.

Αποτελεσματικότερη φύλαξη με τεχνολογίες απομακρυσμένης παρακολούθησης



Η ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών λύσεων απομακρυσμένης παρακολούθησης στην αγορά της ασφάλειας έχει οδηγήσει σε αρκετές καινοτόμες εφαρμογές που αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να αλλάξουν επίπεδο στη φύλαξη των εγκαταστάσεων μεγάλης έκτασης, ελαχιστοποιώντας την έκθεση σε κακόβουλες ενέργειες.

Χώροι όπως αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και μεγάλες μονάδες βιομηχανικής παραγωγής, ξενοδοχεία, αποθήκες και εγκαταστάσεις κρίσιμων υποδομών, καταλαμβάνουν χωροταξικά μεγάλες εκτάσεις.

Ως αποτέλεσμα, οι απαιτήσεις σε κάθε έργο διαχείρισης της ασφάλειας αντίστοιχων εγκαταστάσεων, καθώς και της προστασίας των προσώπων και των περιουσιακών στοιχείων από κάθε ενδεχόμενη απειλή, είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Όσο μεγαλύτερη είναι μια εγκατάσταση, τόσο περισσότερο ευάλωτη μπορεί να γίνει απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες, διακινδυνεύοντας ζημιές και διακοπή της λειτουργίας της που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Associated Press ανέφερε 345 παραβιάσεις από το 2004 έως το 2016 σε 31 μεγάλα αεροδρόμια - πολλά από τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα δαπανηρές ζημιές σε ακίνητα, καθώς και διακοπή των διαδικασιών εναέριας κυκλοφορίας.

Επομένως, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση του έργου φύλαξης συνολικά και των προσπαθειών αποτροπής κακόβουλων ενεργειών, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους διαθέσιμους ανθρώπινους και τεχνολογικούς πόρους.

Ξεκινώντας με το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός έργου φύλαξης με εκπαιδευμένο και ικανό προσωπικό, σήμερα είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε να αξιοποιηθούν παράλληλα όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες απομακρυσμένης επιτήρησης και οπτικής επιβεβαίωσης συμβάντων ασφάλειας μέσω βίντεο.

Οι τεχνολογικές αυτές λύσεις επιτρέπουν στους παρόχους υπηρεσιών ασφάλειας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά πολλά ζητήματα που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του προσωπικού ασφάλειας σε ένα μεγάλο αριθμό έργων.

Τα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου των φυλάξεων, μπορούν να συνδυάζουν κυρίως κάμερες βίντεο-επιτήρησης, αισθητήρες και ανιχνευτές εισβολών, λογισμικά ανάλυσης και άλλες εφαρμογές που ελέγχονται κεντρικά σε ένα περιβάλλον κεντρικού σταθμού διαχείρισης συμβάντων, με τους διαχειριστές ασφαλείας να αναλαμβάνουν ένα σημαντικό ρόλο απομακρυσμένων εποπτών και εικονικών φυλάκων. 

Πρώτη μέριμνα, είναι η βελτιστοποίηση της περιμετρικής προστασίας των εγκαταστάσεων, συνδυάζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαχείριση του προσωπικού φύλαξης, τις πλατφόρμες βίντεο-επιτήρησης, τα συστήματα ανίχνευσης εισβολών και φυσικά τον κεντρικό έλεγχο όλων αυτών από ένα επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης.

Τέλος στους ψευδείς συναγερμούς

Αυτός ο συνδυασμός της απομακρυσμένης παρακολούθησης με τεχνολογικά μέσα και της επανδρωμένης φύλαξης από εκπαιδευμένο προσωπικό, μπορούν να προσφέρουν διευρυμένη κάλυψη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και απόδοση των έργων ασφάλειας, εξαλείφοντας περιπτώσεις ψευδών συναγερμών που έχουν ως συνέπεια την αναίτια απασχόληση πόρων.

Ειδικά σε ότι αφορά τους ψευδείς συναγερμούς η παγκόσμια κοινότητα και αγορά της ασφάλειας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, αναζητώντας τεχνολογίες αλλά και συνολικά ολοκληρωμένες λύσεις περιορισμού του φαινόμενου.

Σύμφωνα με τα ψηφίσματα της Διεθνούς Ένωσης Αρχηγών Αστυνομίας (International Association of Chiefs of Police) του 2016, το 98% όλων των συναγερμών είναι ψευδείς!

Η άγρια ζωή, το φύλλωμα των δέντρων, ο άνεμος, τα έντομα, οι αισθητήρες χαμηλής απόδοσης και τα ανθρώπινα λάθη είναι όλες κοινές αιτίες ψευδών συναγερμών.

Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα του αστυνομικού τμήματος της πόλης Μέμφις, στις ΗΠΑ, το οποίο το 2016 απάντησε σε 62.494 κλήσεις συναγερμού, όπου μόνο οι 458 εξ αυτών αφορούσαν πραγματικά γεγονότα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 51% αυτών των κλήσεων συναγερμού προέρχονταν από εμπορικές ιδιοκτησίες.

Επίσης, οι ψευδείς συναγερμοί είναι ακριβοί και χρονοβόροι.

