Η ιστορία των ρομπότ στην κοινωνία
Ίσως πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται σήμερα με τη ρομποτική δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά η ιδέα των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης εν γένει, είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρώπινη ιστορία. Το 2500 π.Χ., οι Αιγύπτιοι ανέπτυξαν ένα είδος σκεπτόμενης μηχανής ενώ ήδη στις αρχές του 1890, ο Νίκολα Τέσλα οραματιζόταν ένα μέλλον με αυτόνομα και τεχνητά ευφυή ρομπότ. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν το “Logic Theorist”, το πρώτο πραγματικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, και το 1966 γεννήθηκε το “Shakey”, ένα ρομπότ με ικανότητα συλλογισμού.
Σήμερα πλέον, η κατανόησή μας για τα ρομπότ και την εξέλιξή τους είναι ουσιαστικά το αποκορύφωμα 4.500 ετών θεωρίας, πρακτικής εφαρμογής και ενσωμάτωσης αυτών στην ανθρώπινή κοινωνία.
Ίσως λοιπόν σας γοητεύουν, ίσως πάλι σας ενοχλούν∙ ακόμα κι αν αδιαφορείτε για αυτά, τα ρομπότ είναι εδώ—και η χρήση τους στα σπίτια, την παραγωγή αλλά και τον χώρο εργασίας.. μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια γίνεται ολοένα και πιο συχνή.
Αναδυόμενα ανθρωποειδή ρομπότ
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε λοιπόν, πως σήμερα, μια αναδυόμενη ή πολλά υποσχόμενη τεχνολογική προσέγγιση για την ασφάλεια με ευοίωνες προοπτικές για το άμεσο μέλλον, είναι τα ρομπότ με ενσωματωμένες δυνατότητες που καλύπτουν τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες προστασίας εγκαταστάσεων.
Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, γίναμε μάρτυρες εκπληκτικής προόδου στην ρομποτική ενώ ταυτόχρονα η παρουσία ανθρωποειδών ρομπότ με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε επαγγελματικά περιβάλλοντα φαίνεται αναπόφευκτη. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό μετά από κάποια χρονική περίοδο εφαρμογής, να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος ενός επιτυχημένου προγράμματος ασφάλειας.
‘’Ρομποτικό εργατικό δυναμικό’’ χρησιμοποιείται δεκαετίες τώρα σε πολλές βιομηχανίες, πόσο δε μάλλον σήμερα, όταν ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Έλον Μασκ, υιοθετούν διάφορες σύγχρονες μορφές ρομπότ για τις τεράστιες αποθήκες τους και τις γραμμές βιομηχανικής παραγωγής. Φυσικά, αυτά δεν είναι ανθρωποειδή ρομπότ καθώς έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να εκτελούν ακριβείς και επαναλαμβανόμενες εργασίες με ελάχιστα έως καθόλου σφάλματα και συχνά μοιάζουν με βιομηχανικές μηχανές που λειτουργούν δίπλα στον άνθρωπο και οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Τα ρομπότ έχουν κάνει ήδη τη ζωή μας καλύτερη, ενώ εξορθολογούν τις λειτουργίες των επιχειρήσεων. Παράλληλα έγινε πιο σαφές, και μέσω της πρακτικής εφαρμογής πλέον, πως δεν διαταράσσουν τη δραστηριότητα των υπολοίπων εργαζομένων όπως κάποτε φοβόμασταν. Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι τύποι ρομπότ έχουν περιορισμένη αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, καθώς εκτελούν την επιλεγμένη εργασία τους και οι εργαζόμενοι κάνουν τη δική τους, ενώ τα σημεία επαφής είναι συχνά λίγα. Δεδομένου αυτού όμως, μπορεί άραγε να ειπωθεί το ίδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες ανθρωποειδών ρομπότ;
Μια σειρά από επιστημονικούς κλάδους, όπως η Ανθρώπινη-Ρομποτική Αλληλεπίδραση (Human-Robotic Interaction) που αποτελεί μια επιστήμη από μόνη της, προσπαθούν με τις μελέτες τους να απαντήσουν στο δύσκολο αυτό ερώτημα. Οι άνθρωποι έχουν συναισθηματικές αντιδράσεις σε σχήματα και αντικείμενα που συναντούν στο περιβάλλον και ασυνείδητα κατ’ επέκταση κατηγοριοποιούν και εν τέλει κρίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο που διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στις αξιολογήσεις μας. Όταν λοιπόν χρειάζεται να αλληλεπιδράσουμε με ρομπότ, θα θέλαμε μια πιο οικεία και κοινωνική εμπειρία, ειδικά όταν επικοινωνούμε με αυτά.
Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, αν τα ρομπότ μιμηθούν πολύ την ανθρώπινη ανατομία και κινησιολογία, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών και των ανθρώπων θα αποτελούν ολόκληρο το φάσμα της καθημερινής μας ζωής. Επί του παρόντος όμως, το ζήτημα της ανθρωποειδούς ρομποτικής δεν αφορά τόσο την αποδοχή αυτών σε χώρους εργασίας, όσο τον βαθμό στον οποίο τα ρομπότ θα μοιάζουν μ’ εμάς.
