.

Η διασυνδεδεμένη ασφάλεια στα έξυπνα κτίρια

Στα έξυπνα κτίρια, όπως αποκαλούμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τις σύγχρονες υποδομές διασύνδεσης και ενοποίησης πολλών τεχνολογικών εφαρμογών, τα συστήματα ασφάλειας αποκτούν ένα σημαντικό ρόλο.




Οι σημερινές απαιτήσεις, αλλά και οι προκλήσεις του αύριο στο τομέα των κτιριακών τεχνολογικών υποδομών, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την υιοθέτηση των έξυπνων τεχνολογιών δικτύωσης και αλληλεπίδρασης διαφορετικών εφαρμογών, στο πλαίσιο της τάσης που ονομάζουμε έξυπνα κτίρια. Σήμερα, η δικτύωση σε ένα κτίριο, με τη χρήση IoT, AI και άλλων τεχνολογιών, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα επιμέρους τμήματα ενός κτιρίου, από την παροχή ενέργειας για το φωτισμό και τον κλιματισμό, μέχρι τα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών, αλλά φυσικά και την φυσική και ψηφιακή ασφάλεια.

Μεγαλύτερη ασφάλεια

Η διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας, με άλλες υποδομές του κτιρίου, προσφέρει σήμερα μια επιπρόσθετη διαλειτουργικότητα πολλών επιχειρηματικών λειτουργιών που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απόδοσης και της παραγωγικότητας μέσα από διάφορα σενάρια που μπορούμε να δούμε παρακάτω.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης των συστημάτων προειδοποίησης κινδύνου, από τον διαχειριστή και πάροχο υπηρεσιών συντήρησης, εγγυάται αυξημένη διαθεσιμότητα και εξαλείφει την ανάγκη κλήσεων για τοπικό service. Σήμερα, είναι επίσης εφικτό να συνδυάζεται η τεχνολογία προσωποποιημένου ελέγχου πρόσβασης με τα συστήματα πυρανίχνευσης, με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να είναι άμεσα εμφανές, ποιοι υπάλληλοι βρίσκονται ακόμα στην επικίνδυνη περιοχή. Δεν αποκλείεται στο μέλλον οι χρήστες που βρίσκονται σε ένα κτίριο να δέχονται προσωποποιημένες ειδοποιήσεις στο κινητό τους ή άλλες φορητές συσκευές για κάποιο συναγερμό έκτακτης ανάγκης. Τα smartphones που συνδέονται στο σύστημα αυτοματισμού του κτιρίου, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούν ένα σύστημα πλοήγησης εσωτερικού χώρου ώστε να οδηγούν τους χρήστες έξω από το κτίριο, μέσω ασφαλούς διαδρομής εξόδου.

Αποδοτική λειτουργία και αντιμετώπιση διενέξεων

Η χρήση κοινών αισθητήρων στη φυσική ασφάλεια και στα συστήματα αυτοματισμού, έχει επίσης θετική επίδραση στην οικονομικά αποδοτική λειτουργία του κτιρίου. Έτσι για παράδειγμα, οι πληροφορίες από τους αισθητήρες κίνησης ενός αντικλεπτικού συναγερμού και από τους αισθητήρες καπνού και θερμοκρασίας ενός συστήματος πυρανίχνευσης, μπορούν να αξιοποιηθούν για τον έλεγχο της φυσικής ροής του αέρα, εντός κτιρίου. Παρ’όλα αυτά, τέτοιου είδους αλληλεπιδράσεις μπορούν να γίνουν περίπλοκες αν δεν ληφθούν υπόψη ρεαλιστικοί παράγοντες. Για παράδειγμα το αν ένα αυτόματο παράθυρο θα πρέπει να παραμένει ανοιχτό ή κλειστό σε ένα κτίριο ή το πότε και πως θα λειτουργεί ο εξαερισμός με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουν οι αισθητήρες θα πρέπει να αποτελεί ένα σενάριο που θα βασίζεσαι στα πραγματικά στοιχεία λειτουργίας και της εγκατάστασης. Μπορεί δηλαδή ο αντικλεπτικός συναγερμός να απαιτεί να είναι κλειστό ένα παράθυρο, πριν οπλιστούν τα συστήματα, ενώ ταυτόχρονα το σύστημα ελέγχου υπηρεσιών κτιρίου μπορεί να “θέλει” να είναι ανοιχτό το παράθυρο ώστε ο χώρος να αερίζεται τη νύχτα. Σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, το σύστημα εξαερισμού και πυρόσβεσης θα έχουν άμεση προτεραιότητα πριν από όλα τα άλλα συστήματα.

Οι πολλαπλοί αισθητήρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις αποδοτικής λειτουργίας και αντιμετώπισης διενέξεων μέσα όμως από τη βέλτιστη σχεδίαση σεναρίων

Ο ρόλος της ψηφιακής ασφάλειας.

Ο όγκος των δεδομένων που διακινούνται και αποθηκεύονται σε ένα έξυπνο κτίριο είναι πλέον πολλαπλά μεγαλύτερος. Η ισχυρή ασφάλεια πληροφορικών και δικτυακών συστημάτων, όπως και η ενισχυμένη προστασία δεδομένων, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προστατευτούν τα συστήματα έξυπνων αυτοματισμών και φυσικής ασφάλειας από τις διάφορες απειλές που υπάρχουν και εξελίσσονται συνεχώς με δεδομένη την ευρεία χρήση φορητών συσκευών από τους χρήστες εντός της επιχείρησης. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι φορητές συσκευές, μπορούν να αποτελέσουν το ευάλωτο σημείο εισόδου των κακόβουλων hackers που θα τους επιτρέψουν να εισβάλουν στο δίκτυο της εταιρίας και να αναλάβουν το έλεγχο όλων των υποδομών. Σε αυτό το τρομακτικό σενάριο με ότι συνεπάγεται, η απάντηση είναι καλά ενημερωμένα συστήματα ψηφιακής ασφάλειας, εφαρμογή των πολιτικών προστασίας των συσκευών και των υποδομών και επένδυση στην εκπαίδευση των χρηστών για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών απειλών.

Τα περιστατικά παραβίασης κυβερνοασφάλειας ταξινομούνται ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους στον κόσμο, για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στοχεύουν στις διασυνδεδεμένες υποδομές των κτιριακών εγκαταστάσεων. Είναι σίγουρο ότι η ευρεία χρήση των τεχνολογιών δικτύωσης όπως το ΙοT δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις προστασίας προκειμένου τα έξυπνα κτίρια να γίνουν και ασφαλή κτίρια στο μεγαλύτερο εφικτό βαθμό.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.