.

Συστήματα θερμικής απεικόνισης για το έλεγχο του COVID-19


Η ιστορία με τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του covid-19 συνεχίζεται και ένα από τα βασικά εργαλεία για αυτό το σκοπό, προέρχονται από τη βιομηχανία των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας και είναι τα συστήματα θερμομέτρησης με τη χρήση θερμικών καμερών. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή τώρα που ωρίμασαν κάπως οι συνθήκες και “έπεσε η σκόνη” των πρώτων ημερών να δούμε τι πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη κατά τη χρήση αυτών των συστημάτων και όχι μόνο.

του Δημήτρη Σκιάννη

Η υγειονομική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει επιφέρει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, έχει οδηγήσει μεταξύ άλλων στην αναζήτηση τεχνολογικών λύσεων που θα βοηθήσουν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτές τις τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας, θα λέγαμε ότι έχουν πρωταγωνιστικό ρολό τα συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας μέσω καμερών θερμικής απεικόνισης. Τα ολοκληρωμένα αυτά συστήματα έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από μεγάλους αλλά και μικρότερους κατασκευαστές από τη βιομηχανία της ασφάλειας και απευθύνονται σε μια πληθώρα εγκαταστάσεων, από νοσοκομεία, σταθμούς μεταφοράς (αεροδρόμια, τρένα κ.λπ.) και δημόσια κτίρια, μέχρι ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, μονάδες παραγωγής και γραφεία επιχειρήσεων.

Είναι αλήθεια πως το προηγούμενο διάστημα κατακλυστήκαμε από προωθητικές ενέργειες συστημάτων θερμομέτρησης κάτι που ήταν αναμενόμενο, αφού η ζήτηση που προέκυψε ήταν μεγάλη από πολλές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ας δούμε λοιπόν, τι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσες οι εταιρίες επιθυμούν να αποκτήσουν και να χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές για τον έλεγχο της θερμοκρασίας σώματος μέσω θερμικές απεικόνισης αλλά και τι άλλο χρειάζεται συνδυαστικά για να μειώσουν τις πιθανότητες διάδοσης του ιού.

Βασικές παραδοχές

Καταρχήν οι τελικοί πελάτες – επιχειρήσεις που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι θερμικών καμερών για πολλές εφαρμογές ασφάλειας, στρατιωτικού σκοπού, βιομηχανίας κ.ά.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για κάμερες ενσωματωμένες σε ολοκληρωμένα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση θερμοκρασίας σώματος και τη δυνατότητα παραγωγής ειδοποιήσεων και συναγερμών. Και σε αυτή τη κατηγορία, υπάρχουν όμως διαφοροποιήσεις στους τύπους συστημάτων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, για διαφορετικές εφαρμογές αλλά και απαιτήσεις. Στην αγορά θα δούμε αποκλίσεις στις τιμές, που σχετίζονται με τις δυνατότητες που υποστηρίζουν αλλά και το brand κατασκευής. Σε γενικές γραμμές, οι παράγοντες διαφοροποίησης των δυνατοτήτων αυτών των συστημάτων, περιλαμβάνουν την ακρίβεια στην μέτρηση θερμοκρασίας, την ταχύτητα ανίχνευσης αλλά και άλλα πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως η ανίχνευση πλήθους.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι οι θερμικές κάμερες έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια ένδειξη της θερμοκρασίας του σώματος και σίγουρα δεν είναι μια μέθοδος ιατρικής διάγνωσης πυρετού και φυσικά διάγνωσης ασθένειας.

Για να γίνει ο μεμονωμένα σε ένα άνθρωπο ο έλεγχος της θερμοκρασία του σώματος του σε ένα σημείο εισόδου και ελέγχου πρόσβασης σε μια εγκατάσταση, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί μόνο ένα προϊόν που μπορεί να ανιχνεύσει τη θερμοκρασία ενός ατόμου που στέκεται σταθερά μπροστά από το σημείο ελέγχου.

