.

Ε.Ε.: Ετοιμάζει ενιαίο πιστοποιητικό ασφάλειας για το 5G



Ένα ενιαίο πανευρωπαϊκό πρότυπο κυβερνοασφάλειας για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, 5G, προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε χθες στον Οργανισμό της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τον ENISA, να προετοιμάσει το σύστημα πιστοποίησης της κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε. για δίκτυα 5G.

Το σύστημα πιστοποίησης εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση κινδύνων, που σχετίζονται με τεχνικές ευπάθειες των δικτύων και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. “Η πιστοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Ένα ενιαίο κοινό σύστημα πιστοποίησης θα διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές και να κατανοήσουν οι πελάτες τα χαρακτηριστικά ασφαλείας ενός δεδομένου προϊόντος ή υπηρεσίας”, αναφέρει η Επιτροπή.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, δήλωσε σχετικά: “Η ασφάλεια βρίσκεται στον πυρήνα της ανάπτυξης της τεχνολογίας 5G. Η πιστοποίηση σε ολόκληρη την Ε.Ε., σε συνδυασμό με άλλους τύπους μέτρων στην εργαλειοθήκη της Ένωσης για το 5G, υποστηρίζει τις προσπάθειές μας να βελτιστοποιήσουμε την ασφάλεια 5G και να διορθώσουμε τις τεχνικές ευπάθειες”.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, Juhan Lepassaar, σχολίασε από την πλευρά του: “Η πιστοποίηση των δικτύων 5G αναδεικνύεται ως το επόμενο βήμα στη στρατηγική της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια για τη νέα ψηφιακή δεκαετία. Η νέα πρωτοβουλία βασίζεται στις δράσεις. που έχουν ήδη αναληφθεί για τον περιορισμό των κινδύνων στον κυβερνοασφάλεια της τεχνολογίας 5G”.

Ασφάλεια των δικτύων 5G

Η ασφάλεια των δικτύων 5G αποτελεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την ενιαία αγορά και για την τεχνολογική κυριαρχία της Ε.Ε. Τα δίκτυα 5G προσφέρουν περισσότερα δυνητικά σημεία εισόδου για τους επιτιθέμενους λόγω της πιο αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής τους, της έξυπνης υπολογιστικής ισχύος στις παρυφές του δικτύου, της ανάγκης για περισσότερες κεραίες και της αυξημένης εξάρτησής τους από λογισμικό.

Οι απειλές για την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται και γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Δεδομένου ότι πολλές κρίσιμες υπηρεσίες θα εξαρτώνται από το 5G, η εγγύηση της ασφάλειας των δικτύων είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας για ολόκληρη την Ε.Ε.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 5G θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Θα αποτελέσει μείζονα παράγοντα διευκόλυνσης των μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών σε βασικούς τομείς της ζωής των πολιτών και σημαντική βάση για τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό.

“Το 5G, με έσοδα που εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε €225 δισ. το 2025 παγκοσμίως, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά. Η κυβερνοασφάλεια στον τομέα αυτόν είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης. Αφορά δισεκατομμύρια συνδεδεμένα αντικείμενα και συστήματα, μεταξύ άλλων σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τραπεζικές συναλλαγές και η υγεία, καθώς και συστήματα βιομηχανικού ελέγχου, που μεταφέρουν ευαίσθητες πληροφορίες και υποστηρίζουν συστήματα ασφαλούς λειτουργίας”, σημειώνει η Επιτροπή.

Source: sepe.gr
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.