.

Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027 στα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων


Επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ με στόχο, έως το 2027, να έχουν αναπτυχθεί, σε όλη την Ελλάδα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων (τουλάχιστον έως 100 Mbps) και πέμπτης γενιάς (5G) προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας που έθεσε, πρόσφατα, σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα πιο σημαντικά έργα που δρομολογούνται ή είναι σε εξέλιξη περιλαμβάνουν:

• Τη δημιουργία δικτύου μικροδορυφόρων, ύψους 200,3 εκατ. ευρώ, που επιτρέπει την ανάπτυξη και υποστήριξη εφαρμογών τηλεπικοινωνιών, γεωεπιτήρησης, ναυτιλίας, γεωργίας και πολεοδομίας, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την ασφαλή επιτήρηση συνόρων. Εκτιμάται ότι οι πρώτοι μικροδορυφόροι, σε πιλοτικό στάδιο, θα έχουν αναπτυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

• Την ανάπτυξη δικτύων 5G στο σύνολο των, μήκους 2.400 χιλιομέτρων, αυτοκινητοδρόμων. Πρόκειται για έργο 162 εκατ. ευρώ, που εξυπηρετεί τον στόχο για την κάλυψη με 5G όλων των επίγειων διαδρομών μεταφορών, καθώς εκτιμάται ότι η ψηφιακή τεχνολογία στους δρόμους θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια, δεδομένου ότι το 95% των ατυχημάτων αποδίδεται σε ανθρώπινα λάθη. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2022, η ανάθεση της σύμβασης τοποθετείται το πρώτο τρίμηνο του 2023, με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

•  Τη δημιουργία υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στα ελληνικά νησιά που θα συμπληρώνουν με νέες διακλαδώσεις τις υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες υποδομές. Το έργο είναι ύψους 90 εκατ. ευρώ, με την προκήρυξη του διαγωνισμού και την ανάθεση της σύμβασης να τοποθετούνται για το τρίτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 αντίστοιχα.

• Την εγκατάσταση οπτικών ινών σε 120.000 κτίρια, ώστε οι τελικοί χρήστες (φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις) να συνδέονται με δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), που αναπτύσσονται κοντά στην κατοικία ή έδρα τους. Η επένδυση, ύψους 131 εκατ. ευρώ, θα βασιστεί σε πρόγραμμα επιδότησης ζήτησης (κουπόνι), καλύπτοντας το κόστος της αναβάθμισης της εσωτερικής καλωδίωσης του κτιρίου, ενώ επιλέξιμες θα είναι πολυκατοικίες και μονοκατοικίες. Το κουπόνι αναμένεται να είναι διαθέσιμο από το πρώτο τρίμηνο του 2023 έως το τέλος των διαθέσιμων πόρων.

• Την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων ταχυτήτων έως 100 Mbps σε περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο ικανό να υποστηρίξει ταχύτητες άνω των 30 Mbps και δεν δρομολογούνται ιδιωτικές επενδύσεις. Η σύμβαση του έργου 700 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να ξεκινήσει η τριετής φάση κατασκευής.

• Την υλοποίηση έργου (Ultra-Fast Broadband ΙΙ) 1,2 δισ. ευρώ, με στόχο 3,9 εκατ. συνδρομητές –δεν προβλέπεται να αποκτήσουν σύγχρονα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών έως το 2025– να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2023.

• Tην ανάπτυξη δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Wifi). Για το έργο, ύψους 12 εκατ. ευρώ, του οποίου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, αναμένεται, έως το τέλος της χρονιάς, να συναφθούν συμφωνίες – πλαίσια με τους αναδόχους.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.