.

Κάρτες μνήμης SD ως μέσο αποθήκευσης βίντεο

Οι εφαρμογές σε οχήματα και τα κριτήρια επιλογής


Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες κάρτες μνήμης τύπου SD ως μέσο αποθήκευσης βίντεο, επεκτείνεται ακόμα περισσότερο η τάση της εγγραφής αρχείων βίντεο τοπικά στις κάμερες επιτήρησης, προσφέροντας μια λύση ευέλικτη και προσιτά οικονομική για συστήματα παρακολούθησης που σχεδιάζονται για οχήματα αλλά και όχι μόνο.

Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν είναι αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της τοπικής αποθήκευσης των αρχείων βίντεο που καταγράφουν οι κάμερες ασφάλειας, σε κάρτες που ενσωμάτωναν οι ίδιες. Ένα μεγάλο μέρος των ανησυχιών που υπήρχαν, οφείλονταν στις κάπως ανεπαρκείς δυνατότητες και τις δυσλειτουργίες των συμβατικών καρτών SD του εμπορίου που υπήρχαν παλιότερα. Σήμερα όμως, θα λέγαμε ότι έχουν ξεπεραστεί αυτές οι δυσκολίες και οι τεχνολογίες, η ποιότητα και η λειτουργικότητα, αυτών των καρτών έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν και πολύ μεγαλύτερη αποδοχή σε διάφορα έργα βιντεο-επιτήρησης σε ειδικές συνθήκες εγκατάστασης.

Η σωστή επιλογή μιας κάρτας μνήμης τύπου Secure Digital (microSD) για τις κάμερες ασφαλείας, παραμένει όμως ιδιαίτερα κρίσιμη προκειμένου να έχουμε μια αποτελεσματική και αποδοτική λύση βίντεο-επιτήρησης. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε τι ώθησε στην άνοδο της επιλογής αυτών των καρτών ως μέσο αποθήκευσης, ποιες είναι οι απαιτήσεις σχεδιασμού των συστημάτων και ποια τα κριτήρια επιλογής των καρτών ανάλογα με την εφαρμογή τους.


Βιντεο-επιτήρηση σε οχήματα – Η κύρια εφαρμογή και οι απαιτήσεις

Η αυξανόμενη τάση αξιοποίησης των συστημάτων βιντεο-επιτήρησης για σκοπούς που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, είχε ως αποτέλεσμα την ευρύτερη ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων επιτήρησης μεταξύ άλλων και σε εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται κυβερνητικές δομές, κρίσιμες υποδομές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο φυσικά. Ένα πεδίο στο οποίο παρατηρείται συνεχώς μεγαλύτερη ζήτηση για συστήματα βίντεο-επιτήρησης, είναι και αυτό των δημόσιων μεταφορών ευρύτερα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μεταφοράς του κοινού όπως λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, πλοία κ.λπ., αλλά και οχημάτων των σωμάτων ασφάλειας, όπως η αστυνομία αλλά και πολλών ιδιωτικών οχημάτων.

Η αγορά αυτή -δηλαδή των μονάδων βίντεο επιτήρησης που προορίζονται για οχήματα- μεγαλώνει συνεχώς αφού εκτιμήθηκε σε 1,4 δολάρια το 2017 και αναμένεται να φθάσει τα 2,7 δολάρια μέχρι το 2025 (αύξηση 9% ).

Με την ευρεία εφαρμογή συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε αυτά τα οχήματα, δημιουργείται όπως είναι λογικό και ένας πολύ μεγάλος όγκος δεδομένων, που θα απαιτεί βελτιστοποίηση του συστήματος, στο επίπεδο της αποθήκευσης βίντεο, της επεξεργασίας των αρχείων και της μετάδοσης των σημάτων, από το όχημα σε κάποιο κέντρο ελέγχου.

Οι πλατφόρμες παρακολούθησης βίντεο για οχήματα, θα λέγαμε ότι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το σχεδιασμό τους σε ότι αφορά την εγγραφή βίντεο: Σε συστήματα με κάμερες εγκατεστημένες σε οχήματα που διαθέτουν και ενσωματωμένη κάρτα μνήμης για αποθήκευση βίντεο αλλά και σε συστήματα όπου οι κάμερες συνδέονται σε μονάδα ψηφιακής εγγραφής, που είναι και αυτή τοποθετημένη μέσα στο όχημα (mobile recorder).

