.

Drones και εναέρια οχήματα αλλάζουν το αστικό περιβάλλον



Τα drones, τα ιπτάμενα οχήματα και τα αεροταξί σύντομα θα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, δημιουργώντας νέους δρόμους κινητικότητας και μεταφοράς. Τα drones θα χρησιμοποιούνται επίσης για επιτήρηση, παραδόσεις αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος κινείται προς τον αυτοματισμό.

Η εισαγωγή αυτών των εναέριων μέσων στις πόλεις θα δημιουργήσει την αλλαγή αλλαγής του δομημένου περιβάλλοντος, καθώς θα χρειαστούν νέοι χώροι προσγείωσης, σημεία φόρτισης, κ.α., τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες μορφές κτιρίων και σε πιο βιώσιμο σχεδιασμό.

Η έρευνα του Paul Cureton από το Πανεπιστήμιο του Lancaster διερευνά τον αντίκτυπο των εναέριων οχημάτων στον αστικό σχεδιασμό, χαρτογραφώντας πιθανούς μελλοντικούς δρόμους.

Drone Aviary from Superflux on Vimeo.

Η εποχή του αέρα

Ήδη, τα μη στρατιωτικά αεροσκάφη ποικίλουν ευρέως σε μέγεθος και πολυπλοκότητα. Μπορούν να μεταφέρουν μια γκάμα αντικειμένων από κάμερες υψηλής ανάλυσης, μηχανισμούς παράδοσης και τεχνολογία θερμικής εικόνας μέχρι ηχεία και σαρωτές. Στο δημόσιο τομέα, τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστροφών και από την πυροσβεστική υπηρεσία για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους πυροσβέστες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, τα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για την επιβολή της καραντίνας, ενώ drones που χρησιμοποιούνται συνήθως στον τομέα της γεωργίας ψεκάζουν απολυμαντικά πάνω από τις πόλεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιούνται δοκιμές παράδοσης με drone για τη μεταφορά ιατρικών ειδών στο Isle of Wight.

Παράλληλα με τα drones, οι μελλοντικές πόλεις θα μπορούσαν επίσης να κατακλύζονται από σκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), τα οποία θα χρησιμοποιούνται ως ιδιωτικά οχήματα και αεροταξί.

Αυτά τα οχήματα είναι ήδη γνωστά στους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, τώρα, όμως, τα ιπτάμενα οχήματα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα. Ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν ηλεκτρικά VTOL γύρω από τα οποία δημιουργείται ένα νέο είδος μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Τα αεροσκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις πόλεις μας,ωστόσο, πρέπει να δοκιμαστούν εκτενώς στον αστικό εναέριο χώρο. Μια μελέτη που διεξήχθη από την Airbus διαπίστωσε ότι οι ανησυχίες του κοινού σχετικά με τη χρήση VTOL επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των ατόμων στο έδαφος και στις εκπομπές θορύβου.

Νέες πόλεις

Η ευρεία υιοθέτηση drone και VTOL θα οδηγήσει σε νέα αρχιτεκτονική και υποδομές. Τα υπάρχοντα κτίρια θα χρειαστούν προσαρμογές, όπως χώρους προσγείωσης, φωτοβολταϊκά πάνελ για ενεργειακή απόδοση, σημεία φόρτισης για drones παράδοσης και συνολική αναδιαμόρφωση του τοπίου για τον περιορισμό των εκπομπών θορύβου.
Ορισμένες εταιρείες δοκιμάζουν ήδη υπηρεσίες παράδοσης με drone, γι’αυτό και τα υπάρχοντα κτίρια θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα ώστε να φιλοξενήσουν αυτά τα νέα δίκτυα, αλλά και να εφαρμοστούν νέες αρχές σχεδιασμού σε μελλοντικά.

Τα drones μπορούν επίσης να βοηθήσουν το αστικό περιβάλλον να γίνει πιο βιώσιμο. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης έχουν αναπτύξει ένα αναδιαμορφώσιμο αρχιτεκτονικό σύστημα θόλων οροφής που αναπτύχθηκε για drone.

Προσαρμόζοντας την πορεία του ήλιου, ο θόλος παρέχει σκιά και μειώνει την εξάρτηση από τα συστήματα εξαερισμού.

Η ζήτηση για αεροταξί και προσωπικά ιπτάμενα οχήματα θα αναπτυχθεί στους τομείς όπου παρατηρούνται αστοχίες σε άλλα συστήματα μεταφοράς. Η έρευνα της Airbus διαπίστωσε ότι από τις πόλεις που συμμετείχαν, η υψηλότερη ζήτηση για VTOLs ήταν στο Λος Άντζελες και στην Πόλη του Μεξικού, αστικές περιοχές διάσημες για την κυκλοφοριακή ρύπανση. Για να φιλοξενήσει αυτά τα εναέρια οχήματα, ο αστικός χώρος θα πρέπει να μετατραπεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει χώρους προσγείωσης, υποδομή τύπου αεροδρομίου και σημεία επαναφόρτισης.

Επιπλέον, ολόκληρο αυτό το σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας στον χαμηλότερο εναέριο χώρο (κάτω από 500 πόδια), θα χρειαστεί ένα σύστημα διαχείρισης αστικής κυκλοφορίας. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτός ο εναέριος χώρος φαίνεται στο θεωρητικό σενάριο του design studio Superflux στο έργο Drone Aviary. Ένας αριθμός drone με διαφορετικές λειτουργίες κινούνται γύρω από μια αστική περιοχή σε ένα δίκτυο, ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές σε διαφορετικά ύψη.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο της αστικής ιστορίας, αντιμετωπίζοντας τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και την πανδημία. Τα drones και τα εναέρια οχήματα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας βαθιάς επανεξέτασης του αστικού περιβάλλοντος.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.