.

Έρευνα για την αγορά της φυσικής ασφάλειας 2020 -2025


Οι συνέπειες της πανδημίας και οι ευοίωνες προοπτικές 

Η εταιρία μελετών και ερευνών στο τομέα της τεχνολογίας και των έξυπνων κτιρίων με έδρα τη Σουηδία, Memoori, έδωσε στη δημοσιότητα μια συνοπτική περίληψη των αποτελεσμάτων μιας νέας έρευνας (324 σελίδων) που διεξήγαγε για το τομέα της αγοράς των συστημάτων φυσικής ασφάλειας, εστιάζοντας στον έλεγχο πρόσβασης, την βίντεο-επιτήρηση, τους συναγερμούς και την προστασία περιμέτρου.

Αυτή είναι η 12η έκθεση της Memoori με εκτιμήσεις για την περίοδο 2020 -2025, που αποτυπώνει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το μέλλον της βιομηχανίας της ασφάλειας, αξιολογώντας τη δομή και το μέγεθος του κλάδου της αγοράς στο σύνολο, αλλά και τα επιμέρους δεδομένα που προκύπτουν με βάση τις πωλήσεις ανά προϊόν, αλλά και ανά γεωγραφική περιοχή.

Η έρευνα αναφέρει αρχικά, ότι από τον Μάρτιο του 2020, όπου η επέλαση του COVID-19 κηρύχθηκε ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με ότι αυτό είχε ως συνέπεια, έγινε σαφές, ότι μπροστά μας είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιθανόν τη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση των τελευταίων 100 ετών. Προς επιβεβαίωση της αυτής της πιθανότητας, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, η παγκόσμια τράπεζα σε έκθεση που δημοσίευσε, προέβλεψε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,2%.

Παρόλα αυτά στην έκθεση της Memoori, παρουσιάζεται μια θετική εκτίμηση για την παγκόσμια αγορά προϊόντων φυσικής ασφάλειας μέχρι το 2025, η οποία βασίζεται σε δύο σενάρια που διακρίνουμε στο διάγραμμα 1.


Το ένα σενάριο θέλει την επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ το δεύτερο σενάριο στο 2022. Η έρευνα θεωρεί πιο πιθανό το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι αγορές θα επιστρέψουν σε μία πλήρη κανονικότητα μετά από ένα έτος, μιας και η μαζική υιοθέτηση του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αγγίζουν το 65%.

Παρόλα αυτά όμως, η έρευνα αναδεικνύει ένα πολύ θετικό κλίμα για την μελλοντική ευρωστία της αγοράς του security αλλά και για τις προοπτικές μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της. Το έγκλημα κάθε μορφής και μεγέθους, από την μικρότερη κλίμακα μέχρι το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, που αποτελούν βαρόμετρο για τις επενδύσεις στην ασφάλεια, είναι απίθανο να υποχωρήσουν στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα η περαιτέρω αστικοποίηση και η απαίτηση για ‘’έξυπνες’’ υποδομές, θα αυξήσουν τη ζήτηση για περισσότερα και καλύτερα συστήματα ασφαλείας.

Αντίκτυπος της πανδημίας στην βιομηχανία ασφάλειας


Πρωτίστως, όπως είναι φυσικό, η πανδημία έχει αναγκάσει ήδη τους κατασκευαστές και προμηθευτές να επανεξετάσουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους και ιδίως την ανθεκτικότητα σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα προκειμένου να αποκτήσουμε μια πιο συντονισμένη και ανθεκτική αλυσίδα τροφοδοσίας. Με την αγορά να εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την κινεζική βιομηχανία ΟΕΜ κατασκευαστών ολοκληρωμένων συστημάτων αλλά και επιμέρους εξαρτημάτων, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος διατάραξης της ισορροπίας της γραμμής τροφοδοσίας αν κλείσουν κάποια εργοστάσια στη Κίνα όπως έγινε τους πρώτους 2 μήνες της πανδημίας.

Η πανδημία δημιούργησε επίσης σημαντική ζήτηση σε λύσεις που συμβάλλουν στη μείωση της διασποράς του ιού. Τα προϊόντα φυσικής ασφάλειας ανταποκρίθηκαν με επιτυχία σε αυτή την πρόκληση, συμβάλλοντας στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων για κοινωνική απόσταση, έλεγχο πρόσβασης και ανίχνευσης ατόμων με πυρετό, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις των συστημάτων βίντεο –επιτήρησης όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Αυξημένη ζήτηση επίσης παρατηρήθηκε και σε θερμικές κάμερες με δυνατότητα θερμομέτρησης προσώπων εξ αποστάσεως, παρά την θέση του ΠΟΥ πως η θερμομέτρηση από μόνη της δεν είναι επαρκές δεδομένο.

