Η internet-connected τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των έξυπνων πόλεων είναι ένας πολύ δελεαστικός για κυβερνοεπιθέσεις και οι τοπικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εάν οι κακόβουλοι χάκερ μπορέσουν να παραβιάσουν τις υποδομές τους.
Οι αστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των μεταφορών, της διαχείρισης φωτεινών σηματοδοτών, του CCTV και άλλων, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Internet of Things σε μια προσπάθεια συλλογής δεδομένων και παροχής καλύτερων, πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) προειδοποίησε ότι τα συστήματα στις έξυπνες πόλεις θα μπορούσαν να παραβιαστούν από τους χάκερ αν δεν ασφαλιστούν σωστά.
Ο τεράστιος όγκος ευαίσθητων δεδομένων που συλλέγεται και αποθηκεύεται από τις έξυπνες πόλεις που συνδέονται με το IoT, “καθιστά αυτά τα συστήματα ελκυστικό στόχο για μια σειρά από απειλητικούς φορείς”, προειδοποιεί η νέα αναφορά του NCSC για την ασφάλεια των έξυπνων πόλεων.
Για να βοηθήσει στην καθοδήγηση των τοπικών αρχών και στην προστασία των υποδομών, των οργανισμών και των ανθρώπων από την απειλή των κυβερνοεπιθέσεων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν έξυπνες πόλεις, το NCSC δημοσίευσε μια σειρά από αρχές που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να παρασχεθεί σε αυτά τα δίκτυα το υψηλότερο δυνατό επίπεδο κυβερνοασφάλειας.
Κατ ‘αρχάς, οι τοπικές αρχές πρέπει να κατανοήσουν το ρόλο του συνδεδεμένου περιβάλλοντος τους. Καθορίζοντας το πώς θα μοιάζει το δίκτυο IoT, ποια δεδομένα θα συλλέγονται, θα υποβάλλονται σε επεξεργασία, θα αποθηκεύονται και θα κοινοποιούνται και ποια επιχειρησιακή τεχνολογία υπάρχει ήδη, οι αρχές μπορούν να δημιουργούν τις έξυπνες πόλεις από την αρχή με γνώμονα την ασφάλεια.
Οι αρχές καλούνται επίσης να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι κυμαίνονται από το να γνωρίζουμε ακριβώς ποιες συσκευές και software χρησιμοποιούνται για στην διασύνδεση έως την εξασφάλιση ότι αυτές οι συσκευές είναι επαρκώς ασφαλείς σε ότι αφορά τον έλεγχο ταυτότητας.
Οι έξυπνες πόλεις υποτίθεται ότι συμβάλλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών για τους ανθρώπους, αλλά η επισφαλής αποθήκευση δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και η ανεπαρκώς εφαρμοζόμενη ασφάλεια θα μπορούσε να επιτρέψει στους χάκερ να παρεμβαίνουν στις υπηρεσίες και τα συστήματα που χρειάζονται οι άνθρωποι.