.

Πως οι έξυπνες πόλεις αντιμετωπίζουν τον COVID-19 με όπλο τις νέες τεχνολογίες



Η πανδημία έχει επιφέρει σοβαρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και έχει επισπεύσει τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού. Πως αντιμετωπίζουν οι έξυπνες πόλεις τον COVID-19;

Η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε λόγω κορωνοϊού, έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που βοηθούν στη λύση προβλημάτων και την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.


Η αποστολή της έξυπνης πόλης είναι να κάνει καλύτερη και πιο ασφαλή τη ζωή των κατοίκων της, να προσφέρει σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες μετακινήσεων, όπως και ψηφιακές υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και καθιστούν πιο εύκολη και ασφαλή την αλληλεπίδρασή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Και ειδικά τώρα με την κρίση της πανδημίας, να διασφαλίζει την κοινωνική αποστασιοποίηση, την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

Καθώς βιώνουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, όπου συνυπάρχουν ο ψηφιακός με τον φυσικό κόσμο, η τεχνολογία αποτελεί το βασικό στοιχείο για την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, τεχνολογίες όπως τα drones, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα αυτόνομα οχήματα, το blockchain, το Internet of Things (IoT), τα μεγάλα δεδομένα (Big Data), έρχονται να λύσουν βασικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.

Για να εφαρμοστούν, ωστόσο, κάποιες από τις λύσεις που προωθούνται απαιτείται πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπερ σημαίνει πως θα πρέπει να ληφθούν απαραιτήτως μέτρα (GDPR) για την διασφάλιση των ευαίσθητων πληροφοριών.

Ας δούμε κάποιες λύσεις που εφαρμόζουν με επιτυχία μεγάλες πόλεις για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Η περίπτωση της Ινδίας

Στην Ινδία, η Άγκρα, μια πόλη με πληθυσμό 1,5 εκατομμύριων κατοίκων, συνεργάζεται με την Gaia, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή Software as a service (SaaS) για να αξιοποιήσει την τεχνολογία SmartFeedback και την πλατφόρμα Azure της Microsoft, για την παρακολούθηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, οι αρχές έχουν εφαρμόσει μια τηλε-υπηρεσία που επιτρέπει στους πολίτες να κλείνουν ραντεβού με γιατρούς και να λάβουν συνταγές μέσω ειδικής ιστοσελίδας ή εφαρμογής (app). Στο Βαρανάσι (ή Μπενάρες), όπου ζουν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, χρησιμοποιούνται drones που απολυμαίνουν περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό φορτίο COVID-19.

Επίσης, έχει δημιουργηθεί ειδικό κέντρο ελέγχου που χρησιμοποιεί συστήματα παρακολούθησης (CCTV) και γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS) προκειμένου να παρακολουθεί στενά την κίνηση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια lockdown.

Σε πόλεις όπως η Πούνε, το Συράτ και η Μπανγκαλόρ, έχουν δημιουργηθεί κέντρα ελέγχου που παρακολουθούν την εξάπλωση της νόσου και εντοπίζουν σημεία όπου η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, μέσω δεδομένων που προκύπτουν από την παρακολούθηση.

Τα δεδομένα προκύπτουν από κάμερες κυκλοφορίας που υπάρχουν στις πόλεις οι οποίες καταγράφουν τις μετακινήσεις σε περιοχές που έχει επιβληθεί lockdown και αξιολογούνται από ειδικό σύστημα της Kogniz που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI). Το εν λόγω σύστημα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει το πλήθος που εισέρχεται σε μια εγκατάσταση και να ταυτοποιεί όσους έχουν θερμοκρασία άνω του φυσιολογικού.


smart cities

Η λύση της Νότιας Κορέας

Στη Νότια Κορέα «τρέχει» το πρόγραμμα Smart City Data Hub το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκτελεί προηγμένο εντοπισμό επαφών κρουσμάτων χρησιμοποιώντας δεδομένα που λαμβάνει από κάμερες και αισθητήρες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επεμβαίνει έγκαιρα και να περιορίζει την εξάπλωση του ιού χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσει καθολικό lockdown.
To παράδειγμα της Σιγκαπούρης

Η Σιγκαπούρη από την άλλη αποτελεί παράδειγμα αποτελεσματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) όπως το WhatsApp, το Facebook, το Twitter, το Instagram και το Telegram, μέσω των οποίων μοιράζεται με τους πολίτες πληροφορίες για τον COVID-19.

To «θαύμα» του Βιετνάμ

Η πόλη Χο Τσι Μιν, στο Βιετνάμ, έχει παρουσιάσει μια εφαρμογή (app) για να ελέγχει τους πολίτες που έχουν νοσήσει, αλλά και όσους βρίσκεται σε καραντίνα. Μέσω αυτού του συστήματος ελέγχου, αλλά και άλλων αυστηρών μέτρων, το Βιετνάμ έχει καταφέρει να περιορίσει δραστικά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: μια χώρα με πληθυσμό 97 εκατομμύρια κατοίκους, από την αρχή της πανδημίας αριθμεί μόλις 1.069 κρούσματα και 35 θανάτους. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία.


Source: autonomous
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.