Ωστόσο, για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας πολλών ανθρώπων στην είσοδο ή στο λόμπι ενός κτιρίου, οι διαχειριστές θα πρέπει να τοποθετήσουν ένα σύστημα κάμερας με δυνατότητα ανίχνευσης πλήθους και υψηλή ταχύτητα ανίχνευσης σε ένα κινούμενο πλήθος. Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο να υπάρχει λειτουργία συναγερμού -όταν ξεπεραστεί κάποιο προκαθορισμένο όριο- για να ειδοποιείται το προσωπικό επιτόπου και να λαμβάνει τα αντίστοιχα μέτρα όταν ανιχνεύεται υψηλή θερμοκρασία.

Η ακρίβεια της μέτρησης που παρέχουν τα συστήματα θα πρέπει να είναι κάτω του +/- 0,5 βαθμού C προκειμένου να είναι αποτελεσματική και σίγουρα η προσθήκη επιπλέον εργαλείων όπως τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν στην ελαχιστοποίηση των ψευδών συναγερμών.

Υπάρχουν επίσης νέα προϊόντα που έρχονται στην αγορά και συνδυάζουν την ανίχνευση της θερμοκρασίας του σώματος και την αναγνώριση προσώπου. Δηλαδή, εκτός από τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, το σύστημα μπορεί να ελέγξει την ταυτότητα ενός ατόμου εφόσον είναι καταγεγραμμένος σε μια βάση δεδομένων, καθώς και το αν φοράει μάσκα στο πρόσωπο. Η διείσδυση αυτών των συνδυαστικών συστημάτων, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί σε πολλές χώρες, από τη στιγμή που θα πρέπει μάθουμε να ζούμε με τον covid-19 για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα


Σημεία που χρήζουν προσοχής

Πριν την τοποθέτηση ενός συστήματος μέτρησης της θερμοκρασίας με τη χρήση θερμικών καμερών, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε σωστά το περιβάλλον όπου θα γίνει η εγκατάστασης του συστήματος και αυτό επειδή η θερμική κάμερα είναι πιθανόν να επηρεαστεί από τις συνθήκες περιβάλλοντος. Για παράδειγμα θα πρέπει να εξετάσουμε την περίπτωση όπου η θερμική κάμερα βλέπει στην είσοδο κτηρίου, όπου υπάρχει άμεσο φως του ήλιου από το εξωτερικό περιβάλλον. Σε αυτή την περίπτωση, η ευαισθησία της ανίχνευσης θερμοκρασίας είναι πιθανόν να έχει απόκλιση από +/- 0,3 βαθμό C σε +/- 0,5 βαθμό C.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη -και δεν γίνεται συνήθως- είναι να εξεταστούν οι τοπικοί κανόνες και νομοθεσία σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το τοπίο σε πολλές χώρες είναι διαφορετικό σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και επομένως η μέτρηση της θερμοκρασίας των εργαζομένων και επισκεπτών και η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου μπορεί να αγγίζει τα όρια της νομιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι επιχειρήσεις και οργανισμοί να συζητούν με το προσωπικό τους να ενημερώνουν τους επισκέπτες, να ακούνε τις ανησυχίες τους και γενικότερα να επικοινωνούν τους λόγους για τους οποίους έχει αναπτυχθεί μια τέτοια λύση και τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται. Ακόμα και εάν μια λύση εγκαθίσταται με καλές προθέσεις, αλλά χωρίς ενημέρωση και διαφάνεια, τότε είναι πολύ πιθανόν οι άνθρωποι να μην ανταποκριθούν θετικά.

Επίσης οι οργανισμοί που θέλουν να επενδύσουν σε μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή που θα κάνουν. Καλό θα ήταν να μην έχουν ως μοναδικό κριτήριο το κόστος αλλά να δούνε τη συνολική εικόνα. Δεν είναι κρυφό ότι πολλές εταιρίες με το που διέγνωσαν τη συγκεκριμένη ανάγκη έσπευσαν να αναπτύξουν προϊόντα και συστήματα θερμομέτρησης που δεν προσφέρουν την απαιτούμενη αξιοπιστία και απόδοση.