Ενδεικτικά, το αστυνομικό τμήμα του Μέμφις δαπάνησε το 2016 συνολικούς πόρους αξίας 1,7 εκ. δολαρίων για την απάντηση σε ψευδείς κλήσεις συναγερμού, οι οποίες κατανάλωσαν από τους υπαλλήλους του 63.952 ώρες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η αστυνομία που χάνει χρόνο και χρήμα για να απαντά σε ψευδείς συναγερμούς. Οι επιχειρήσεις σπαταλούν, επίσης, πόρους αποστέλλοντας φρουρούς για να διερευνήσουν ειδοποιήσεις που αποδεικνύονται ψευδείς.

Καινοτομίες που κάνουν τη διαφορά

Ας δούμε κάποιες επιμέρους καινοτομίες που οδηγούν στην αναβάθμιση της απομακρυσμένης παρακολούθησης των φυλάξεων και γενικότερα των έργων ασφάλειας.
  • Video Analytics. Τεχνολογίες που κάποτε προορίζονταν μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως ραντάρ και θερμικοί αισθητήρες, τώρα δίνουν πλέον λύσεις σε έργα περιμετρικής ασφάλειας και απομακρυσμένης επιτήρησης για την έγκαιρη και αξιόπιστη ανίχνευση παράνομων εισβολών. Φυσικά σε πρώτο πλάνο βρίσκονται σήμερα οι τεχνολογίες video analytics με τεχνητή νοημοσύνη όπου μπορούν βάση ενός πλήθους σεναρίων να αναδείξουν σε πραγματικό χρόνο κάθε συμβάν ασφάλειας.
  • Θερμική απεικόνιση. Η αξιοποίηση θερμικών καμερών σε ολοκληρωμένες πλατφόρμες απομακρυσμένης παρακολούθησης βίντεο μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές εφαρμογές όπου οι συμβατικές κάμερες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν. Δεδομένου ότι οι θερμικές κάμερες δεν απαιτούν μια πηγή φωτός για την παραγωγή βίντεο – παρά μόνο ανιχνεύουν διαφορές θερμοκρασίας - επιτρέπουν 24 / 7 επιτήρηση στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπως ομίχλη, βροχή, ομίχλη και ακόμη και απόλυτο σκοτάδι. Η θερμική τεχνολογία προσθέτει σημαντική αξία σε λύσεις απομακρυσμένης παρακολούθησης και επιτρέπει στους διαχειριστές και ελεγκτές ενός κεντρικού σταθμού να διακρίνουν στις οθόνες τους εύκολα στόχους που είναι δύσκολο με άλλο τρόπο να εντοπιστούν, όπως για παράδειγμα έναν άνθρωπο που κρύβεται στους θάμνους, ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι.
  • Καθαρότητα εικόνας. Οι νέες κάμερες υπερ-υψηλής ανάλυσης που επιτυγχάνουν αναλύσεις 1080p και 4K βελτιώνουν σημαντικά την καθαρότητα και ευκρίνεια της εικόνας και επιτρέπουν την ανάδειξη κάθε λεπτομέρειας στο πεδίο θέασης κατά την επιτήρηση εγκαταστάσεων, έτσι ώστε από την μια πλευρά να λειτουργούν προληπτικά και αποτρεπτικά σε ενδεχόμενες παραβιάσεις, αλλά και παράλληλα το υλικό που λαμβάνουν να αξιοποιείται ως αποδεικτικό πειστήριο κατά την προσπάθεια εξιχνίασης υποθέσεων ποινικού ενδιαφέροντος. Οι κάμερες υψηλών και υπερ-υψηλών αναλύσεων μπορούν να προσφέρουν σε ένα κεντρικό σταθμό την αξιόπιστη οπτική επιβεβαίωση υπόπτων με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια, προκειμένου να ενημερώσουν το προσωπικό του πεδίου για τα χαρακτηριστικά του και άλλες πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση του.
  • Όλα σε ένα. Η έννοια της ενσωμάτωσης πολλαπλών τεχνολογιών – όπως θερμικοί αισθητήρες, analytics, κάμερες υψηλών αναλύσεων και τεχνολογίες φωτισμού – σε ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης καθιστά τις λύσεις απομακρυσμένης παρακολούθησης ακόμα πιο ελκυστικές. Αυτές οι λύσεις all-in-one μειώνουν ουσιαστικά τον απαιτούμενο εξοπλισμό και την εργασία που μπορεί να απαιτηθεί για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας, μειώνοντας τις συνολικές δαπάνες, εξοικονομώντας χρόνο και προσφέροντας μεγαλύτερη λειτουργικότητα και ευελιξία διαχείρισης του έργου.

Βελτιώνοντας την άμεση ανταπόκριση και την αποτροπή των εισβολών

Η εγκατάσταση και αξιοποίηση ενός τεχνολογικού συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης που ελέγχεται μέσω κεντρικού σταθμούς διαχείρισης, διευκολύνει σημαντικά το προσωπικό ασφάλειας πεδίου στο έργο του.

Χάρη στην άμεση ενημέρωση που λαμβάνει, το προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά σε συμβάντα την ώρα που αυτά βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή μόλις εξελίσσονται. 

Ο βασικός στόχος για τα συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης, σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φυλάξεων, είναι η επέμβαση του προσωπικού να λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά σε κάθε ενδεχόμενη εγκληματική ή παραβατική ενέργεια.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.