.

SMART HOME Expo: Η αγορά του μέλλοντος “χτίζεται” στο παρόν!

 


Πολλά ακούμε στις μέρες μας για “Smart Home”, “Smart Building” ή “Smart Living” και γενικά για αυτό που αποκαλούμε “Έξυπνο Σπίτι-Έξυπνο Κτίριο”.

Πρόκειται για ένα trend που διαθέτει μεγάλη δυναμική και αυτό αποδεικνύεται αφενός από την ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς και αφετέρου από το γεγονός πως πολύ μεγάλες και σημαντικές εταιρείες επενδύουν σημαντικά ποσά, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες που υπόσχονται απρόσκοπτη διασύνδεση και ενσωμάτωση του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο στα κτίρια μας.

Το Smart Home είναι σίγουρα… έξυπνο! Πώς θα μπορούσε εξάλλου να μην είναι, όταν διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από συνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές και οικιακό εξοπλισμό που ελέγχεται και προγραμματίζεται για να επιτελεί συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να βοηθήσει τους διαβιούντες σε αυτό να εξοικονομήσουν χρήματα, χρόνο, ενέργεια και ανθρώπινο δυναμικό. Το σύστημα που είναι υπεύθυνο για όλες αυτές τις ενέργειες αποκαλείται home automation και βρίσκεται ήδη σε χρήση αρκετά χρόνια σε πολλές κατοικίες.

Βέβαια, τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού της εποχής μας είναι πολύ πιο εξελιγμένα. Επιτρέπουν την ενσωμάτωση μιας γκάμας έξυπνων συσκευών και τον έλεγχό τους από ένα κεντρικό panel, ενώ προσφέρεται συνήθως και απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω του Internet.

Μπορούμε να προσδιορίσουμε το ξεκίνημα αυτής της τεχνολογίας στο Internet of Things (ΙοΤ): Ένα τεράστιο δίκτυο έξυπνων αντικειμένων που συνεργάζονται προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα, εκτελώντας αυτόνομα στη συνέχεια συγκεκριμένες ενέργειες. Η τεχνολογία που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών συσκευών ονομάζεται machine-to-machine communication (M2M).

Ένα παράδειγμα είναι το σύστημα συναγερμού που χρησιμοποιεί αισθητήρες για την ανίχνευση κίνησης στο σπίτι και την παραβίαση πορτών ή παραθύρων. Αυτό που θα κάνει το Smart Home είναι να ενσωματώσει το σύστημα συναγερμού σε ένα πιο διευρυμένο σύστημα, στο οποίο εκτελούνται παράλληλα και άλλες ενέργειες, όπως το μπλοκάρισμα της εξόδου ή η παροχή πρόσβασης στο βίντεο παρακολούθησης μέσω Internet. Επιπρόσθετα, το Smart Home μπορεί να προγραμματιστεί για την ενεργοποίηση φωτισμού, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ώστε να αποτραπούν οι διαρρήξεις.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες λειτουργίες στο Smart Home που είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν άνεση και όχι μόνο ασφάλεια. Το σύστημα εικόνας και ήχου μέσω ηχείων και οθονών σε όλο το σπίτι μπορεί να ελεγχθεί μέσω μιας κεντρικής μονάδας, όπως είναι το smartphone ή ένα tablet PC. Ο χρήστης τους μπορεί να προγραμματίσει το σύστημα για να παίζει μουσική ή να ενεργοποιείται η τηλεόραση όποτε μπαίνει στο σπίτι, ή ακόμα και σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας. Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική επένδυση του χώρου. Επιπλέον, είναι δυνατόν να ενσωματωθούν συστήματα θέρμανσης, κλιματισμού, εξαερισμού, φωτισμού, άρδευσης, αλλά και ένας αριθμός από οικιακές συσκευές.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις κάμερες παρακολούθησης χάρη στις οποίες ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του ιδιωτικού του χώρου, αλλά και των οικείων προσώπων του ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε μέσω smartphone ή tablet, καθώς και των θυροκαμερών για τον έλεγχο των επισκεπτών και την συνομιλία μέσω smartphone.

Οι τεχνολογίες ΙοΤ έχουν ενσωματώσει στο Smart Home και τους «έξυπνους» οικιακούς βοηθούς, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να εκτελούν διάφορες εντολές.

Σε πρώτο στάδιο, τα Smart Homes κέρδισαν το κοινό χάρη στη διαχείριση ασφάλειας και ενέργειας – δύο βασικές χρηστικές κατηγορίες. Βλέπουμε όμως και κάποιες νέες κατηγορίες που θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους πελάτες στο να επενδύσουν σε ένα Smart Home.

Σε αυτές περιλαμβάνονται περιπτώσεις φροντίδας ηλικιωμένων, επικοινωνίας με παιδιά και εφήβους, παρακολούθησης υγείας και ασφάλειας κατοικίδιων, αλλά και την απομακρυσμένη διαχείριση ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Πρόκειται επομένως για μια υποσχόμενη αγορά με πολλές προοπτικές, σημαντικές δυνατότητες after sales, αλλά και υποστήριξης των αναγκών των πελατών με υπηρεσίες και προϊόντα.

Η εγκατάσταση και υποστήριξη συστημάτων Smart Home παραμένει μια σύνθετη διαδικασία. Καθώς όμως η αγορά εξελίσσεται προσφέροντας νέα προϊόντα & υπηρεσίες, οι καταναλωτές θα επιλέξουν τις υπηρεσίες των εξειδιξευμένων παρόχων. Οι καταναλωτές αξιολογούν και εκτιμούν την «έξυπνη» τεχνολογία & τις υπηρεσίες σε έναν ιδιωτικό χώρο όπως το σπίτι τους.

Το momentum που έχει ήδη δημιουργηθεί, γύρω από την αγορά του Smart Home θα συνεχιστεί προσφέροντας μεγαλύτερη καινοτομία, υιοθέτηση τεχνολογιών και διευρυμένη αγορά.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις τεχνολογίες Smart Home θα παρουσιαστούν στην έκθεση SMART HOME Expo η οποία θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 18 Απριλίου στο M.E.C. Παιανίας.

Η SMART HOME Expo συνδιοργανώνεται μαζί με τις εκθέσεις SECUREXPO & INDELEX μέσα από την συνδυαστική διοργάνωση ISS –(Indelex/Securexpo/SmartHome Expo) στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες & σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που αφορά τεχνολογίες, συστήματα, εξοπλισμό και υπηρεσίες για:
  • Έξυπνο Οικιακό & Κτιριακό Αυτοματισμό
  • Έξυπνες Τεχνολογίες Ασφαλείας & Ελέγχου
  • Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα & Δίκτυα

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.