.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων την εποχή του ΑΙ, “καυτό” ζήτημα για την Ε.Ε.


Η πανδημία του COVID-19 έχει απορροφήσει, όπως είναι αναμενόμενο, την έντονη προσοχή της Ε.Ε. σε τεχνολογικό επίπεδο. Η συζήτηση, που κατά κύριο λόγο μονοπωλεί το ενδιαφέρον - και σε ευρωπαϊκό επίπεδο - αφορά τις εφαρμογές ιχνηλάτησης και παρακολούθησης επαφών, και το θέμα της προστασίας των δεδομένων, που ανακύπτει εύλογα.

Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence -AI ) κατέχει προνομιακή θέση ανάμεσα στα “καυτά” θέματα, που σχετίζονται με την προστασία των δεδομένων το 2020.

Αν και το AI δεν είναι κάτι νέο, έχει γίνει πρόσφατα “mainstream”, καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος για την ενσωμάτωση στοιχείων της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, που είναι διαθέσιμα για το ευρύ κοινό. “Οι προσδοκίες για την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και τα οικονομικά της πλεονεκτήματα, έχουν προκαλέσει έντονο ανταγωνισμό σχετικά με την τεχνολογική ηγεσία στον τομέα του ΑΙ. Σε αυτόν τον ανταγωνισμό, η Ε.Ε. προσπαθεί να γίνει πρωτοπόρος, παραμένοντας πιστή στις αξίες της για την προστασία των δεδομένων”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικό report. 

Προσωπικά δεδομένα

“Τεχνητή νοημοσύνη: ναι, αλλά με τον ευρωπαϊκό τρόπο” είναι η απάντηση της Ε.Ε. όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα και την προστασία τους στην εποχή του ΑΙ. “Η Ένωση έχει υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που βασίζεται σε αξίες και θεμελιώδη δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων. Είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει μια συνεκτική προσέγγιση σε ολόκληρη την Ένωση. Κάθε νέο κανονιστικό πλαίσιο για το ΑΙ θα πρέπει να είναι το ίδιο τόσο για τα κράτη - μέλη Ε.Ε. όσο και για τα θεσμικά όργανα”, αναφέρει η Επιτροπή.

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία, είναι ένα απλό εργαλείο και πρέπει να σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα. Τα οφέλη, το κόστος και οι κίνδυνοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από οποιονδήποτε υιοθετεί μια τεχνολογία, ειδικά από τις δημόσιες διοικήσεις, που επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες προσωπικών δεδομένων”, είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στρατηγική δεδομένων

Η κρίση του COVID-19 κατέστησε ακόμη πιο σαφή τη σημασία της διαθεσιμότητας δεδομένων. Αποκάλυψε, επίσης, ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης.

“Οι στρατηγικές της Ένωσης σχετικά με τα δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση παραμένει πιστή στις αξίες μας. Η ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια και αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα”, αναφέρει στο σχετικό report της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.