.

Αυξημένες κατά 12%, οι δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ευρώπη



Η ευρωπαϊκή δαπάνη για διαδικασίες, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα συνεχίσουν να διευρύνονται και το 2020, παρά την πανδημία και την οικονομική κρίση, που αυτή προκαλεί. Κατά το τρέχον έτος, οι σχετικές δαπάνες επί ευρωπαϊκού εδάφους αναμένεται να διευρυνθούν κατά 12% έναντι του 2019. Σε απόλυτα μεγέθη, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα αυξηθούν στα $305 δισ. Αν και ο ρυθμός είναι ανοδικός έναντι του 2019, το ποσοστό της αύξησης είναι περιορισμένο έναντι του 18%, που προέβλεπαν οι αναλυτές πριν από την έναρξη της πανδημίας του COVID-19.

Σε μια κατάσταση lockdown και περιορισμού των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων, με τις περισσότερες παγκόσμιες οικονομίες σε βρίσκονται σε φάση ήπιας ύφεση, οι εταιρείες συνειδητοποιούν ότι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως και οι λειτουργίες μπορούν να διατηρηθούν.

Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC (Worldwide Digital Transformation Spending Guide), ενώ κάποιοι κλάδοι της οικονομίας στην Ευρώπη θα περιορίσουν σημαντικά τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση λόγω της κρίσης, σε άλλους τομείς θα πρέπει να αναμένεται διεύρυνση των δαπανών σε ΤΠΕ, που στοχεύουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η τάση αυτή θα είναι ανάλογη με τον βαθμό στον οποίο κάθε κλάδος έχει επηρεαστεί από την κρίση και από την ικανότητα των επιχειρήσεων του κλάδου να καινοτομούν. 

Μείωση επενδύσεων

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στον ρυθμό αύξησης των δαπανών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό το 2020, σε σύγκριση με την περίοδο προ της πανδημίας, θα παρατηρηθούν στους τομείς των μεταφορών, των προσωπικών και καταναλωτικών υπηρεσιών, στο λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Στον αντίποδα, οι πιο ανθεκτικοί τομείς αναμένεται να είναι ο Δημόσιος Τομέας, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η εκπαίδευση και οι τηλεπικοινωνίες. Όσον αφορά τις δαπάνες για την ψηφιοποίηση, ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία το 2020 στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ακόμη και στις πιο πληγείσες βιομηχανίες, ορισμένοι τομείς τεχνολογικών επενδύσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων τους. Στις κατασκευές, η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικές, ωστόσο η έλλειψη δεξιοτήτων κόστισε στις ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εταιρείες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ακόμη και πριν από το ξέσπασμα του COVID-19. Αν και θεωρούνται δαπανηρές, οι τεχνολογίες αυτοματισμού είναι πιο ελκυστικές για τις εταιρείες, από την άλλη εναλλακτική που είναι η διακοπή της λειτουργίας τους.

Τεχνολογίες, όπως το IoT, ο αυτοματισμός και η ρομποτική, μειώνουν, επίσης, την επίδραση των περιορισμών, που σχετίζονται με τις μετακινήσεις και αυξάνουν την ευελιξία των γραμμών παραγωγής.

Για τις εταιρείες μεταφορών, οι “έξυπνες” τεχνολογίες είναι μονόδρομος, ενώ στην υγειονομική περίθαλψη οι περιπτώσεις χρήσης, όπως η παρακολούθηση απομακρυσμένων ασθενών, δείχνουν ότι η επένδυση στην τεχνολογία είναι αναπόφευκτη. Τέλος, στον τομέα της εκπαίδευσης, επίσης, η τεχνολογία λειτουργεί ως καταλύτης, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα προγράμματα απομακρυσμένης εκπαίδευσης.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.