.

Τα Drones ως “προστάτες” των 5G δικτύων


Η μετάβαση της παγκόσμιας κοινότητας στο 5G θα αλλάξει σίγουρα τον τρόπο που επικοινωνούμε, θα αυξήσει την χωρητικότητα των δικτύων μετάδοσης δεδομένων και θα επιτρέψει σε δισεκατομμύρια συσκευές να συνδέονται μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο. 

Η ανάπτυξη του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς, αποτελεί αναμφίβολα μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση, στην οποία όμως η παράμετρος της ασφάλειας είναι κομβικής σημασίας. Έως ότου λοιπόν η εμπορική εφαρμογή του 5G επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδύονται ορισμένες σημαντικές προκλήσεις, όπως είναι η αντιμετώπιση των απειλών που αφορούν τις υποκλοπών δεδομένων, τις παρεμβολές στις μεταδόσεις αλλά και τις απόπειρες κλοπής ταυτότητας, το γνωστό σε όλους Identity Theft. 

Σε αυτό το σημείο, έρχονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned Aerial Vehicles), ευρύτερα γνωστά ως drones, η χρήση των οποίων μπορεί να επεκταθεί πέρα από αυτές κλασσικές λειτουργίες που γνωρίζουμε (φωτογράφιση- βιντεοσκόπηση για τη γεωργία, διάσωση, επιτήρηση κλπ) και στο τομέα της υποστήριξης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων με επίκεντρο την ασφάλεια κατά την ανάπτυξη τους και λειτουργία τους.

Όπως επισημαίνει ο Giovani Geraci, ερευνητής στο Τμήμα Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (DTIC – Departament de Technologies de la Informacio I les Comunications) του UPF(Universitat Pompeu Fabra, Barcelona), σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, εκ πρώτης είναι σημαντικό να προστατευτεί ένα δίκτυο όταν αυτό μπορεί να απειλείται από ένα drone που προκαλεί παρεμβολές, ενώ από την άλλη στο άμεσο μέλλον, τα ίδια αυτά drone θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε επιχειρήσεις ασφάλειας με στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό και αποτροπή απειλών, αλλά και την αποκατάσταση επιθέσεων σε δίκτυα 5G.

Αποτροπή και Προστασία

Ένα σκέλος της μελέτης εστιάζει στο πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα drones προκειμένου να συμβάλουν στην αποτροπή πιθανών επιθέσεων. Η απάντηση όμως δεν θα δοθεί σύντομα, αφού η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό επίπεδο. Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, είναι πώς θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε το δίκτυο όταν παρενοχλείται από ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, σενάριο που φαίνεται πιο ρεαλιστικό και πιθανό σύμφωνα με τον ερευνητή. ‘’Ένα drone μπορεί να αποτελέσει πηγή παρεμβολών για τους χρήστες όταν βρίσκεται σε μεγάλο ύψος και δεν παρεμβάλλονται εμπόδια όπως είναι τα κτίρια.’’ ισχυρίζεται ο G.Geraci.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ίδια η χρήση UAV στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στο μέλλον, μπορεί να αποτελεί μια κερκόπορτα που θα εκθέσει τα δίκτυα σε κινδύνους. Συγκεκριμένα τα UAV με δυνατότητα κυψελοειδούς σύνδεσης και δυνατότητα ραδιοεκπομπής, μπορούν να αξιοποιηθούν από κακόβουλους χρήστες για τη δημιουργία παρεμβολών και υποκλοπής δεδομένων μέσω σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή.

Στην ουσία τα Drones μπορούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα και πηγή κινδύνου αλλά και παράγοντας προστασίας των 5g δικτύων.

Τα drones στην υπηρεσία του 5G

Με βάση την υπόθεση πως οι επίγειες υποδομές του 5G δεν θα είναι πότε 100% ασφαλείς, οι συντάκτες της έρευνας, προτείνουν να αξιοποιηθούν τα drones για την ασφάλεια των δικτύων πέραν της ασύρματης πρόσβασης.

“Στην έρευνά μας έχουμε σκεφτεί τρόπους να αποτρέψουμε τις παρεμβολές και τις υποκλοπές περιορίζοντας τους μηχανισμούς που ενδεχομένως ενεργοποιούνται λόγω της τεχνικής ευελιξίας των Drones’’ εξηγούν οι ερευνητές.

Η μελέτη εμφανίζει επίσης πολλούς τομείς στους οποίους τα drone, λόγω της ποικιλομορφίας τους αλλά και της δυνατότητας τρισδιάστατης κίνησης, είναι ικανά να βελτιώσουν σημαντικά την ασφάλεια των προηγμένων ασύρματων δικτύων. Θα μπορούσαν να προσφέρουν θωράκιση έναντι οποιασδήποτε παρεμβολής ή παραβίασης και άμεση αποκατάσταση σε περίπτωση προσβολής.

‘’Η έρευνα πάντως εγείρει ερωτήματα και πρέπει να αποτελέσει την βάση για περαιτέρω μελέτη αφού οι παραπάνω ισχυρισμοί πρέπει να αποδειχθούν με την κατασκευή πειραματικών πρωτοτύπων’’ εξηγεί κλείνοντας ο G.Geraci.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.