Το Wi-Fi 6 είναι το νέο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης, το οποίο έρχεται να λύσει μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν όλες τις επιχειρήσεις που προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση είτε για δική τους χρήση είτε σε πελάτες και επισκέπτες.
Σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση στο Internet και τα δεδομένα έχει καταστεί αναγκαιότητα για κάθε επιχείρηση, η νέα ταχύτατη τεχνολογία σύνδεσης και η υψηλή απόδοση σε bandwidth, κάνει το Wi-Fi 6 κάτι που αξίζει να επενδύσει κανείς, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα τα premium smartphones και laptops έρχονται εφοδιασμένα με Wi-Fi 6.
Για τις μικρές επιχειρήσεις, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το Wi-Fi 6 σε σχέση με τους προκατόχους του είναι αδιαμφισβήτητα και δεν αφορούν μόνο στη βελτίωση της ταχύτητας. Εκτός των άλλων, το Wi-Fi 6 υπόσχεται να κάνει την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων και ενός τεράστιου όγκου analytics πιο προσιτή και απρόσκοπτη βελτιώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που αποκαλούμε ψηφιακή εμπειρία.
Το Wi-Fi 6 αναμένεται να βελτιώσει την εμπειρία σχεδόν όλων των επιχειρήσεων: μικρών, μεγάλων, εταιρειών που αναπτύσσονται με νέα υποκαταστήματα, νεοσύστατων επιχειρήσεων, αλλά και τους επαγγελματίες του IT. Ακόμα, οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι μπορούν να συνδέονται και να επικοινωνούν από οπουδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή πιο αξιόπιστα και πιο γρήγορα.
Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις που είναι και ο κορμός της ελληνικής οικονομίας, το Wi-Fi 6 έρχεται να αλλάξει το παιχνίδι, προσφέροντας μεγαλύτερη παραγωγικότητα και καινοτομία κάτι που είναι το ζητούμενο την εποχή αυτή. Ας δούμε αναλυτικότερα την τεχνολογία αυτή και σε τι ακριβώς πλεονεκτεί σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες.
Τι είναι το Wi-Fi 6;
Wi-Fi 6 είναι απλά το όνομα του νεότερου προτύπου Wi-Fi, το οποίο ενσωματώνεται στην επόμενη γενιά ασύρματων access points, smartphones, tablets και εν γένει σε χιλιάδες συσκευές Internet of Things (IoT). Τα πρότυπα του Wi-Fi καθορίζονται και ονοματοδοτούνται από την Wi-Fi Alliance. Η τεχνική ονομασία για το νέο πρότυπο είναι IEEE 802.11ax, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και για λόγους ευκολίας, η Wi-Fi Alliance υιοθέτησε την απλούστερη ονομασία Wi-Fi 6 (παραπέμποντας προφανώς στο ιστορικό γεγονός ότι είναι το 6ο κατά σειρά πρότυπο Wi-Fi).
Αυτό που απασχολεί κυρίως τις επιχειρήσεις είναι οι εξελίξεις στις δυνατότητες μετάδοσης, η οποία έχει άμεσα αποτελέσματα στις ταχύτητες σύνδεσης. Τα 5ης γενιάς δίκτυα Wi-Fi (αυτά που χρησιμοποιούμε επί του παρόντος που είναι γνωστά ως 802.11ac) μεταδίδουν σε μία συσκευή τη φορά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αργοπορία όταν συνδέονται πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Αντίθετα, τα Wi-Fi 6 σημεία πρόσβασης μεταδίδουν ταυτόχρονα σε πολλαπλές συσκευές. Το Wi-Fi 6 προσφέρει επιπλέον το λεγόμενο target wake time feature (TWTF) για καλύτερη συντήρηση της περιορισμένης διάρκειας ζωής της μπαταρίας των mobile συσκευών και των άλλων ΙοΤ endpoints, όπως περιγράφεται σε σχετικές έρευνες του Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).