Και στα δύο διαφορετικά σενάρια σχεδιασμού, οι κάμερες συνήθως καλύπτουν το πεδίο θέασης του οδηγού, των επιβατών αλλά κάποιων εξωτερικών σημείων. Εκτός από την παρακολούθηση βίντεο για λόγους ασφάλειας, αυτές οι λύσεις μπορούν να ενοποιηθούν και άλλες μονάδες παρακολούθησης παραμέτρων, όπως το GPS και συστήματα ελέγχου καυσίμων, ταχύτητας, θερμοκρασίας κ.λπ.
Με κάποιες βελτιώσεις στη διασυνδεσιμότητα του συστήματος, είναι δυνατή η μετάδοση όλων αυτών των δεδομένων που καταγράφονται ενιαία, σε ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου. Ωστόσο, για λόγους απόδοσης κόστους και αξιοπιστίας σύνδεσης, τα αρχεία βιντεο-επιτήρησης συνήθως αποθηκεύονται σε μια τοπική συσκευή αποθήκευσης στο όχημα (για παράδειγμα ένα φορητό καταγραφικό ειδικά για αυτό το σκοπό) και στη συνέχεια συγχρονίζονται με ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης κατά την επιστροφή του οχήματος στο σταθμό, για να μεταφερθούν σε κάποια άλλη σταθερή μονάδα αποθήκευσης. Ως εκ τούτου, μια ισχυρή και αξιόπιστη λύση αποθήκευσης είναι πάντα ιδιαίτερα κομβική για την επιτυχή λειτουργία των κινητών συστημάτων παρακολούθησης βίντεο.

Γι’ αυτό και αξίζει παρακάτω να δούμε τις βασικές επιλογές για τη κατάλληλη λύση αποθήκευσης για ένα κινητό σύστημα παρακολούθησης βίντεο σε οχήματα.


Επιλογές αποθήκευσης για κινητά συστήματα επιτήρησης βίντεο σε οχήματα

Τα συστήματα παρακολούθησης βίντεο για οχήματα, χρησιμοποιούν γενικά μία από τις τρεις επιλογές αποθήκευσης του εγγεγραμμένου βίντεο:
  1. Μονάδα σκληρού δίσκου τύπου HDD: συνήθως ενσωματώνεται σε κινητές συσκευές DVR ή NVR που σχεδιάζονται ειδικά για αυτές τις εφαρμογές σε οχήματα, οι σκληροί δίσκοι των οποίων, απαιτούν πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως αυτά για την προστασία από κραδασμούς.
  2. Μονάδα σκληρού δίσκου τύπου SSD: χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο κυρίως σε κινητές μονάδες καταγραφής, με δεδομένη τη δυνατότητά τους να λειτουργούν σε περιβάλλοντα με δύσκολες συνθήκες, μιας και όλοι οι δίσκοι SSD προσφέρουν προστασία από κραδασμούς.
  3. Κάρτα αποθήκευσης microSD: χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σε πολλά είδη εγκαταστάσεων με μονές κάμερες IP κυρίως, αλλά και σε συσκευές καταγραφής. Οι κάρτες microSD προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα με βασικότερα όλων την ευελιξία που προσφέρουν και την εξοικονόμηση σε χώρο και κόστος.

