.

Κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις η Τεχνητή Νοημοσύνη



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες την πρώτη της ποσοτική έρευνα σχετικά με την υιοθέτηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τέσσερις στις δέκα (42%) επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει τουλάχιστον μία τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, με το ένα τέταρτο να έχει ήδη υιοθετήσει τουλάχιστον δύο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το προβάδισμα έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς το ποσοστό αυτών που χρησιμοποιεί δύο ή περισσότερες τεχνολογίες AI είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τις πολύ μικρές (21%) και τις μικρές επιχειρήσεις (22%).

Συνολικά, το 18% σχεδιάζει να υιοθετήσει την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα δύο χρόνια. Ένα μεγάλο ποσοστό όμως (40%) δηλώνει ότι ούτε χρησιμοποιεί, ούτε σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον κάποια μορφή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Το θετικό είναι ότι η συνολική ευαισθητοποίηση σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ των εταιρειών είναι υψηλή σε ολόκληρη την ΕΕ, αγγίζοντας το 78%.

Τα βασικά εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις

Η έρευνα διαπίστωσε τρία βασικά εσωτερικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά την υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης: το 57% αντιμετωπίζε δυσκολίες στην πρόσληψη νέου προσωπικού με τις σωστές δεξιότητες, ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (52%) δήλωσαν ότι το κόστος της υιοθέτησης τεχνολογίας AI αποτελεί εμπόδιο. Το κόστος προσαρμογής των επιχειρησιακών διαδικασιών είναι επίσης ένα από τα τρία βασικά ζητήματα (49%). Πέραν αυτών, οι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι οι πιθανές ζημιές (33%), η τυποποίηση δεδομένων (33%) και τα κανονιστικά εμπόδια (29%) αποτελούν σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η «έρευνα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη», θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του βαθμού χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στα κράτη – μέλη και για την αξιολόγηση των εμποδίων στην υιοθέτηση της τεχνολογίας. Επιπλέον, θα βοηθήσει την Επιτροπή να παρουσιάσει μια σειρά δεξιοτήτων σχετικών με την AI στο εργατικό δυναμικό της Ένωσης και να διαμορφώσει μελλοντικές πολιτικές πρωτοβουλίες στο πεδίο.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.