.

Πώς μπορεί να προστατευτεί μια επιχείρηση από διαδικτυακές απειλές


Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι ένα ζήτημα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για μία επιχείρηση, να κατανοήσει ότι η ασφάλεια του ιστότοπού της αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Παρόλο που όλοι πρέπει να έχουν κάποια γνώση σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, οι σημερινές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικές όσον αφορά αυτό το θέμα.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις διαδικτυακές απειλές για μία επιχείρηση.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για μια εταιρεία είναι οι επιθέσεις Ransomware. Αυτές οι επιθέσεις μολύνουν το δίκτυο μίας επιχείρησης, κλειδώνοντας τα αρχεία της και ζητώντας λύτρα για να παραδώσουν το κλειδί. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η επιχείρηση δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητά της.

Εκτός όμως από την οικονομική ζημιά που συνεπάγεται η μείωση της παραγωγικότητας και η πληρωμή των λύτρων, μία επίθεση ransomware έχει αρνητική επίπτωση και στην φήμη και αξιοπιστία της εταιρείας. Επιπλέον, ακόμα κι αν η εταιρεία επιλέξει να πληρώσει τα λύτρα δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης των αρχείων της ή ότι δεν θα ξαναπέσει θύμα επίθεσης.

Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος για την ασφάλεια των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο, είναι και το λεγόμενο ηλεκτρονικό ψάρεμα ή phishing. Οι hackers έχουν γίνει ιδιαίτερα δημιουργικοί στην προσπάθειά τους να εξαπατήσουν τους χρήστες να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουν να δημιουργήσουν και να παραδώσουν πιο πειστικά μηνύματα, που θέτουν σε κίνδυνο τα δίκτυα και τα συστήματα των οργανισμών. Οι επιθέσεις phishing μπορεί να έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο για μία επιχείρηση.

Ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για μία επιχείρηση είναι το λεγόμενο Social Εngineering. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιτιθέμενοι εξαπατούν τα θύματά τους, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα. Οι εγκληματίες πίσω από αυτές τις επιθέσεις χειρίζονται υπαλλήλους ή συνεργάτες μίας εταιρείας, πείθοντάς τους να τους αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας γι’ αυτούς.

Αν και το περιβάλλον cloud θεωρείτε γενικά πιο ασφαλές από μια εσωτερική υποδομή, το cloud computing δεν έρχεται χωρίς κινδύνους. Οι επιχειρήσεις μπορούν να υποστούν παραβίαση δεδομένων, αλλά μεγάλος είναι επίσης ο κίνδυνος της πλήρους απώλειας δεδομένων. Ζητήματα άρνησης υπηρεσίας, γνωστά και ως επιθέσεις DoS, μπορούν επίσης να επηρεάσουν το cloud computing, αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση σε υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud που βασίζεται η επιχείρηση.




Μια άλλη απειλή για την ασφάλεια στο cloud είναι και το Cryptojacking. Αυτό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο για μία επιχείρηση, επειδή σχετίζεται με επιχειρηματικές συναλλαγές. Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, οι εισβολείς στον κυβερνοχώρο μπορούν να επεξεργαστούν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές μέσω Cryptojacking.

Ακόμα μία απειλή για μία επιχείρηση, είναι και οι τρίτοι προμηθευτές. Η χρήση τρίτου προμηθευτή μπορεί συχνά να έχει αντίκτυπο και στην επιχείρηση με την οποία συνεργάζεται, εάν πέσει θύμα παραβίασης δεδομένων από δική του αμέλεια.

Ο ανθρώπινος παράγοντας, είναι επίσης άλλος ένας κίνδυνος για τις επιχειρήσεις.

Οι υπάλληλοι που δεν είναι αρκετά προσεκτικοί ή δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά, μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τα συστήματα μιας επιχείρησης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε γιατί χρησιμοποιούν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, είτε γιατί επισκέπτονται ιστότοπους που δεν είναι ασφαλείς είτε γιατί κάνουν κλικ σε επικίνδυνους συνδέσμους.

Ακόμα, δυνητικός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι και ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος που θέλει να βλάψει την εταιρεία, δημιουργώντας ζημιά εκ των έσω.

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι επιειρήσεις, τα οποία θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο επιθέσεων και άλλων ζημιογόνων καταστάσεων.

Αρχικά, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και του ιστότοπου της επιχείρησης θα βοηθήσει να ανακτηθούν τυχόν πληροφορίες που χάνονται στην περίπτωση μίας επίθεσης ransomware.

Έπειτα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν προγραμματίσει το λειτουργικό τους σύστημα και το λογισμικό ασφαλείας ώστε να κάνει αυτόματη ενημέρωση. Οι ενημερώσεις διορθώνουν σοβαρά ελαττώματα ασφαλείας, επομένως είναι σημαντικό να μην αγνοούνται ποτέ.

Η εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας στους υπολογιστές και τις συσκευές μίας επιχείρησης θα αποτρέψει μολύνσεις από κακόβουλα λογισμικά.




Ένα άλλο μέτρο που μπορούν να πάρουν οι επιχειρήσεις είναι να ενεργοποιήσουν την κρυπτογράφηση δικτύου και την κρυπτογράφηση δεδομένων όταν αποθηκεύονται ή αποστέλλονται στο διαδίκτυο.

Η χρήση ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) είναι μια διαδικασία ασφάλειας επαλήθευσης που απαιτεί δύο ή περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα πριν αποκτηθεί πρόσβαση στον λογαριασμό.

Μία επιχείρηση πρέπει επίσης να κρατά αρχείο όλων των υπολογιστικών εξοπλισμών και λογισμικού που χρησιμοποιεί, ώστε να είναι σε θέση να αποτρέψει απαγορευμένη πρόσβαση. Η αφαίρεση οποιουδήποτε λογισμικού ή εξοπλισμού δεν χρειάζεστε πλέον είναι εξίσου σημαντική.

Η σωστή κατάρτιση των υπαλλήλων, μπορεί να αποτελέσει την πρώτη και την τελευταία γραμμή άμυνας κατά των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, ένας ακόμα σημαντικός τρόπος να προστατευτεί μία επιχείρηση είναι η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης σε συσκευές και λογαριασμούς.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.