Οι αναβαθμίσεις που προσφέρει το Wi-Fi 6
Οτιδήποτε επιταχύνει τις συνδέσεις, μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για εργασία με cloud προγράμματα, και ταυτόχρονα κρατάει μακριά τους hackers από το δίκτυο της επιχείρησης, σημαίνει αυτόματα σημαντική αύξηση στην παραγωγικότητα και ελαχιστοποίηση των όποιων κινδύνων. Να θυμίσουμε ότι έχουν περάσει 5 χρόνια από την κυκλοφορία του Wi-Fi 5 και περίπου 15 από τότε που το πρωτόκολλο ασφαλείας WPA2 εμφανίστηκε, οπότε το διπλό όφελος επιδόσεων και ασφάλειας αναμενόταν με μεγάλο ενθουσιασμό.
Συγκεκριμένα, το Wi-Fi 6 έχει ξεκινήσει ήδη να κυκλοφορεί εντός των επιχειρήσεων από το 2020 και θα ενταθεί το τρέχον έτος, συμπεριλαμβάνοντας μέρη όπως αεροδρόμια και άλλα δημόσια μέρη που προσφέρουν δωρεάν Wi-Fi.
Πώς θα αξιοποιήσουμε το Wi-Fi 6
Η IEEE έχει σχεδιάσει το Wi-Fi 6 προκειμένου να διαθέτει προς τα πίσω συμβατότητα αλλά και προς τα εμπρός. Μιλώντας πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ήδη υπάρχουσα υποδομή θα λειτουργήσει απρόσκοπτα ως επί το πλείστον και δεν θα χρειαστεί η επιχείρηση να ενημερώσει ή να αναβαθμίσει τον ακριβό δικτυακό εξοπλισμό της. Για να εκμεταλλευτεί η επιχείρηση το Wi-Fi 6 θα χρειαστεί μόνο συγκεκριμένες αναβαθμίσεις υποσυστημάτων, όπως Wi-Fi 6 routers, σημεία πρόσβασης ή switches και προφανώς συμβατές συσκευές endpoint. Εκτός των υποσυστημάτων αυτών, οι συμβατές συσκευές είναι στην πραγματικότητα οι πλέον απαραίτητες. Η επιχείρηση θα επωφεληθεί από την αναβάθμιση των routers και των switches και θα απολαύσει μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά ακόμα και με τον παλιό εξοπλισμό παρατηρείται σχετική αύξηση στην ταχύτητα.
Με την αναβάθμιση των router και των switches, καθίσταται δυνατή η ενεργοποίηση των πλεονεκτημάτων εξοικονόμησης μπαταρίας και πιο αυστηρής διαχείρισης traffic στο εταιρικό δίκτυο. Αν και ο νεότερος εξοπλισμός router προσφέρει σε γενικές γραμμές συνολικά πλεονεκτήματα για δικτυακή ασφάλεια και διαφάνεια, μια συσκευή Wi-Fi 6 είναι το μόνο που χρειάζεται για τους χρήστες προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες μετάδοσης και HD streaming. Το πέρασμα στο Wi-Fi 6 δεν χρειάζεται να υλοποιηθεί απευθείας, αλλά η επιχείρηση μπορεί να αναβαθμίσετε τα router της σταδιακά.
Τα πλεονεκτήματα του Wi-Fi 6
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, η αναβάθμιση όσο το δυνατόν συντομότερα προσφέρει την ευκαιρία να επωφεληθούν άμεσα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του νέου αυτού ασύρματου προτύπου, τα οποία παραθέτουμε στη συνέχεια.
Βελτιωμένη ταχύτητα
Το Wi-Fi 6 βελτιώνει τις ταχύτητες σε σχέση με τον προκάτοχό του μέχρι 37%, προσφέροντας ταχύτερο Internet για όλα τις συνδεδεμένες συσκευές.
Οι δύο παράγοντες που βελτιώνουν την ταχύτητα είναι:
Αυξημένο bandwidth: Το Wi-Fi 6 διαθέτει περισσότερο bandwidth για traffic, το οποίο είναι το αντίστοιχο της επέκτασης από δύο λωρίδες κυκλοφορίες σε έξι, με αποτέλεσμα να διέρχονται πολύ περισσότερα αυτοκίνητα.
