.

Δίκτυα 5G και βιντεο-επιτήρηση




Είχε αποτελέσει εδώ και αρκετά χρόνια βασικό θέμα συζήτησης. Τώρα πλέον το 5G είναι μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα και αξίζει να εξετάσουμε την επίδραση που μπορεί να έχει στη φυσική ασφάλεια και ειδικότερα στο τομέα της βιντεο-επιτήρησης.

Πολλοί ανά τον κόσμο -αλλά και στη χώρα μας- μιλάνε για μια νέα τεχνολογική επανάσταση που επιφέρουν τα δίκτυα 5G, τα οφέλη των οποίων ξεπερνούν κατά πολύ το τομέα των τηλεπικοινωνιών και αγγίζουν ένα τεράστιο σύνολο επαγγελματικών και όχι μόνο εφαρμογών. Οι υπερυψηλές ταχύτητες που προσφέρουν τα δίκτυα 5G, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές δυνατότητες διασύνδεσης δισεκατομμυρίων συσκευών IoT, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια σειρά νέων εφαρμογών που θα αναβαθμίσουν σε απόλυτο βαθμό, πάρα πολλές υπηρεσίες της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής καθημερινότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο και χωρίς αμφιβολία, θα λέγαμε ότι η επανάσταση 5G θα επηρεάσει και την αγορά της φυσικής ασφάλειας και ειδικότερα τον τομέα της βίντεο-επιτήρησης. Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, οι εξωτερικές κάμερες επιτήρησης μαζί με τα διασυνδεδεμένα οχήματα, θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη αγορά λύσεων 5G IoT μέχρι το 2022. Οι λόγοι που οι κάμερες θα παίξουν τόσο σημαντικό ρόλο στη νέα πραγματικότητα του 5G, είναι ότι τα συστήματα επιτήρησης μέσω βίντεο θα έχουν δυνατότητα διασύνδεσης μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G.

Υψηλή απόδοση

Πριν εξετάσουμε την εν δυνάμει επίδραση του 5G στην αγορά ασφαλείας, ας δούμε κάποιους από τις επιδόσεις της τεχνολογίας. Οι ταχύτητες download του 5G κυμαίνονται από περίπου 50 Mbps μέχρι 1.8 Gbps ή περισσότερο. Η ταχύτητα των δικτύων 5G, σημαίνει ότι μία ταινία 3 GB, που έπαιρνε περίπου μισή ώρα για να κατέβει μέσω 4G, θα χρειάζεται μόνο μισό λεπτό σε δίκτυα 5G. Όσον αφορά τη χωρητικότητα, ενώ τα δίκτυα 4G μπορούν να εξυπηρετήσουν κάποιες χιλιάδες συσκευές IoT ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, το 5G θα προσφέρει γρήγορη συνδεσιμότητα δικτύου για εκατομμύρια συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Για τις εφαρμογές επιτήρησης μέσω βίντεο, η σχεδόν απάλειψη της καθυστέρησης μετάδοσης, θα προσφέρει πολύ μεγάλη ώθηση στη μετάδοση εικόνας και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ενώ επίσης η μετάδοσης υψηλής ποιότητας εικόνας θα κάνει ένα τεράστιο άλμα, καθώς έχει τη δυνατότητα υποστήριξης για βίντεο ακόμα και 8K. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να ανεβάζουν ή να κατεβάζουν βίντεο προς και από το cloud μέσα σε δευτερόλεπτα. Η προβολή βίντεο σε mobile συσκευές θα αναβαθμιστεί, με την πολύ υψηλή απόδοση που προσφέρει το 5G και ο ρόλος των video analytics και της τεχνητής νοημοσύνης, θα ενισχυθεί σημαντικά με τις πολύ πιο γρηγορότερες ταχύτητες και τη μεγαλύτερη χωρητικότητα των δικτύων 5G.

