Σύμφωνα με έρευνα της Inmarsat οι επιχειρήσεις παγκοσμίως σχεδιάζουν να επενδύσουν 10% του προϋπολογισμού τους στον τομέα αυτό έως το 2024.
Υψηλό επίπεδο ωριμότητας κατακτά η τεχνολογία Internet of Things μεταξύ των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, με σχεδόν όλους τους κλάδους της βιομηχανίας να δρομολογούν αυξημένες επενδύσεις στον τομέα αυτό. Μάλιστα, οι επενδύσεις στο Internet of Things αναμένεται να ξεπεράσουν άλλους δημοφιλείς τομείς επενδύσεων πληροφορικής, όπως το cloud ή τα big data & business analytics.
Οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να δαπανήσουν το 10% των προϋπολογισμών ΙΤ σε έργα IoT τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Inmarsat, οι επιχειρήσεις, παγκοσμίως, σχεδιάζουν να επενδύσουν μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού ΙΤ τους σε έργα IoT τα επόμενα τρία χρόνια. Εταιρείες από όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, όπως διαπιστώνει η έρευνα, σχεδιάζουν να διαθέσουν κατά μέσο όρο $2,8 εκατ. για τις επενδύσεις τους στο IoT έως το 2024.
Για την ακρίβεια, το IoT αντιπροσώπευε κατά μέσο όρο το 7% των προϋπολογισμών πληροφορικής των εταιρειών μεταξύ 2017 και 2020. Πλέον, οι επιχειρήσεις απαντούν ότι σκοπεύουν να δαπανήσουν ποσοστό 10% των προϋπολογισμών ΙΤ σε έργα IoT την επόμενη τριετία.
Οι προγραμματισμένες επενδύσεις σε IoT είναι σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που προορίζονται για άλλες τεχνολογίες του Industry 4.0, συμπεριλαμβανομένων του cloud computing (9%), της ασφάλειας επόμενης γενιάς (7,5%), της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (7,3%), της ρομποτικής (5,3%), της μηχανικής μάθησης (4,8%) και της εικονικής πραγματικότητας (4,3%).
Υιοθέτηση του ΙοΤ
Και ενώ οι επενδύσεις στο Internet of Things αυξάνονται ταχύτερα από αυτές σε άλλες τεχνολογίες, που διεκδικούν τμήμα των προϋπολογισμών Πληροφορικής, η νέα έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι η γενική υιοθέτηση του IoT παίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας σε πολλούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι τα έργα IoT εξοικονομούν σήμερα το 9% του ετήσιου κόστους τους.
Μάλιστα, οι προσδοκίες για το μέλλον είναι ακόμη υψηλότερες: τα στελέχη των εταιρειών, παγκοσμίως, αναμένουν να επιτύχουν κατά μέσο όρο 15% εξοικονόμηση κόστους σε διάστημα 12 μηνών, ποσοστό που αυξάνεται στο 22% σε τρία χρόνια και σε 30% σε πέντε χρόνια.
Οι αναλυτές, πάντως, διαπιστώνουν αισθητές διαφοροποιήσεις στα προγραμματισμένα επίπεδα επενδύσεων IoT μεταξύ διαφορετικών τομέων της βιομηχανίας. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σκοπεύουν να επενδύσουν τα περισσότερα σε IoT τα επόμενα τρία χρόνια (κατά μέσο όρο $3,2 εκατ.).
Ακολουθούν οι εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ($3,1 εκατ.), επιχειρήσεις μεταφορών και εφοδιαστικής αλυσίδας ($3 εκατ.), μεταλλευτικές επιχειρήσεις ($2,7 εκατ.) και τέλος, αγροτικές επιχειρήσεις ($2 εκατ.).
“Το IoT είναι πλέον η κύρια τεχνολογία Industry 4.0 στην οποία οι εταιρείες θα επενδύσουν τα επόμενα τρία χρόνια. Η καταγραφή του IoT ως επενδυτική προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και το αυξανόμενο επίπεδο εξοικονόμησης κόστους, που αναμένουν ότι θα προσφέρει τα επόμενα χρόνια, καταδεικνύει πόσο εδραιωμένη έχει γίνει αυτή η τεχνολογία σε πολλούς κλάδους”, αναφέρουν οι αναλυτές.