «μυστηριώδες» και πολλά υποσχόμενο Industry 4.0, σύμφωνα με τις αναλύσεις ειδικών.

Στην πράξη Industry 4.0 σημαίνει ότι περισσότερες συσκευές και «έξυπνα» βιομηχανικά ρομπότ θα λαμβάνουν και θα μεταδίδουν πληροφορίες.Πρόκειται για διαδικασία που θα αποκεντρώσει την ανάλυση και λήψη αποφάσεων, επιτρέποντας αντίδραση σε πραγματικό χρόνο. Με άλλα λόγια Internet of Things, ένας κεντρικός ιστός, εν είδει νευρωνικού δικτύου, που θα συνδέει συσκευές, μηχανές, προϊόντα και θα επιτρέπει την αδιάκοπη ροή πληροφορίας και δεδομένων.

Μια νέα μελέτη από την Juniper Research προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός συνδέσεων Internet of Things θα φτάσει τα 83 δισεκατομμύρια το 2024, από 35 δισεκατομμύρια συνδέσεις το 2020. Το άλμα αυτό θα είναι της τάξης του 130% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με κινητήρια δύναμη όχι τους απλούς καταναλωτές, αλλά τον βιομηχανικό τομέα, ακολουθούμενο από το λιανικό εμπόριο και τη γεωργία. Συνολικά αυτοί οι τρεις τομείς θα αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των συνδέσεων του Internet of Things μέχρι το 2024, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του επιχειρείν και κατ' επέκταση της οικονομίας.

Όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς ΙοΤ, αντίστοιχη μελέτη της Statista προβλέπει ότι θα αγγίξει τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.



Πάντως, σε σχέση με το Ιnternet of Things στην ιδιωτική σφαίρα, η εστίαση στον βιομηχανικό τομέα αφορά τη δικτύωση μηχανών (machine – to - machine). Ως εκ τούτου, το Industrial Internet of Things θα έχει νόημα όταν συμβαδίσει με τη Μηχανική Μάθηση και τα Μεγάλα Δεδομένα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων.

Ο καταλύτης πίσω από την έκρηξη στον αριθμό των συνδέσεων θα είναι η εδραίωση και επέκταση των δικτύων 5G, υποστηρίζει η Juniper Research, και επισημαίνει ότι ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων IoT σε υπηρεσία θα αυξηθεί κατά 180% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι βιομηχανικοί χρήστες του IoT ήδη υιοθετούν νέες τεχνολογίες για να επεκτείνουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες,να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και την ποιότητα των προϊόντων τους. Ωστόσο, η Juniper Research τονίζει ότι οι πλατφόρμες IoT πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες ασφαλείας θα μπορούν να κλιμακωθούν, παράλληλα με την ανάπτυξη των δικτύων, ώστε να μην υπάρχει διαρροή κρίσιμων δεδομένων.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.