Διευρύνοντας το πεδίο των εφαρμογών

Δεν είναι μόνο τα συστήματα επιτήρησης εγκαταστάσεων που θα επωφεληθούν σημαντικά από την υψηλή απόδοση που προσφέρουν τα 5G δίκτυα. Τα σχέδια αστικής ασφάλειας στο πλαίσιο των Safe Cities, θα μπορούν να υλοποιηθούν με ακόμα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Το βίντεο από τις κάμερες ασφάλειας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μία πληθώρα εφαρμογών σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για τη δημόσια ασφάλεια, τη διαχείριση κυκλοφορίας, την πυρασφάλεια, τη διαχείριση πλήθους και τον έλεγχο πρόσβασης και ανίχνευση εισβολέων σε κρίσιμες υποδομές. Επίσης θα είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο και βίντεο που προέρχεται όχι μόνο από τις σταθερές κάμερες ασφάλειας, αλλά και από κάμερες τοποθετημένες σε οχήματα ή drones. Όταν το 5G ωριμάσει ακόμα περισσότερό, αξιοποιώντας λύσεις βασισμένες σε τεχνητή νοημοσύνη, θα συμβάλει σημαντικά σε πιο αποτελεσματικές εφαρμογές αναγνώρισης προσώπων, οχημάτων και συμβάντων καθώς και συμπεριφοριστικής ανάλυσης.

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επιτρέψει στους αλγόριθμους μηχανικής και βαθιάς εκμάθησης, να αναπτύξουν πιο εξελιγμένα video analytics και να ενισχύσει την ευφυΐα των συστημάτων επιτήρησης ευρύτερα. Επίσης να επεκτείνει τη δυνατότητα βίντεο-επιτήρησης ως υπηρεσία (video surveillance as a service – VSaaS), όπου το βίντεο ανεβαίνει σε μία κεντρική πλατφόρμα cloud, αντί να αποθηκεύεται σε τοπικά συστήματα, για ζωντανή προβολή και ανάλυση βίντεο, όπως επίσης για ανάλυση των καταγεγραμμένων πλάνων.

Επιφυλάξεις περί ιδιωτικότητας

Αυτό το άλμα στην απόδοση και τις νέες εφαρμογές είναι μεν μια καλή εξέλιξη, αλλά συνεπάγεται και περισσότερες συζητήσεις και προκλήσεις σχετικά με τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας στο ευρύτερο περιβάλλον του. Η ραγδαία αύξηση των διασυνδεδεμένων συσκευών μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για τη προστασία των προσωπικών δεδομένων.Προκειμένου να αμβλυνθούν οι σχετικές επιφυλάξεις, υπάρχουν λύσεις video analytics με πολλαπλές ρυθμίσεις προάσπισης των προσωπικών δεδομένων επιτρέποντας την ανάλυση δεδομένων εικόνας σε πραγματικό χρόνο χωρίς όμως να ταυτοποιούνται άτομα.

Η ανάλυση βίντεο μπορεί επίσης να ανιχνεύσει παρεκκλίσεις και ύποπτα σενάρια στη συμπεριφορά, στην κίνηση και στο περιβάλλον, ώστε μόνο αυτά τα συμβάντα να καταγράφονται και να αποθηκεύονται, βοηθώντας στον καθησυχασμό των ανησυχιών περί ιδιωτικότητας και μειώνοντας την ανάγκη για μετάδοση και αποθήκευση πλάνων που απαιτούν πολύ bandwidth.

Θεωρητικά, το 5G είναι πιο ασφαλές από τους προκατόχους του, λόγω καλύτερης κρυπτογράφησης, όμως απαιτείται η δημιουργία διαδικασιών που θα εκτιμούν διαρκώς τους κινδύνου καθώς και η δημιουργία προτύπων για την κυβερνοασφάλεια.

Η διάθεση του 5G είναι σίγουρα ότι θα επιφέρει αρκετά οφέλη και θα μπορέσει να αλλάξει σημαντικά και κάποιες πτυχές του τομέα της φυσικής ασφαλείας, αξιοποιώντας τη μετάδοση δεδομένων εικόνας μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ως μία εναλλακτική λύση υψηλής απόδοσης, συγκριτικά με τα συμβατικά ενσύρματα και ασύρματα δικτυωμένα συστήματα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.