.

Smartwatch: Ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη και την εξιχνίαση εγκλημάτων



Οι άνθρωποι βασίζονται στα έξυπνα ρολόγια τους για πολλά πράγματα. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα έξυπνα ρολόγια τους για να ελέγχουν τα μηνύματα κειμένου, να διαχειρίζονται τα ημερολόγιά τους και ακόμη και να παρακολουθούν τον καρδιακό τους ρυθμό καθώς εργάζονται. Αλλά για τους ιατροδικαστές, αυτές οι έξυπνες συσκευές μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν αναγνωρίσει την αξία της έξυπνης τεχνολογίας για την επίλυση εγκλημάτων και ακόμη και την πρόληψη εγκληματικής δραστηριότητας. Ο πλούτος των δεδομένων που συλλέγουν οι έξυπνες συσκευές θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο καταπολέμησης του εγκλήματος, καθώς έχουν ήδη αποδειχθεί αξιόπιστα σε πολλές περιπτώσεις.

Στην υπόθεση δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, τα δεδομένα του έξυπνου ρολογιού αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας, καθώς υπέδειξαν τον δράστη και αποτελούν ακράδαντο αποδεικτικό στοιχείο.

Σε αυτήν την περίπτωση, ήταν το θύμα του εγκλήματος που φορούσε το έξυπνο ρολόι και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στη συσκευή βοήθησαν την αστυνομία να σχηματίσει μια εικόνα για το τι συνέβη τα λεπτά πριν από το θάνατό της.

Οι αντιφάσεις στην ιστορία του κατηγορούμενου, οι οποίες υποστηρίζονται από τα δεδομένα του smartwatch, έπαιξαν επίσης βασικό ρόλο στην επίλυση της υπόθεσης. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το smartwatch του θύματος αντιφάσκουν σαφώς με τις δηλώσεις του κατηγορούμενου και δεν συνάδαν με την περιγραφές, γεγονός που βοήθησε τις αστυνομικές αρχές στην επίλυση της υπόθεσης.

Καθώς λοιπόν αυξάνονται τα βίαια εγκλήματα και οι απειλές κατά των γυναικών, οι κορεατικές Αρχές έχουν προσαρμόσει τα έξυπνα ρολόγια ως μέσο προστασίας πιθανών θυμάτων.

Ένα ειδικό έξυπνο ρολόι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο πλαίσιο πιλοτικού έργου και εγκρίθηκε επίσημα από την αστυνομία. Το ρολόι μπορεί να συνδυαστεί με έξυπνες συσκευές και έχει ειδικές λειτουργίες. Εάν το άτομο που φοράει ένα από τα smartwatch, πατήσει το κουμπί έκτακτης ανάγκης, πραγματοποιείται αυτόματα μια κλήση στην αστυνομία, η οποία αναγνωρίζεται αυτόματα ως προερχόμενη από θύμα υπό προστασία. Μια κλήση από τέτοιου είδους ρολόγια, χαρακτηρίζεται ως «Κωδικός 0», ως άκρως επείγουσα κατάσταση και η αστυνομία καταφθάνει αμέσως.

Η λειτουργία GPS της συσκευής επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση της θέσης ενός χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Εάν οι αριθμοί τηλεφώνου ενός μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου είναι προκαθορισμένοι στο ρολόι, ένα μήνυμα ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης θα σταλεί αυτόματα όταν πραγματοποιείται μια κλήση στην αστυνομία.

Τα ρολόγια αυτά δίνονται για προσωπική προστασία σε άτομα που ορίζονται από την αστυνομία. Δεδομένου ότι τα εγκλήματα κατά των γυναικών γίνονται ένα κοινωνικό ζήτημα, η αστυνομία θα παρέχει αυτά τα ρολόγια σε όλα τα θύματα βίαιων εγκλημάτων, εάν το αίτημα γίνει από το ίδιο το θύμα.

Η κορεατική αστυνομία έχει επί του παρόντος 1.013 ρολόγια, εκ των οποίων 959 έχουν δοθεί μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, οι πραγματικές εικόνες του ρολογιού δεν θα αποκαλυφθούν στο κοινό. Οποιοσδήποτε υπό προσωπική προστασία δεν πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος και οι πιθανοί κατάδικοι ενδέχεται να βλάψουν ή να κλέψουν τα ρολόγια όταν διαπράττουν εγκλήματα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.