.

Περιμετρική Ασφάλεια με Τεχνητή Νοημοσύνη

 Νέα εποχή στην περιμετρική φύλαξη

Ακόμη και σήμερα, για την αυτόματη ειδοποίηση παρείσφρησης ανθρώπου, εντός απαγορευμένης περιμετρικής ζώνης, χρησιμοποιούνται διάφορες παλαιότερου τύπου τεχνολογίες όπως για παράδειγμα φωτοδέσμης, ραντάρ ή και ακριβότερα συστήματα μικροκυμάτων, σεισμικοί αισθητήρες και άλλα. Η αλματώδης όμως εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του computer vision, δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια σε αυτές τις τεχνολογίες.



Γιώργος Σκούρας
Business Development Manager
Novo Technologies
www.novo.gr


Τα πλεονεκτήματα και η αποτελεσματικότητα του AI είναι πλέον τεράστια, η ακρίβεια στον εντοπισμό είναι υψηλότατη, ενώ το κόστος είναι πιο χαμηλό από ποτέ.

Βέβαια, βασικότερη προϋπόθεση όλων παραμένει η τεχνογνωσία του integrator και η κατάλληλη επιλογή του μοντέλου AI, καθώς στην πράξη δεν επιτυγχάνουν όλα τα συστήματα αυτό που υπόσχονται και διαφημίζουν. Συνήθως οι προϋποθέσεις για την ορθή λειτουργία γράφονται με πολύ μικρά γράμματα ή δεν γράφονται καθόλου. Οι απαιτήσεις για κατάλληλο φωτισμό, η μέγιστη απόσταση εντοπισμού ενός ανθρώπου στην περίμετρο, το ύψος και η θέση της κάμερας προκειμένου να καλυφθεί έξυπνα ο χώρος και να ελαχιστοποιηθεί το συνολικό κόστος είναι μόνο μερικά από τα σημεία που θα πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά. Και βέβαια το consulting, το λογισμικό διαχείρισης video (VMS), η συνολικότερη αρχιτεκτονική του συστήματος, το αν θα γίνει σύνδεση με απομακρυσμένο Κέντρο Λήψεως Εικόνας και βέβαια οι τελικές ρυθμίσεις και οι αυτοματισμοί είναι κρισιμότατοι παράγοντες.

Ακραίες καιρικές συνθήκες, ζώα και Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης

Το πρόβλημα με τα περισσότερα video analytics ήταν πάντα οι σκιές από μεγάλα κλαδιά δέντρων, οι αντανακλάσεις από τα IR των καμερών σε έντομα, οι δυνατές βροχές και τα χιόνια, τα φώτα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα παράλληλα στον φράχτη και βέβαια το δυσκολότερο όλων: οι σκύλοι και τα ζώα εν γένει. Στην πράξη δεν υπάρχει τρόπος να αποκλείσεις τον ψευδοσυναγερμό από ένα ζώο που κυκλοφορεί εντός της απαγορευμένης ζώνης. Μέχρι σήμερα. Διότι πλέον με τα κατάλληλα μοντέλα AI το αδύνατον έγινε δυνατόν.

Πλέον οι «ζώνες» μας δεν είναι ανάγκη να ορίζονται από την ευθεία γραμμή ενός beam. Δεν είναι αναγκαία συνθήκη το να κουρέψουμε όλους τους θάμνους και τα κλαδιά που «κόβουν» τη γραμμή της φωτοδέσμης και παράγουν ενοχλητικούς ψευδοσυναγερμούς. Η εγκατάσταση απλοποιείται και τα συνολικά κόστη μειώνονται, ενώ παράλληλα ο εντοπισμός του εισβολέα έρχεται άμεσα και αξιόπιστα, μαζί με την επιβεβαίωση της εικόνας.

Ακόμα και σε συνθήκες ραγδαίας χιονόπτωσης, ανάμεσα σε φύλλα και κλαδιά που κουνιούνται από τον αέρα, ένα προηγμένο μοντέλο AI θα μας ειδοποιήσει μόνο όταν ο εισβολέας εισέλθει εντός της περιοχής που έχουμε σχηματίσει. Ούτε οι σταγόνες, ούτε και οι νιφάδες που έχουν σταθεί στο τζάμι της κάμερας θα δημιουργήσουν ψευδοσυναγερμό.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι με μια καλή Super Starlight κάμερα, μπορούμε να εντοπίσουμε τον εισβολέα σε απόσταση μέχρι και 80-90 μέτρα. Φυσικά, με μια θερμική κάμερα μπορούμε να τον εντοπίσουμε και σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις και ανάλογα με τη διαρρύθμιση του χώρου αυτή η προσέγγιση παραμένει πάντα μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τον μελετητή.


VMS και ειδικά σχεδιασμένες λειτουργίες για Έξυπνα Κέντρα Λήψεως Εικόνας



Το δεύτερο στάδιο, εφόσον έχουμε εξασφαλίσει το αξιόπιστο συμβάν με κάποιο μοντέλο AI, κομβικό ρόλο παίζει και το λογισμικό του Κέντρου Λήψεως Εικόνας (τοπικού ή απομακρυσμένου), ώστε να υποβοηθά και να καθοδηγεί τους χειριστές να κάνουν τις απαραίτητες, άμεσες ενέργειες με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο.

Το λογισμικό του Κέντρου Λήψεως Εικόνας (ΚΛΕ) δίνει αυτόματα το σημείο που έγινε η παραβίαση πάνω στον ηλεκτρονικό χάρτη, όπως και έτοιμες οδηγίες ως προς τις προβλεπόμενες ενέργειές τους, αλλά και έτοιμα Push-Buttons άμεσων ενεργειών για κλήσεις, μηνύματα, αποστολή έτοιμων report με εικόνες σε συγκεκριμένους παραλήπτες. Το λογισμικό πρέπει να αποτελεί ένα σύστημα πλήρως προγραμματιζόμενο ως προς τις ενέργειες που προτείνει στον χειριστή να κάνει και είναι σε θέση να ενεργοποιήσει λειτουργίες αυτόματα, σε περίπτωση που ο χειριστής δεν αντιδράσει εντός καθορισμένου χρόνου.

Ενδεικτικά, κάποια από τα Programmable Push-Buttons για τις Άμεσες Ενέργειες του χειριστή είναι:

Ενεργοποίηση Σειρήνας ή/και Φωτισμού, Ζωντανή Ομιλία του Χειριστή στο Μεγάφωνο ή προηχογραφημένο μήνυμα (π.χ. «Απομακρυνθείτε Άμεσα από τον Χώρο»), Ενεργοποίηση Διαδρομής Πτήσης (Flightpath) ενός Drone, Τηλεφωνική κλήση Αστυνομίας ή/και του Συνδρομητή, Στροφή και εστίαση κάποιας PTZ κάμερας στο σημείο, Ενεργοποίηση συστήματος παραγωγής Ομίχλης-Καπνού (για εσωτερικούς χώρους), Εξαγωγή και αποθήκευση PDF αναφοράς (report) του συμβάντος, αποθήκευση ασφαλούς αντιγράφου του Video Event στο ΚΛΕ ή σε έναν τρίτο cloud server, αποστολή E-mail με επισυνημμένη εικόνα ή και video.

Source: securitymanager.gr

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.