Η IBM ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, λόγω του ότι αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση φυλετικών διακρίσεων και αδικιών. Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, ανέφερε τη Δευτέρα σε σχετική επιστολή του στο Κογκρέσο ότι η IBM είναι εντελώς αντίθετη με τη χρήση οποιασδήποτε τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, που προσφέρεται από άλλους προμηθευτές και προορίζεται για μαζική παρακολούθηση, δημιουργία φυλετικών προφίλ και γενικότερα για παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, ή για την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε σκοπού που δεν συνάδει με τις αξίες και τις αρχές (εμπιστοσύνη και διαφάνεια) της εταιρείας.
Πρόσθεσε ακόμη πως η εταιρεία θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος σχετικά με το εάν αλλά και το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου από τις εγχώριες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Ειδικότερα επεσήμανε πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει την επιβολή του νόμου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο, οι πωλητές και οι χρήστες των συστημάτων τεχνολογίας Al έχουν κοινή ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία Al δεν χρησιμοποιείται για να προωθήσει προκαταλήψεις, πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείται στην επιβολή του νόμου. Επίσης, στην επιστολή, ο Krishna κάλεσε το Κογκρέσο να εισαγάγει μια εθνική πολιτική για την ενθάρρυνση της χρήσης τεχνολογίας όπως οι κάμερες σώματος και η ανάλυση δεδομένων, με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία της αστυνομίας.
Μερικές πόλεις στις ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου. Ενδεικτικά, πέρυσι το Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Ντιέγκο ήταν ανάμεσα στις πόλεις που απαγόρευσαν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, με την αιτιολόγηση ότι η τεχνολογία χαρακτηρίζεται από περιορισμούς και έλλειψη προτύπων γύρω από τη χρήση της, ενώ ακόμη προωθεί τυχόν προκαταλήψεις κατά των μειονοτήτων.
Νωρίτερα φέτος, η ιδέα της απαγόρευσης της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους ήταν επίσης ανάμεσα στα σενάρια της ΕΕ. Όπως ανέφερε το Reuters, η ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο τής έως και πέντε ετών απαγόρευσης της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, η οποία μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνει τοποθεσίες όπως πάρκα, τουριστικά hotspots και αθλητικούς χώρους, έτσι ώστε να δώσει στους πολιτικούς χρόνο να θεσπίσουν νόμο για την πρόληψη της κατάχρησής της.