.

Έξυπνα κτίρια: Το στοιχείο-κλειδί για την έξυπνη πόλη του μέλλοντος



Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης των έξυπνων πόλεων θα πρέπει να παίξουν στο εξής τα έξυπνα κτίρια, στο πλαίσιο της διασύνδεσης ατόμου και κτιρίου.

Όλο και περισσότερες είναι σταδιακά οι πρωτοβουλίες για τις έξυπνες πόλεις παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που φημίζονται για τον προσανατολισμό τους στην καινοτομία να επενδύουν εκατομμύρια στις νέες τεχνολογίες. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πόλεις και χώρες που «κοιτούν μπροστά», από το Σιάτλ μέχρι το Λονδίνο και από τη Σιγκαπούρη μέχρι τη Νέα Ζηλανδία αναμένεται να επενδύσουν σχεδόν 124 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2020 σε πρωτοβουλίες για τις έξυπνες πόλεις, αύξηση της τάξης του 18,9% από το 2019.

Για να γίνουν οι έξυπνες πόλεις πραγματικότητα, όμως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πιο βασικό συστατικό τους, τα «έξυπνα κτίρια». Τα δομικά αυτά στοιχεία θα καταστήσουν δυνατή την πραγματική μεταμόρφωση των πόλεων, μέσα στις οποίες θα μπορέσουμε να έχουμε ένα ασφαλές, βιώσιμο και συνδεδεμένο περιβάλλον για την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού. 


ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΦΙΚΤΗ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ «ΕΥΦΥΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ»

Ωστόσο, καθώς τα κτίρια σε όλο τον κόσμο γίνονται «εξυπνότερα», υπάρχει ένα στοιχείο που λείπει και το οποίο είναι απαραίτητο για την ευρύτερη και πιο απτή πρόοδο – μία καθολική, ολιστική προσέγγιση αξιολόγησης της «ευφυΐας» ενός κτιρίου.

Γεγονός είναι ότι υπάρχουν κάποια προγράμματα κτιρίων που καταγράφουν συγκεκριμένες ανησυχίες, όπως για παράδειγμα τη χρήση ενέργειας, μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη αξιολόγηση για τα έξυπνα κτίρια. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξετάσουμε τα κτίρια από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων η τεχνολογία συνδεσιμότητας και η ασφάλεια και υγεία των ανθρώπων στο κτίριο, παράλληλα με τον περιορισμό του κόστους – στοιχεία που συνδυαστικά θα αυξήσουν την αξία του κτιρίου, τόσο για τον ιδιοκτήτη του όσο και για την πόλη στην οποία βρίσκεται.

Καθώς, λοιπόν, οι πόλεις προσπαθούν να επενδύσουν και να θεσπίσουν πολιτικές βιωσιμότητας για να προσελκύσουν πολίτες και εργαζόμενους, τα έξυπνα κτίρια θα παίξουν θεμελιώδη ρόλο στην εξέλιξή τους.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.