Μεταφορά περισσότερων πακέτων δεδομένων: Το πρότυπο αυτό μπορεί να μεταφέρει περισσότερα πακέτα δεδομένων, διαμοιράζοντας δεδομένα ταχύτερα. Το αντίστοιχο παράδειγμα είναι η αύξηση του διαθέσιμου χώρου ενός φορτηγού, ώστε να μπορεί να μεταφέρει περισσότερα εμπορεύματα σε ένα μόνο ταξίδι.
Καλύτερος χειρισμός πολλαπλών συσκευών
Τα ασύρματα routers καλούνται να παρέχουν σύνδεση για περισσότερες συσκευές από ποτέ. Επιπρόσθετα των νέων workstations, υπάρχουν νέα smartphones, tablets, wearables και έξυπνες συσκευές ΙοΤ, οι οποίες βασίζονται στην ίδια σύνδεση Internet.
Το Wi-Fi 6 προσθέτει χαρακτηριστικά όπως το OFDMA και ακόμα καλύτερη χρήση του MU-MIMO, προκειμένου να βελτιώσει τον χειρισμό πολλαπλών συσκευών. Επιτρέπει τον διαμοιρασμό των streams, ώστε η καθεμιά συσκευή να διαθέτει το δικό της data stream και επιπλέον επιτρέπει την ταυτόχρονη αποστολή και λήψη δεδομένων από το router στην καθεμιά συνδεδεμένη συσκευή (μέχρι πρότινος θα έπρεπε να περιμένουν έως ότου αποσυνδεόταν η μία συσκευή). Αυτό συνεπάγεται λιγότερες καθυστερήσεις όταν πολλαπλές συσκευές συνδέονται στο ίδιο Wi-Fi και μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης όλων των σύγχρονων έξυπνων gadgets.
Βελτιωμένη ασφάλεια
Η αναβαθμισμένη ασφάλεια που φέρνει το WPA3 στο Wi-Fi 6 είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις. Πλέον είναι πολύ πιο δύσκολο για κάποιον hacker να τρέξει ένα offline cracking software για να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο δίκτυο. Η χρήση αυτού που είναι γνωστό ως «dragonfly handshake» απαιτεί πιστοποίηση ταυτότητας για κάθε συσκευή, καθιστώντας τα Wi-Fi 6 routers ανθεκτικά στις ενεργητικές και παθητικές επιθέσεις.
Επιπλέον τα sessions κρυπτογραφούνται, οπότε οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν με ασφάλεια σε ένα κάποιο δωρεάν public Wi-Fi χωρίς να ανησυχούν για το εάν κάποιος hacker θα μπορεί να κατασκοπεύσει τη σύνδεσή τους. Για τις επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους πληροφορίες ιδιαίτερα ευαίσθητες (για παράδειγμα όσες συνεργάζονται με την κυβέρνηση), το WPA3-Enterprise προσφέρει επιλογές χρήσης με 192-bit πρωτόκολλα ασφαλείας και εργαλεία κρυπτογράφησης για υψηλότερο επίπεδο προστασίας.
Βελτιωμένη αυτονομία μπαταρίας
Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα που βλέπουμε στα laptops, τις mobile συσκευές και άλλες συνδεδεμένες ΙοΤ συσκευές είναι η μεγαλύτερη αυτονομία. Σύμφωνα με όσα γνωρίζαμε ως τώρα, μια συσκευή θα έπρεπε να κάνει συνεχώς check-in με το router, κάτι που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην μπαταρία της. Τώρα με το Wi-Fi 6 μια τεχνολογία που αποκαλείται Target Wake Time (TWT) επιτρέπει στις συσκευές να προσχεδιάζουν check-in, κάτι που σημαίνει σημαντική μείωση στην… αφαίμαξη της μπαταρίας.