Σύμφωνα με την έρευνα η συνολική παγκόσμια παραγωγή προϊόντων φυσικής ασφάλειας για το 2020, θα ανέλθει στα 31,7 δις δολάρια σε τιμές εργοστασίου. Ποσό μικρότερο κατά 7,5% σε σχέση με το 2019 και οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις που παρατηρήθηκαν στα 3 πρώτα τρίμηνα του έτους κάτι που μεταφράζεται σε παύση 11 συναπτών ετών ανάπτυξης.

Με βάση πάντα το 2ο σενάριο, η μελέτη εκτιμά ότι μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2021 θα δούμε ανάκαμψη, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 η ανάκαμψη αυτή θα μεταφράζεται σε 3%. Ωστόσο η καθεμία από τις τρεις γεωγραφικές περιοχές θα παρουσιάσει τη δική της ανάπτυξη. Πολύ πιθανό είναι το κόστος της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων φυσικής προστασίας, να ανέλθει στα 42 δις δολάρια μέχρι το τέλος 2025, συνολική άνοδος κατά 6% μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Το κινέζικο μερίδιο στον τομέα αυτό θα εξακολουθεί να αυξάνεται. Η αγορά της Κίνας εμφάνισε ραγδαία αύξηση εξ αιτίας μιας έκρηξης στις κατασκευές και την επέκτασης της επιχείρησης “Sharp Eyes’’ με ευθύνη της κινέζικης κυβέρνησης. Ωστόσο η πρόσβαση σε αυτήν τεράστια αγορά σε κατασκευαστές της δύσης θα είναι μάλλον ανέφικτη και στο μέλλον, εφόσον συνεχιστούν οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Άλλα βασικά συμπεράσματα

Όσο προχωράμε στην μετά-Covid εποχή, οι κατασκευαστές θα πρέπει να ερευνήσουν επισταμένα τις απαιτήσεις των πελατών τους, ειδικά εκείνων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού θα είναι κάπως πιο δύσκολα γι’ αυτούς να βρουν νέα κεφάλαια να επενδύσουν και ως εκ τούτου πρέπει να είναι πεπεισμένοι για την απόδοση της επένδυσης. Συστήματα SaaS (Software as a Service) είναι μια λύση σε αυτό το θέμα, άλλωστε ήδη παρατηρείται αυξημένη χρήση υπηρεσιών cloud.

Το λογισμικό ήταν ανέκαθεν σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη και εξέλιξη της βιομηχανίας φυσικής ασφάλειας. Πλέον εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή όπου η αγορά των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης θα καθοδηγείται από τη τεχνητή νοημοσύνη. Αναμφίβολα η ΤΝ θα συμβάλει άμεσα και μαζικά στην βελτίωση της απόδοσης των λύσεων βιντεοεπιτήρησης. Βέβαια τα συστήματα ασφαλείας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ξεχωριστές νησίδες αποκομμένες από το υπόλοιπο δίκτυο και ως εκ τούτου, εάν θέλουμε οι πληροφορίες από τα συστήματα επιτήρησης να μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμα δεδομένα, θα πρέπει τα συνδεθούν σε ένα ευρύτερο δίκτυο IoT.

Τέλος ο ετήσιος μέσος όρος της αξίας των M&A (merging and acquisition-συγχωνεύσεις και εξαγορές) συμφωνιών τα τελευταία 13 χρόνια ανέρχεται στα 6,717 εκατ. δολάρια. Το 2020 εντοπίστηκαν 20 τέτοιες συμφωνίες, 6 λιγότερες από το προηγούμενο έτος και μάλιστα η αξία αυτών των συγχωνεύσεων και των εξαγορών ανήλθε στα 5,285 εκατ. δολάρια, σαφώς μεγαλύτερη από το 2019 αλλά ταυτόχρονα κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 13 ετών.

Στο διάγραμμα 2 αποτυπώνεται η συνολική κατάσταση σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις σεις και εξαγορές στο χώρο της αγοράς του security.




Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.