.

Μεγάλη ανάπτυξη στο Facility Management και ιδιαίτερα στην ασφάλεια και τον καθαρισμό



Περιθώριο ανάπτυξης στην Ελλάδα του τομέα του Facility Management δηλαδή της διαχείρισης ακινήτων, βλέπουν φορείς της αγοράς καθώς σήμερα το εγχώριο μερίδιο της αγοράς βρίσκεται στο 0,8% του Α.Ε.Π ενώ σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το μερίδιο της αγοράς φτάνει και το 2% και στην παγκόσμια αγορά εκτιμάται στα 1,5 τρις. δολάρια.

Αυτό για την Ελλάδα μεταφράζεται σε 1,3 έως 1,5 δις. ευρώ, το 70% των οποίων είναι outsourced ενώ η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου υπολογίζεται στο 6% τουλάχιστον μέχρι το 2024, κάτι το οποίο στηρίζεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες με τη σειρά τους ελαχιστοποιούν τα κόστη και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία στο κλάδο.

Οι τομείς του Facility Management μπορούν να διαχωριστούν κυρίως σε καθαρισμό και ασφάλεια, σε τεχνικές υπηρεσίες και λοιπές υπηρεσίες και σε επιπρόσθετες In-house υπηρεσίες και Outsourcing.

Η διαχείριση ακινήτων αφορά κυρίως διαδικασίες φύλαξης και συντήρησης αλλά και υπηρεσίες ενέργειας, καθαρισμού και ηλεκτρικής τροφοδοσίας, όλοι τους τομείς στους οποίους υπάρχει σοβαρό περιθώριο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια κυρίως αν ληφθούν υπόψιν τα κεφάλαια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων σε ακίνητα, έργα όπως το Ελληνικό και αεροδρόμιο στο Καστέλι κ.α.

Παλαιότερα στοιχεία για την αγορά της διαχείρισης ακινήτων έδειχναν την κατανομή του τομέα σε

Καθαρισμό: ~ € 590εκ, Security: ~ € 430εκ.Τεχνικές Υπηρεσίες: ~ € 310εκ.Λοιπές Υπηρεσίες: ~ € 70εκ. Επιπρόσθετα, In-house € 463εκ. Outsourcing € 1080εκ.

Ο ευρύτερος κλάδος της διαχείρισης ακινήτων γνωρίζει την μεγαλύτερή του ανάπτυξη στις χώρες της Ασίας καθώς είναι χώρες με έντονη ανάπτυξη και δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα.

Στις ήδη ανεπτυγμένες χώρες η ανάπτυξη του κλάδου προέρχεται κυρίως από αλλαγές και αναβάθμιση προσανατολισμένη στην βιωσιμότητα και τις έξυπνες ενεργειακές λύσεις και προσεγγίσεις.

Η κινητικότητα που φέρνει η προοπτική ανάπτυξης του τομέα στην ελληνική αγορά έχει ήδη προκαλέσει αλλαγές και εξαγορές στο χώρο του Facility Management με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Engie Hellas από το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) και τη μετονομασία της σε CORDIA.

Στόχος της συγκεκριμένης εξαγοράς είναι η δημιουργία του πιο μεγάλου και πιο ποιοτικού παρόχου Facility Management με ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών με επιπλέον σκοπό να εκμεταλλευτεί τον μελλοντικό διπλασιασμό της αγοράς της διαχείρισης ακινήτων στη χώρα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.