Βελτιωμένη εμβέλεια
Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με ασθενή σήμα σε περιοχές του γραφείου που είναι πιο μακριά από το router ή παρεμβάλλονται τοίχοι και άλλα εμπόδια, η αναβάθμιση σε Wi-Fi 6 router αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Το Wi-Fi 6 έχει αυξήσει την εμβέλεια έως 50% και θα βοηθήσει στην εξάλειψη των ασύρματων «νεκρών ζωνών» προσφέροντας περισσότερη ελευθερία στις επιχειρήσεις να οργανώσουν τους χώρους τους όπως ακριβώς επιθυμούν.
Τι σημαίνει τελικά το Wi-Fi 6 για την επιχείρηση;
Το mobility έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την παραγωγικότητα, ειδικότερα για εκείνες τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν μεγάλες μάζες πληθυσμού ή άτομα που μετακινούνται, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των φεστιβάλ και των σταδίων, καθώς και μεγάλα ξενοδοχεία η πανεπιστήμια που διαχειρίζονται και εργάζονται με μεγάλο όγκο δεδομένων.
Το Wi-Fi 6 θα ενισχύσει τη νεότερη γενιά mobile συσκευών για τη δημιουργία ασφαλών συνδέσεων, προσφέροντας μεγαλύτερες ταχύτητες, bandwidth και αυτονομία μπαταρίας. Όταν συνδυάζεται με τις έξυπνες επιδόσεις, την ασφάλεια και τα χαρακτηριστικά παραγωγικότητας των σύγχρονων smartphones, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για εκείνες τις επιχειρήσεις που αναζητούν να θωρακιστούν μελλοντικά και να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους επικοινωνιακά και δικτυακά. Είτε αυτό σημαίνει υποστήριξη πλήθους ανθρώπων κάνοντας χρήση αισθητήρων για τη βελτίωση του γενικού κόστους είτε για τη μετακίνηση δεδομένων με μεγάλες ταχύτητες σε όλη την έκταση μιας πανεπιστημιούπολης, με ταυτόχρονα λιγότερες απαιτήσεις ισχύος και ελάχιστη συμφόρηση. Πραγματικά είναι αμέτρητοι οι τρόποι μέσω των οποίων το Wi-Fi 6 θα ωφελήσει το mobile εργατικό δυναμικό, από το καφέ ως το αεροδρόμιο.
Πότε περιμένουμε να γίνει mainstream το Wi-Fi 6;
Ο συμβατός με το Wi-Fi 6 εξοπλισμός βρίσκεται ήδη στην αγορά. Για εκείνες τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τον δικτυακό τους εξοπλισμό, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν να θωρακίζουν την επένδυσή τους με νέα τεχνολογία. Αναμένεται η διαθεσιμότητα του εξοπλισμένου με Wi-Fi 6 εξοπλισμού να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, καθιστώντας mainstream την τεχνολογία το τρέχον έτος.
Η αγορά του Wi-Fi 6
Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς της Coherent Market Insights, η αγορά του Wi-Fi 6 παρουσιάζει σημαντική δυναμική, κάτι που το κανάλι συνεργατών πρέπει να λάβει υπόψη του στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως.
Η τεχνολογία Wi-Fi 6 είναι μια προηγμένη ασύρματη τεχνολογία, η οποία όπως αναλύσαμε ανωτέρω παρέχει δυνατότητες όπως OFDMA, MU-MIMO, κανάλια 160 MHz, Target wake time (TWT), λειτουργία διαμόρφωσης εύρους 1024 (1024-QAM) και άλλα. Λόγω αυτών των δυνατοτήτων, μπορεί να προσφέρει έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη ταχύτητα στο Internet και τέσσερις φορές μεγαλύτερη συνδεσιμότητα συσκευής από το προηγούμενο Wi-Fi 5 ή 802.11ac με αύξηση της συνολικής ασφάλειας του δικτύου.
Η παγκόσμια αγορά τεχνολογίας Wi-Fi 6 αναμένεται να παρουσιάσει μέσο ετήσιο όρο αύξησης 26,5% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2020-2027).
Δυναμικοί παράγοντες της αγοράς
Η αυξανόμενη ζήτηση για σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Internet και ο αυξανόμενος αριθμός χρηστών και συσκευών αναμένεται να οδηγήσουν την παγκόσμια αγορά τεχνολογίας Wi-Fi 6 κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.
