.

Η πανδημία επιταχύνει τις τεχνολογίες της έξυπνης πόλης


Η πανδημία της COVID-19 έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί την ίδια μεγάλη αλλαγή με άλλες αντίστοιχες καταστάσεις, επιταχύνοντας την παγκόσμια υιοθέτηση της αναδυόμενης τεχνολογίας.

Το ξέσπασμα ασθενειών είναι μια δυσάρεστη υπενθύμιση για το πώς ένα περιστατικό μπορεί να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο εφιάλτη, αλλά επιφέρει μαζί του και μια μακρά ιστορία αλλαγής των πραγμάτων προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, το Λονδίνο υιοθέτησε το υπάρχον σύστημα αποχέτευσης μετά την επιδημία χολέρας που σκότωσε 30.000 ανθρώπους. Η ισπανική γρίπη, μια από τις χειρότερες πανδημίες στην ιστορία, επέφερε καλύτερα πρότυπα αερισμού για τα κτίρια.

Έτσι και η COVID-19 είναι έτοιμη να επιφέρει την ίδια ευρεία αλλαγή με άλλες πανδημίες, επιταχύνοντας την υιοθέτηση τεχνολογίας έξυπνης πόλης σε όλο τον κόσμο.

Ας δούμε, όμως, τι συμβαίνει και στο σήμερα.

Η εξοικείωση επιφέρει υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης

Η τεχνολογία είναι τόσο ενσωματωμένη στον κόσμο μας που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζωή χωρίς αυτήν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι περιορισμένοι στην τεχνολογία που φτάνει μέχρι τα smartphone και τους υπολογιστές και οτιδήποτε τους άλλο αισθάνεται πολύ δυστοπικό ή επεμβατικό.

Οι έξυπνες πόλεις υπάρχουν από τη δεκαετία του 1990 και έχουν κερδίσει έδαφος μετά το οικονομικό κραχ του 2008, έκτοτε, όμως, η υιοθέτησή τους ήταν αργή. Η ενοποίηση της έξυπνης τεχνολογίας στην υπάρχουσα υποδομή μιας πόλης συνοδεύεται από ένα τεράστιο κόστος, αλλά αντιμετωπίζεται επίσης με σκεπτικισμό και ανησυχία από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η πανδημία έχει πλέον εκθέσει τους ανθρώπους σε καταστάσεις που καθιστούν ευκολότερη την υιοθέτηση των τεχνολογιών της έξυπνης πόλης. Ο αντίκτυπός του στην οικονομία, την κοινότητα και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν κάνει τις τοπικές κυβερνήσεις και τους πολίτες να επιζητούν αλλαγή. Οι πολίτες είναι πλέον πιο δεκτικοί από ποτέ σε λύσεις των έξυπνων πόλεων, κάτι που άνοιξε την πόρτα για ταχεία επέκταση.

Ενώ η σύγχρονη τεχνολογία θα επηρεάσει τελικά τα πάντα σχετικά με τις υποδομές μιας πόλης, υπάρχουν μερικοί τομείς όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει γίνει ο πιο επείγων.

Έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας

Τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας αντικαθιστούν τις ξεπερασμένες, μη αυτόματες διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι πόλεις εδώ και πολύ καιρό. Για πρώτη φορά, η τεχνολογία επιτρέπει στις πόλεις να ανταποκρίνονται σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα σε πραγματικό χρόνο.

Ακόμη και μια απλή αλλαγή σε έξυπνα φανάρια θα μπορούσε να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά 25%. Το να περιμένουμε να γίνει πράσινο ένα φανάρι, τη στιγμή που δεν υπάρχει κίνηση από την άλλη κατεύθυνση θα γίνει τελικά παρελθόν. Αντί να ακολουθούν μια προκαθορισμένη ρύθμιση χρόνου, τα έξυπνα φανάρια θα ανταποκρίνονται σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Τα ψηφιακά δίκτυα όχι μόνο επιτρέπουν στα φανάρια να επικοινωνούν μεταξύ τους, να βελτιώνουν τη ροή της κυκλοφορίας και να μειώσουν τη συμφόρηση, αλλά δίνουν επίσης στους διαχειριστές της πόλης τη δυνατότητα να εφαρμόσουν καλύτερες πολιτικές κυκλοφορίας, όπως η προτεραιότητα των πεζών στις σχολικές ζώνες κατά τις πιο ενεργές ώρες της ημέρα.

