.

'Εξυπνα συστήματα ελέγχου πρόσβασης



Του Δημήτρη Σκιάννη
Αναδημοσίευση από securitymanager

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η επιτυχία του cloud, που ολοένα και περισσότερο αξιοποιείται στο τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας , ωθεί προς την υιοθέτηση ακόμα πιο έξυπνων συστημάτων ελέγχου πρόσβασης (smart access control). Τεχνολογικοί κολοσσοί με όραμα και δυνατότητα να φέρουν δραστικές αλλαγές στον κόσμο μας, έδωσαν στις επιχειρήσεις μια γεύση του τι είναι εφικτό να πετύχουν αν «αγκαλιάσουν» τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. Τώρα, όσοι οργανισμοί αντιλήφθηκαν την αξία του cloud προσπαθούν να μετασχηματίσουν και τον τομέα της ασφάλειας ώστε να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Όσο η «φυσική» ασφάλεια γίνεται πιο δυναμική και διασυνδεδεμένη, τόσο εξελίσσεται. Το σύγχρονο access control είναι, πλέον, κάτι πολύ περισσότερο από το απλό άνοιγμα και κλείσιμο θυρών. Η ψηφιοποίησή του φέρνει πολλαπλά οφέλη Το integration και η συνεργασία με τα υπάρχοντα συστήματα και το υπάρχον software επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν τις έξυπνες, διασυνδεδεμένες λύσεις που προσφέρουν εξαιρετικό λόγο απόδοσης προς τιμή και υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Παραδείγματα τέτοιων συστημάτων βρίσκονται σε μεγάλο εύρος, από απλά card readers και συστήματα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέχρι πολύπλοκα δίκτυα θερμικών καμερών, μικροφώνων, ηχείων και αισθητήρων. Τα συστήματα αυτά, διασυνδεδεμένα μέσω του cloud, μπορούν να τροποποιηθούν ως προς τις δυνατότητες και το μέγεθός τους για να καλύψουν τις ακριβείς ανάγκες κάθε πελάτη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ανέπαφο access control προσέφερε ένα αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο ελέγχου εισόδου, με τη χρήση λύσεων όπως τα QR code readers και η αναγνώριση προσώπου. Έτσι, οι χρήστες αποφεύγουν την φυσική επαφή με επιφάνειες σε κοινόχρηστους χώρους, μέσω των οποίων θα μπορούσε να μεταδοθεί ο ιός. Τα ανέπαφα συστήματα ελέγχου συνδυάζουν ικανοποιητική ασφάλεια και έλεγχο του χώρου με την υγεία των όσων βρίσκονται σε αυτόν.

Νέα δικτυακή προσέγγιση

Κάποιοι παραδοσιακοί προμηθευτές συστημάτων έχουν χτίσει ένα ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο γύρω από την εξειδίκευση, τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους. Ωστόσο, τα νέας γενιάς δίκτυα και το IoT αλλάζουν διαρκώς το τοπίο και απαιτούν νέες γνώσεις από προμηθευτές και εγκαταστάτες. Τη γνώση της «γλώσσας» του ΙΤ, των ανοικτών πλατφόρμων, του IP connectivity και του software integration. Όσοι αδυνατούν να προσαρμοστούν σε αυτές κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αναδυόμενες ανάκγες.

Με τους τελικούς χρήστες να ζητούν όλο και πιο έξυπνες λύσεις που ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες τους, γίνεται ξεκάθαρα πως μόνο όσοι είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση θα επιβιώσουν στον κλάδο. Ο χρόνος δεν σταματά για κανέναν και αρκετοί αντιλαμβάνονται, πλέον, οτι οι διασυνδεδεμένες λύσεις ήρθαν για να μείνουν.

Η σημασία της «κυβερνο-υγιεινής»

Η σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής σε ένα δίκτυο, ενέχει ρίσκο σε κάποιο βαθμό. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό για κάθε πάροχο συστημάτων ασφάλειας, όχι μόνο να έχει βαθιά αντίληψη των σύγχρονων τεχνολογιών διασύνδεσης, αλλά και γνώση των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται για να προστατευθούν τα εταιρικά δίκτυα. Κάμερες, συστήματα ελέγχου πρόσβασης και συσκευές ήχου IP μπορούν να αποτελέσουν κερκόπορτες ενός δικτύου και να εκμεταλλευθεί ένας hacker. Αυτά τα σημεία μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ευάλωτα εξ’αιτίας των διασυνδεδεμένων IoT συσκευών οι οποίες, παρά τις απίστευτες δυνατότητες που προσφέρουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στον ίδιο χώρο που προστατεύουν.

Για τους παραπάνω λόγους η κυβερνοασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή νέας γενιάς συστημάτων ασφάλειας. Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα πρωτόκολλα και τις βέλτιστες πρακτικές κυβερνοασφάλειας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβουμε πως η ισχύς ενός συστήματος περιορίζεται πάντα στο επίπεδο του πιο «αδύναμου κρίκου» του. Ένα σύστημα που δεν είναι σχεδιασμένο κατάλληλα για να ξεπεράσει τους περιορισμούς αυτούς, μοιραία δεν θα προσφέρει την απαιτούμενη φυσικά ασφάλεια στον τελικό χρήστη.

Το μέλλον του access control

Το μέλλον του access control και της φυσικής ασφάλειας στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από την προθυμία των προμηθευτών να δουλέψουν με νέας γενιάς συστήματα, να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψεις και να επηρεάσουν αντίστοιχα τους εγκαταστάτες και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα υπερ των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, η κυβερνοασφάλεια πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν σε κάθε περίπτωση ώστε να παραμείνουν ασφαλείς οι επιχειρήσεις. Όσο προχωράμε εμπρός, τα συστήματα ελέγχου εισόδου θα γίνουν σημεία συλλογής δεδομένων και οι ελεγκτές θυρών θα γίνουν έξυπνες συσκευές εισόδου/εξόδου. Τα QR codes για τη διευκόλυνση επισκεπτών και η αναγνώριση προσώπου για ανέπαφη είσοδο/έξοδο θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Το μέλλον του access control «ανοίγει» συναρπαστικές προοπτικές σε όσους είναι έτοιμους να τις εκμεταλλευθούν και να διαμορφώσουν τον κλάδο, μια μοναδική ευκαιρία να καινοτομήσουν για τη δημιουγία ενός πιο έξυπνου, ασφαλέστερου κόσμου.

Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.