Η ζήτηση για σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Internet έχει αυξηθεί στο πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε η Cisco Systems τον Απρίλιο του 2019, παγκοσμίως, οι χρήστες του Internet ήταν 45,3% το 2017, το οποίο αναμένεται να φθάσει το 59,7% έως το 2022.
Επιπλέον, η μέση ταχύτητα του Internet αναμένεται να φτάσει τα 75,4 Mbps το 2022 από 39,0 Mbps το 2017. Έτσι, ο πλανήτης αναμένεται να βιώσει σημαντική αύξηση της ταχύτητάς του και του αριθμού των χρηστών του κατά την περίοδο πρόβλεψης. Οι συσκευές των καταναλωτών που είναι εξοπλισμένες με σύνδεση στο Internet αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Ωστόσο, οι ασύρματες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως η τεχνολογία 802.11ac (Wi-Fi 5) και η 802.11n (Wi-Fi 4), δεν είναι εξοπλισμένες για τέτοια σύνδεση υψηλής ζήτησης στο Internet.
Για παράδειγμα, το router τεχνολογίας Wi-Fi 5 μπορεί να χειριστεί έως και 32 συσκευές ταυτόχρονα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Wi-Fi Alliance (την υπηρεσία παροχής πιστοποιητικών Wi-Fi με έδρα τις ΗΠΑ), το πιστοποιημένο Wi-Fi 6 router μπορεί να διαχειριστεί τέσσερις φορές περισσότερες συσκευές από το Wi-Fi 5 router και μπορεί να στείλει 25% περισσότερα δεδομένα σε ένα μόνο πακέτο. Έτσι, η αυξανόμενη ζήτηση για σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Internet και ο αυξανόμενος αριθμός χρηστών και συσκευών Internet αναμένεται να οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνολογίας Wi-Fi 6 κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.
Η Βόρεια Αμερική κατείχε δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας Wi-Fi 6 το 2019, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 43,2% από πλευράς αξίας, ακολουθούμενη από την Ασία-Ειρηνικό, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη MEA.
Περιοριστικοί παράγοντες της αγοράς
Η υψηλή αρχική επένδυση στο Wi-Fi 6 αναμένεται να περιορίσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς της εν λόγω τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.
Η τεχνολογία Wi-Fi 6 παρέχει διάφορα οφέλη, όπως σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Internet σε μεγάλο αριθμό συσκευών με βελτιωμένη ασφάλεια. Ωστόσο, για να χρησιμοποιήσει κάποιος την τεχνολογία Wi-Fi 6, όλες οι συσκευές πρέπει να είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία Wi-Fi 6. Για παράδειγμα, για να αποκτήσει πρόσβαση στο Internet χρησιμοποιώντας τεχνολογία Wi-Fi 6 σε smartphone, τόσο τα smartphone όσο και τα routers πρέπει να είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία Wi-Fi 6, διαφορετικά οι χρήστες ενδέχεται να μην έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, πολλές εταιρείες smartphone αναπτύσσουν smartphone υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμένα με τεχνολογία Wi-Fi 6. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία περιορίζεται μόνο σε συσκευές προηγμένης τεχνολογίας, οι οποίες ενδέχεται να εμποδίσουν αρχικά την παγκόσμια ανάπτυξη της τεχνολογίας Wi-Fi 6.
Ευκαιρίες της αγοράς
Η αύξηση των έργων τύπου Smart city σε όλο τον κόσμο αναμένεται να δημιουργήσει προσοδοφόρες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους παίκτες της αγοράς στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας Wi-Fi 6.