Απαιτήσεις αποθήκευσης για συστήματα βιντεο-επιτήρησης για οχήματα

Για να προσδιοριστεί η καταλληλότερη επιλογή αποθήκευσης για ένα κινητό σύστημα βιντεο-επιτήρησης για οχήματα, θα πρέπει να εξεταστούν τέσσερις βασικοί παράγοντες:
  1. Λειτουργία σε σκληρό περιβάλλον – Δεδομένου ότι το σύστημα είναι εγκατεστημένο σε ένα όχημα, η λύση πρέπει να είναι ανθεκτική στους κραδασμούς, ενώ πρέπει να υποστηρίζει ομαλή λειτουργία σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών.
  2. Μέγεθος μονάδας – Η τάση σχεδιασμού για ένα τέτοιο σύστημα, είναι σίγουρα να είναι συμπαγές με μικρές διαστάσεις και να υποστηρίζει αυτό που λέμε διακριτική εμφάνιση.
  3. Διατήρηση αποθήκευσης – Γενικά, η δυνατότητα διατήρησης χρονικής διάρκειας αποθήκευσης βίντεο επτά ημερών, καλύπτει κατά μέσο πολλές απαιτήσεις και μοντέλα χρήσης εφαρμογών παρακολούθησης βίντεο στον τομέα των μεταφορών.
  4. Αναβάθμιση – Η δυνατότητα απόσπασης και η αντικατάσταση του μέσου αποθήκευσης σε ένα σύστημα βίντεο επιτήρησης για οχήματα το καθιστά ιδανικό στις όποιες απαιτήσεις αναβάθμισης προκύψουν. Η ανάγκη αύξησης της χρονικής διατήρησης των αρχείων, η αναβάθμιση των απαιτήσεων της ανάλυσης της κάμερας ή η προσθήκη πρόσθετων καμερών σε ένα όχημα, αποτελούν όλα εκείνα τα σενάρια που εξυπηρετούνται εύκολα όταν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε απλά την υποδοχή των καρτών αποθήκευσης της κάμερας και να αντικαταστήσουμε την κάρτα με μια μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Προδιαγραφές σχεδιασμού συστημάτων με κάρτες microSD ως κύριο μέσο αποθήκευσης

Δεδομένων των απαιτήσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, η αποθήκευση σε συστήματα εγγραφής με δίσκο SSD με ανθεκτικό σχεδιασμό και χωρητικότητα έως και 1 TB, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις περισσότερες περιπτώσεις χρήσης σε οχήματα.

Παρόλα αυτά και όταν για διάφορους λόγους, δεν είναι επιθυμητή η εγκατάσταση μιας ξεχωριστής μονάδας αποθήκευσης για την καταγραφή βίντεο, έχει ωριμάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιλογή χρήσης των καρτών microSD.

Η εξέλιξη της βιομηχανίας στην τεχνολογία NAND, επέτρεψε την κατασκευή καρτών microSD με πολύ μικρότερες διαστάσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης και πολλά άλλα πλεονεκτήματα, που σχετίζονται με την αντοχή τους και τις δυνατότητες εύκολής αντικατάστασης.

Για να αξιοποιήσετε όμως, όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει η τοπική αποθήκευση βίντεο σε κάμερα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια κάρτα microSD που είναι κατάλληλη για βίντεο-επιτήρηση με υψηλής ποιότητας εικόνες και καταγραφή 24/7.

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της αποθήκευσης βίντεο σε μια κάμερα ασφαλείας σε σχέση με άλλες κάμερες, είναι φυσικά ο μεγάλος όγκος δεδομένων που καταγράφονται. Μια κάμερα ασφαλείας απαιτεί επίσης υψηλή ικανότητα ανθεκτικότητας και απόδοσης εγγραφής για να καλύψει τις ανάγκες της 24/7 εγγραφής βίντεο με υψηλή ποιότητα.

Σε αντίθεση με άλλους τύπους καμερών, οι κάμερες ασφαλείας έχουν λοιπόν διαφορετικές απαιτήσεις αποθήκευσης, που εξαρτώνται από τις πολύ υψηλές απαιτήσεις ανάλυσης μέχρι και την αδήριτη ανάγκη για συνεχή λειτουργία 24/7. Είναι δεδομένο λοιπόν ότι χρειάζονται κάτι περισσότερο από μια τυπική κάρτα SD.

Οι τεχνικές διαφορές μεταξύ μιας κάρτας microSD με προδιαγραφές ποιότητας για βιντεο-επιτήρηση και μιας απλής κάρτας εγγραφής για καταναλωτικά προϊόντα λήψης φωτογραφιών και βίντεο, έγκειται στην τεχνολογία NAND flash που χρησιμοποιείται στην κάρτα και στο κατά πόσο το firmware είναι προσαρμοσμένο για καταγραφή βίντεο 24/7. Η συνεχής εξέλιξη στην τεχνολογία NAND, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της αποδοχής των καρτών αυτού του τύπου στις εφαρμογές βίντεο-επιτήρηση. Η τεχνολογική εξέλιξη των καρτών οδηγεί τους κατασκευαστές να αναπτύξουν κάρτες SD ακόμα καλύτερα προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της βιντεοεπιτήρησης.

Η πλειοψηφία των υπευθύνων και διαχειριστών έργων βιντεο-επιτήρησης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η βέλτιστη διάρκεια ζωής και το επίπεδο της ποιότητας της εγγραφής των καρτών SD που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση βίντεο, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την ποιότητα της επιλεγμένης κάρτας. Η λάθος επιλογή κάρτας SD χαμηλής ποιότητας, θα μπορούσε ως εκ τούτου να οδηγήσει σε δαπανηρές αστοχίες στο πεδίο εγκατάστασης που μπορεί να συμβούν πολύ σύντομα από την ώρα εγκατάστασης.


