.

Η Amazon σταματά την παροχή της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της στην αστυνομία


Η αναστολή αυτή έρχεται ύστερα από τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ακαδημαϊκοί, συνήγοροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζόμενοι της ίδιας της εταιρείας, πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου Rekognition της Amazon θα οδηγήσει σε αστυνομικές παρενοχλήσεις.


Όσο οι εκκλήσεις για την ανασύσταση της αστυνομίας εντείνονται στις ΗΠΑ, η Amazon θα σταματήσει την πρόταση της για την "χρήση" της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου Rekognition από την αστυνομία για ένα έτος.

“Ελπίζουμε πως αυτή η ενός-έτους αναστολή ίσως δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για να ενσωματώσει πιο κατάλληλους κανόνες λειτουργίας και θα είμαστε σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε, εάν χρειαστεί” δήλωσε η Amazon σε ανακοίνωσή της, που αναφέρει πολύ λίγες λεπτομέρειες.

Η εταιρεία δεν έκανε καμία αναφορά στο πότε ξεκίνησε αυτή η αναστολή της πρότασής της ή πως ακριβώς θα εφαρμοστεί. Η Amazon δήλωσε μόνο πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της θα παραμείνει διαθέσιμη για οργανισμούς όπως οι Thorn, The International Center for Missing and Exploited Children και Marinus Analytics, οργανισμοί με σκοπό την προστασία των παιδιών από παιδική κακοποίηση και τον πόλεμο κατά του human trafficking.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να τοποθετηθεί περαιτέρω κατά την ανακοίνωση, που δεν αναφέρει ξεκάθαρα εάν η αναστολή αφορά και τις ομοσπονδιακές αρχές. Το 2018, το The Daily Beast ανέφερε πως η Amazon προσπαθούσε να πουλήσει την τεχνολογία της στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και την Τελωνειακή Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η αναστολή αυτή έρχεται ύστερα από τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ακαδημαϊκοί, συνήγοροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζόμενοι της ίδιας της εταιρείας, πως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου Rekognition της Amazon θα οδηγήσει σε αστυνομικές παρενοχλήσεις εάν το σύστημα αυτό δοθεί προς ευρύτερη πώληση στις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επικριτές της, ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα της τεχνολογίας αυτής είναι εξ αρχής προβληματική. Έρευνες έχουν δείξει πως τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου συνήθως αναγνωρίζουν λανθασμένα έγχρωμους ανθρώπους αλλά και γυναίκες, γεγονός που μπορεί να επιτείνει τις ρατσιστικές πρακτικές που ασκούνται προς τις μειονότητες.

Παρά τις ανησυχίες, η Amazon αντιστέκεται στις εκκλήσεις για απαγόρευση της πώλησης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της στα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ. Αντιθέτως, η εταιρεία έχει στηρίξει την ακρίβεια του συστήματός της, με το όνομα Rekognition, αλλά και τη δυνατότητά της να βοηθήσει τις αρχές να αναγνωρίζουν ταχύτατα ύποπτους κακοποιούς σε υλικό παρακολούθησης.

“Όπως όλες οι AWS υπηρεσίες μας, απαιτούμε από τους πελάτες μας να συμμορφώνονται με το νόμο και να χρησιμοποιούν με υπευθυνότητα το Amazon Rekognition” δήλωσε η εταιρεία στο PCMag το 2018. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες για τον George Floyd και το ανερχόμενο “διακόψτε την χρηματοδότηση της αστυνομίας” κίνημα έχουν οδηγήσει την εταιρεία να σταματήσει την προσπάθειά της. (Την προηγούμενη εβδομάδα, η Amazon έγινε επίσης και επίσημα υποστηρικτής του Black Lives Matter.)

“Χρειάστηκε δυο χρόνια για την Amazon να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά χαιρόμαστε που η εταιρεία αναγνωρίζει επιτέλους τους κινδύνους που ενέχει η αναγνώριση προσώπου για τις Black και Brown κοινότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα” είπε η Nicole Ozer, υπεύθυνη στο American Civil Liberties Union μέσω δήλωσής της.

Λαμβάνοντας υπόψιν το παραπάνω, το ACLU δεν περιμένει πως οι κίνδυνοι της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου θα εξαφανιστούν μέσα σε έναν χρόνο. “Η Amazon πρέπει να δεσμευτεί πλήρως σε μια γενική αναστολή στην χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από τις αρχές, μέχρι οι κίνδυνοι αυτοί να μπορέσουν να αναγνωριστούν και αντιμετωπιστούν πλήρως, ενώ θα πρέπει να πιέσει και το Κογκρέσο και τα νομοθετικά σώματα σε όλη την χώρα να κάνουν το ίδιο” πρόσθεσε ο Ozer.




Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.