Σε όλο τον κόσμο, διάφορες κυβερνήσεις επενδύουν σε έργα έξυπνων πόλεων, γεγονός που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται τους πόρους σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2015, η κυβέρνηση της Ινδίας ξεκίνησε το National Smart Cities Mission για την ανάπτυξη 100 έξυπνων πόλεων σε ολόκληρη την Ινδία έως το 2023, με προϋπολογισμό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρόμοια έργα έχουν αναληφθεί από διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Σε αυτά τα έργα έξυπνης πόλης, διάφορες συσκευές IoT όπως smartphone, κάμερες CCTV και άλλες συνδέονται στο Internet, το οποίο θα παρέχει δεδομένα στην κυβέρνηση. Η τεχνολογία Wi-Fi 6 μπορεί να παρέχει σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Internet για τη διαχείριση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε αυτές τις συσκευές. Έτσι, ο αυξανόμενος αριθμός έργων έξυπνης πόλης σε όλο τον κόσμο αναμένεται να δημιουργήσει προσοδοφόρες ευκαιρίες ανάπτυξης για τους παίκτες της αγοράς στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας Wi-Fi 6.
Παγκόσμια αγορά τεχνολογίας Wi-Fi 6 – Επίδραση της πανδημίας Covid-19
Σύμφωνα με την ανάλυση της Coherent Market Insights, το 2020, λόγω της πανδημίας Covid-19, περίπου 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο παρέχουν στους εργαζομένους τους την επιλογή εξ αποστάσεως εργασίας. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2020, η Facebook και η Google επέκτειναν την εξ αποστάσεως εργασία έως τον Δεκέμβριο του 2020. Παρόμοια υιοθέτηση του εν λόγω τύπου εργασίας (WFH) παρατηρείται σε πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας όπως το Twitter, η Microsoft και άλλες, εξαιτίας της οποίας η χρήση του Internet αυξήθηκε απότομα, γεγονός που αύξησε τη ζήτηση Internet με μεγαλύτερο bandwidth, όπως τα 6Ghz. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν Virtual Private Network (VPN) για την ασφαλή φύλαξη του δικτύου τους. Ωστόσο, η χρήση VPN θα δημιουργήσει πρόβλημα καθυστέρησης, το οποίο θα μειώσει περαιτέρω την αποδοτικότητα του δικτύου. Έτσι, για την προστασία του δικτύου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας, οι επιχειρήσεις υιοθετούν τεχνολογία Wi-Fi 6.
Το Wi-Fi 6 και το IoT
Το Wi-Fi αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα απλό Internet gateway για κινητά, tablets και υπολογιστές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση κυριολεκτικά οποιουδήποτε αντικειμένου. Και με την έλευση του Wi-Fi 6 είναι δυνατόν να γίνουν πράξη όλες οι δυνατότητες του ΙοΤ. Το τελευταίο έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του εξοπλισμού για ενδείξεις δυσλειτουργίας, όπως στην περίπτωση των ψυγείων ή στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ώστε να εξασφαλίσει πως δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.
Πρόκειται για σημαντικά χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν το μέλλον του ΙοΤ, με ακόμα πιο σημαντικά οφέλη στο άμεσο μέλλον. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε αντικείμενο: θερμοσίφωνες, σωλήνες, αγωγούς αερίου, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ο.κ. και οι ΙοΤ αισθητήρες θα μπορούν να είναι εκεί και να ειδοποιούν όταν κάτι πάει στραβά. Οι περισσότεροι από αυτούς θα χρησιμοποιούν μπαταρίες, κάτι που μπορεί να αποτελεί πρόβλημα στην περίπτωση συσκευών που διαρκούν για χρόνια. Οι χρήστες θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς την μπαταρία των αισθητήρων τους, ώστε να είναι πάντα σε λειτουργία. Χάρη όμως στο Wi-Fi 6 αυτό δεν είναι πλέον πρόβλημα.