Ολιστική προσέγγιση …για την επιστροφή στην “κανονικότητα” ή στη μετάβαση μιας νέας πραγματικότητας

Πολλοί μιλάνε για επιστροφή στην κανονικότητα στους χώρους εργασίας και άλλοι για μια νέα πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι ότι για όσο διαρκεί αυτή η ιστορία, κάποια πράγματα δεν είναι ίδια. Το τοπίο είναι πολύ δυναμικό και σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, δεν θα πρέπει να επικεντρώνετε μόνο σε μια λύση αλλά σε μια ολιστική προσέγγιση. Η ανίχνευση της θερμοκρασίας του σώματος θα πρέπει να είναι ένα μέρος του πρωτοκόλλου “μετάβασης στη νέα πραγματικότητα”.

Η συμβίωση με τον COVID-19, καθιστά τους εσωτερικούς χώρους και κυρίως τα κτίρια με μαζική παρουσία ανθρώπων, ως τα πλέον κρίσιμα σημεία για την ανάπτυξη μέτρων καταπολέμησης της εξάπλωσης του ίου. Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν θα πρέπει να εξετάσουμε τη χρήση τεχνολογιών για τη δημιουργία των συνθηκών που βοηθούν στην προστασία της υγείας και την ασφάλειας εργαζομένων και επισκεπτών, που άλλωστε πάντα αποτελεί βασική μέριμνα κάθε οργανισμού.

Επομένως, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εφαρμογής λύσεων με βάση δυο πτυχές: πρώτον, μέτρα για τη μείωση ή τη διαχείριση των κινδύνων και τη δημιουργία ενός εσωτερικού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την υγεία των εργαζομένων. Δεύτερον, την ανάγκη δημιουργίας του αισθήματος ασφάλειας στο εργασιακό του περιβάλλον για όλους.

Στο στάδιο της διαχείρισης και των προσπαθειών περιορισμού των κινδύνων, πολλές επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει νέες πολιτικές για το εργατικό δυναμικό τους, όπως για παράδειγμα είναι: ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε ομάδες Α και Β, η χρήση μεθόδων περιορισμού των κινήσεων και του αυστηρότερου ελέγχου πρόσβασης και εσωτερικά σε ένα κτίριο για τους υπαλλήλους αλλά και τους επισκέπτες, αλλά και ευρύτερα η αναθεώρηση των πολιτικών για τη χωροθέτηση των θέσεων εργασίας και συνάθροισης σε κοινούς χώρους, όπως οι αίθουσες συσκέψεων, κυλικεία, τραπεζαρίες κ.λπ.

Οι πολιτικές αυτές αντικατοπτρίζονται στις προσαρμογές των υφιστάμενων συστημάτων ελέγχου πρόσβασης, διαχείρισης επισκεπτών και χρήσης των εγκαταστάσεων, καθώς και στην υλοποίηση νέων εφαρμογών. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται η χρήση του κινητού τηλεφώνου ως διαπιστευτήριο ελέγχου πρόσβασης αντί για κάποια ταυτότητα ή διακριτικό σήμα, βοηθώντας στην υλοποίηση ανέπαφων εφαρμογών.

Από την πλευρά της Διαχείρισης Εγκαταστάσεων, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν τα σημεία επαφής μέσα στα κτίρια και να εφαρμόσουν έξυπνα συστήματα για να διασφαλίσουν ότι οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και οι αίθουσες συσκέψεων καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση.

Όπως είπαμε η αίσθηση της ασφάλειας που πρέπει να νιώσουν όσοι βρίσκονται σε ένα κτίριο -είτε είναι εργαζόμενοι σε αυτό είτε επισκέπτες- έχει μεγάλη σημασία σήμερα. Θα πρέπει λοιπόν όλοι αυτοί να βλέπουν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής να «ξετυλίγονται» μπροστά τους. Να είναι δηλαδή τόσο εμφατικές όλες οι διαδικασίες τήρησης των μέτρων υγιεινής, έτσι ώστε να δημιουργείται η επιθυμητή αίσθηση ασφάλειας. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν μεταξύ άλλων και ψηφιακές σημάνσεις που θα ενημερώνουν τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες αλλά και συμβουλές.

Όπως αναλύσαμε σε άρθρο του προηγούμενου τεύχους ο ρόλος των Υπευθύνων Ασφάλειας επαναπροσδιορίζεται και προσαρμόζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που περιλαμβάνει πλέον και τη διαχείριση όλων των παραπάνω λύσεων και πολιτικών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.







Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.