Επιλέγοντας τη σωστή κάρτα SD για κάμερες παρακολούθησης

Καθώς η κάρτα microSD γίνεται πλέον μια εναλλακτική επιλογή αποθήκευσης στα συστήματα βίντεο-επιτήρησης για οχήματα και όχι μόνο, οι σχεδιαστές των συστημάτων, οι εγκαταστάτες και οι τελικοί χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι όλες οι προτάσεις microSD ίδιες.

Η επιλογή της καλύτερης δυνατής κάρτας SD για τις κάμερες ασφαλείας, είναι ένα κρίσιμο σημείο για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας μιας λύσης βιντεο-επιτήρησης

Τρία πολύ βασικά κριτήρια επιλογής καρτών microSD είναι:

Χωρητικότητα αποθήκευσης: θα πρέπει καταρχήν να αναρωτηθούμε: είναι η κάρτα μνήμης που επιλέξαμε, ικανή να αποθηκεύει αρχεία βίντεο για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα μέχρι 1 ή 2 εβδομάδες ή και περισσότερο – ανάλογα πάντα και με την ανάλυση βίντεο που επιθυμούμε ή και τις επιλεγμένες τεχνικές συμπίεσης;

Αντοχή και ποιότητα: κατά πόσο μια κάρτα microSD έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να λειτουργεί αδιαλείπτως και χωρίς προβλήματα για τουλάχιστον τρία ή και περισσότερα χρόνια; Ένα τυπικό σύστημα παρακολούθησης βίντεο για οχήματα θα πρέπει να είναι ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες και άλλες τυχόν ακραίες καταστάσεις. Για να μειωθεί το κόστος συντήρησης ή ακόμα και αναγκαστικού παροπλισμού και αντικατάστασης του συστήματος κατά τη διάρκεια των ετών που διαρκεί η εγγύηση, είναι απαραίτητη μια κάρτα microSD υψηλής αντοχής, ειδικά σχεδιασμένη για εφαρμογές βιντεο-επιτήρησης.

Απόδοση εγγραφής: κατά πόσο η λύση που επιλέξατε σας διασφαλίζει ότι η κάρτα αποθήκευσης καταγράφει όλο το απαιτούμενο και κρίσιμο υλικό επιτήρησης ανά πάσα στιγμή; Η συνεχής εγγραφή βίντεο σε κάρτα microSD είναι πιθανόν να προκαλέσει ορισμένα απρόβλεπτα ζητήματα δυσλειτουργίας. Η κάρτα microSD θα πρέπει να βελτιστοποιεί την απόδοση της εγγραφής για τη χρήση της παρακολούθησης για να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων.

Συμπερασματικά

Η αποθήκευση βίντεο επιτήρησης “στα άκρα” δηλαδή τοπικά στις κάμερες ασφάλειας με μέσο εγγραφής της κάρτες που ενσωματώνουν κερδίζει μια δυναμική ως εναλλακτική επιλογή από τη στιγμή που παρουσιάζει αρκετά οφέλη.

Φυσικά τα DVR/NVR -και προσφάτως το cloud- αποτελούν τη βασική και πιο ορθή επιλογή για αποθήκευση βίντεο. Όμως οι απαιτήσεις σε κάποιες ειδικές εφαρμογές όπως είναι τα οχήματα, στρέφουν αρκετούς χρήστες και προς τις κάρτες αποθήκευσης που μπορούν να ενσωματώσουν οι κάμερες.

Οι όποιοι προβληματισμοί σχετικά με την αξιοπιστία αυτής της επιλογής, που υπήρχαν στο παρελθόν έχουν αρθεί, μιας και οι κατασκευαστές έχουν προνοήσει και αναπτύξει κάρτες που μπορούν να υποστηρίζουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του τομέα βιντεο-επιτήρησης όπως η ανάγκη για συνεχή καταγραφή εικόνων υψηλής ποιότητας.

Ο κάθε χρήστης όμως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή των καρτών προκειμένου αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν αποδοτικά και αποτελεσματικά στις υψηλές απαιτήσεις των έργων βιντεο-επιτήρησης.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.