Το Wi-Fi 6 αποτελεί την κορυφαία επιλογή για ΙοΤ συνδεσιμότητα. Προσφέροντας ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ως 10 Gb/s με 8 κεραίες, 160-MHz bandwidth και 1024 QAM, η τεχνολογία μπορεί να εξυπηρετήσει ενεργοβόρες συσκευές με μεγάλες μπαταρίες, όπως είναι τα κινητά, τα tablets και τα laptops. Είναι ταχύτατο και αξιόπιστο χωρίς να καταναλώνει πολύ ισχύ. Αλλά όμως μπορεί να εξυπηρετήσει και συσκευές χαμηλών προδιαγραφών, όπως είναι εκείνες που φτάνουν ταχύτητες 230 Mb/s με μία μόνο κεραία, 40 MHz και 256 QAM. Αυτό σημαίνει ότι μικρότερες, χαμηλής κατανάλωσης συσκευές θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα του Wi-Fi 6. Και λειτουργώντας στα 5 GHz, το Wi-Fi 6 αποφεύγει τη συμφόρηση της 2.4-GHz μπάντας συχνοτήτων.
Η σημασία της απρόσκοπτης απόδοσης
Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με το Basic Service Set (BSS) Coloring. Το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί απάντηση στην πρόκληση της απρόσκοπτης απόδοσης σε χώρους όπου υπάρχουν πολλαπλά σημεία πρόσβασης. Μόλις επιστρέψουμε στη διοργάνωση συνεδρίων, για παράδειγμα, μεγάλο πλήθος ανθρώπων μπορεί να προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο ίδιο δίκτυο. Αυτό πιθανότατα θα μειώσει τις ταχύτητες του Internet – ή χειρότερα, θα αποτρέψει τους χρήστες από το να συνδεθούν – καθώς αλληλεπικαλύπτονται δεδομένα από διαφορετικά σημεία πρόσβασης, προκαλώντας προβλήματα και παρεμβολές.
Το Wi-Fi 6 χρησιμοποιεί τη νέα δυνατότητα BSS Coloring για να χρωματίσει δεδομένα από κάθε σημείο πρόσβασης, επιτρέποντας στους χρήστες να προσδιορίσουν ποιο μεταδίδει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένη απόδοση δικτύου και πολύ πιο ικανοποιημένους χρήστες.
TWT και κατανάλωση μπαταρίας
Οι καταναλωτικές συσκευές βασίζονται στις λειτουργίες αναμονής και αναστολής λειτουργίας, για να μειώσουν την κατανάλωση μπαταρίας όταν δεν χρησιμοποιούνται και ως προς αυτό οι αισθητήρες δεν πρέπει να διαφέρουν. Το Wi-Fi 6 εισάγει μια νέα δυνατότητα που ονομάζεται Target Wait Time (TWT) που επιτρέπει στα σημεία πρόσβασης να «διαπραγματεύονται» με συνδεδεμένες συσκευές για να συμφωνήσουν πότε πρέπει να «ξυπνήσουν» για τη μετάδοση δεδομένων.
Ως αποτέλεσμα, οι συσκευές μπορούν να αναμένουν σε «βαθύ ύπνο» για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μειώνοντας σημαντικά την τρέχουσα κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αυτό θα μπορούσε να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε αρκετά χρόνια, επιτρέποντας στους αισθητήρες να συλλέγουν δεδομένα για πολύ μεγαλύτερες περιόδους.
Περισσότερα χαρακτηριστικά για ανώτερη απόδοση
Το Wi-Fi 6 έρχεται επίσης εξοπλισμένο με το χαρακτηριστικό Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA), το οποίο βελτιώνει την απόδοση σε περιβάλλοντα υψηλής πυκνότητας. Επιτρέπει την κατανομή του bandwidth στα κανάλια, προκειμένου πολλαπλές συσκευές να λαμβάνουν δεδομένα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.
Όπως και τα άλλα features του Wi-Fi 6, το OFDMA μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Τα οφέλη εδώ είναι διπλά. Με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν μικρότερους αισθητήρες με ακόμη μικρότερες μπαταρίες. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν απλά να επιλέξουν να διατηρήσουν την μπαταρία ως έχει, ενώ επωφελούνται από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, βελτιώνοντας τη διάρκεια ζωής του αισθητήρα. Καθώς το IoT επεκτείνεται και αναπτύσσονται περισσότεροι αισθητήρες (για παράδειγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες εφαρμογές), η τεχνολογία θα ήταν αδύνατο να εδραιωθεί, εάν οι μπαταρίες χρειάζονταν αλλαγή κάθε μήνα.