Οι οδηγοί μπορούν ακόμη και να συνδεθούν με λογισμικό που τους παρέχει ενημερώσεις κίνησης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να αποφεύγουν ατυχήματα, συμφόρηση και κυκλοφορία αιχμής, η οποία γίνεται ακόμη πιο συμφέρουσα για όσους ανταποκρίνονται πρώτοι στις έξυπνες αυτές ενδείξεις αλλά και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης. Αυτό το λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη καθιστά την οδήγηση ευκολότερη και ταυτόχρονα ασφαλέστερη.

Το 5G θα γίνει το νέο δεδομένο

Εάν διαθέτετε μια συσκευή που απαιτεί δεδομένα διαδικτύου, γνωρίζετε ήδη ότι οι χώρες ενημερώνουν σταδιακά τα δίκτυά τους για να μπορούν να υποστηρίζουν δυνατότητες 5G. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, 378 πόλεις σε 34 χώρες μπόρεσαν να διαθέσουν 5G στις περιοχές τους, με τον αριθμό να αυξάνεται ταχέως.

Οι προσπάθειες για την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G φαίνονταν δυσκίνητες, αλλά η διαδικασία επιταχύνθηκε μετά την πανδημία. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι οι επιπτώσεις του ιού αναπόφευκτα θα επιβραδύνουν ή θα καθυστερήσουν την εγκατάσταση των δικτύων 5G συνολικά, αλλά αυτό αποδείχθηκε ψευδές.

Με τις οδηγίες για παραμονή στο σπίτι και κοινωνική απόσταση, οι άδειοι δρόμοι και τα πεζοδρόμια επέτρεψαν στις χώρες να εγκαταστήσουν εύκολα την απαραίτητη υποδομή για την εισαγωγή 5G στις πόλεις τους. Δεδομένου ότι ο τομέας των επιχειρήσεων έχει μετατοπιστεί προσωρινά ή μόνιμα στην απομακρυσμένη εργασία ως απόκριση στα πρωτόκολλα ασφάλειας του κορωνοϊού, μια ταχύτερη και πιο αξιόπιστη σύνδεση επιτρέπει στους εργαζομένους να κάνουν τις δουλειές τους από το σπίτι πιο εύκολα από ποτέ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των δικτύων 5G είναι ότι προσφέρουν μια νέα ευκαιρία για διασύνδεση. Οι πόλεις μπορούν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο για να παραδίδουν σημαντικά μηνύματα και να προωθούν φόρουμ για συζήτηση. Μέσα στην πανδημία, αυτή η ανοιχτή συνεργασία υποστηρίζει τη διαφάνεια και είναι πρωταρχικής σημασίας για να βοηθήσει τις περιοχές να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Ασφάλεια εν πτήσει

Η επιτάχυνση της τεχνολογίας των έξυπνων πόλεων δεν θα επηρεάσει μόνο τις χώρες τώρα, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων. Τα κράτη έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τεχνολογίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να παρακολουθήσουν με ασφάλεια κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές ανησυχίες για να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να κάνουν τις πόλεις τους πιο ανθεκτικές.

Τα drones, για παράδειγμα, όχι μόνο βοηθούν τους διαχειριστές πόλεων και τις κυβερνήσεις να επικοινωνούν κανόνες κοινωνικής απόστασης και ενημερώσεις για την υγεία, αλλά μπορούν επίσης να παραδώσουν με ασφάλεια ιατρικές προμήθειες σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και ασθενείς. Στη Νιγηρία και σε άλλα μέρη του κόσμου, τα drones χρησιμοποιούνται για τον ψεκασμό απολυμαντικών με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μόλις η πανδημία υποχωρήσει, αυτή η τεχνολογία drone μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης άλλων επιδημιών, όπως η ελονοσία, βοηθώντας ταυτόχρονα τους αγρότες να αυξήσουν τις καλλιέργειες τους. Αυτό που τώρα εξυπηρετεί σε έναν τομέα θα συνεχίσει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής στο μέλλον.

Στην ουσία, το πραγματικό τεστ για το πόσο έξυπνη θα μπορούσε να είναι μια πόλη είναι αν θα εξελιχθεί για να συμβαδίζει με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πολιτών της. Σε ετοιμότητα ή όχι, η πανδημία έχει επιταχύνει την υιοθέτηση της τεχνολογίας των έξυπνων πόλεων και αν δεν εκμεταλλευτούμε αυτές τις καινοτομίες, η πόλη και οι κάτοικοί σας κινδυνεύουν.

Το άρθρο υπογράφει ο Ronald Chagoury Jr., vice chairmanτης Eko Atlantic

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.