Πλεονεκτήματα σε εφαρμογές ασφάλειας & αλληλεπίδραση ανθρώπου-ρομπότ
Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν συμπλέουν απόλυτα οι απόψεις των επιστημόνων αναφορικά με την εμφάνιση των ρομπότ. Ωστόσο, υπάρχει κάποια γενική συμφωνία σε πολλά βασικά μέτωπα που ισχύουν για τη βιομηχανία ασφάλειας. Για εφαρμογές ασφάλειας, ένα ανθρωποειδές ρομπότ έχει αρκετά ευδιάκριτα πλεονεκτήματα και χρήσεις σε σχέση με άλλες μορφές ρομπότ.
Όταν οι άνθρωποι θέλουν ή χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τα ρομπότ με πιο διαδραστικό τρόπο, θα προτιμούσαν αυτό να έχει μία πιο γνώριμη μορφή, ειδικά όταν η αλληλεπίδραση μπορεί να χρειαστεί να είναι φυσική, επικοινωνιακή ή και τα δύο. Είναι ένα πράγμα να δίνεις μια εντολή σε ένα Roomba ή μια Alexa, αλλά τελείως διαφορετικό να εμπλακεί κανείς σε μια εκτενή συζήτηση μαζί του. Είναι αρκετό να χρησιμοποιήσουμε ένα ρομπότ ως κανάλι επικοινωνίας με έναν ζωντανό άνθρωπο, αλλά αν χρειάζεται να συνομιλήσουμε με αυτό, προτιμότερο είναι εκείνο, να ανταποκρίνεται με κοινωνικές ενδείξεις.
Το “ρομποτικό βλέμμα” – η ιδέα ότι μας παρακολουθεί και είμαστε αναγνωρίσιμοι από ένα ρομπότ αλλά και η συμπεριφορά του όταν αυτό ανταποκρίνεται στην παρουσία μας, είναι δύο σημαντικά στοιχεία σχεδιασμού της ανθρωποειδούς ρομποτικής. Ουσιαστικά, θέλουμε την αλληλεπίδραση με ανθρωποειδή ρομπότ, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα να είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτή να μην μιμείται πολύ στενά την ανθρώπινη επαφή, και δημιουργήσει οποιοδήποτε επίπεδο δυσφορίας.
Τα ειδικά κατασκευασμένα, ανθρωποειδή ρομπότ ασφάλειας προορίζονται να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους έτσι ώστε να δημιουργείται μία συναισθηματική άνεση, να διευκολύνουν τις επικοινωνίες και να παρέχουν ένα αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δεν θα μοιάζουν ακριβώς με εμάς, αλλά θα πρέπει να μπορούμε να σχετιζόμαστε μαζί τους σε ένα επίπεδο που ενισχύει την επικοινωνία και τη σύνδεση.
Τεχνητή Νοημοσύνη …και συνεργασία με τις ομάδες ασφάλειας
Τα ευφυή ρομπότ ασφάλειας έχουν δύο σημαντικές λειτουργίες:
- Μπορούν να κινούνται σε ένα καθορισμένο περιβάλλον και να εκτελούν ανεξάρτητες μεταξύ τους, προγραμματισμένες εργασίες με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη. Τέτοιες εργασίες θα μπορούσαν να είναι η πραγματοποίηση μιας περιπολίας ρουτίνας ή ακόμα η αποκατάσταση ενός φραγμένου διαδρόμου. Η ύπαρξη ανθρωποειδών ρομπότ για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών μπορεί κάλλιστα να ενισχύσει το συνολικό πρόγραμμα ασφάλειας μιας εγκατάστασης συμπληρώνοντας ουσιαστικά τις παραδοσιακές υπηρεσίες φύλαξης. Από τη διασφάλιση συνεχούς εγρήγορσης και τη μείωση της ανθρώπινης έκθεσης σε απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους, έως τη μείωση του ανθρώπινου λάθους και την αντιμετώπιση του κόστους και την έλλειψη προσωπικού, η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών σε εμπορικά περιβάλλοντα μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό των λειτουργιών ασφάλειας και του αντίστοιχου κόστους.
- Τα εν λόγω ευφυή ρομπότ μπορούν να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν κατάλληλα σε άτομα που βρίσκονται σε έναν ασφαλισμένο χώρο. Θα μπορούσε για παράδειγμα να προσφέρει απαντήσεις σε αιτήματα εύρεσης δρόμου ή να ξεκινήσει την επικοινωνία με έναν ανθρώπινο χειριστή σε κατάσταση αναμονής για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η έγκαιρη ανταπόκριση όταν συμβαίνουν περιστατικά.
Τα μηχανικά ρομπότ ασφάλειας έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται επί του παρόντος σε χώρους εργασίας. Από την άλλη, τα ανθρωποειδή ρομπότ με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, σηματοδοτούν το επόμενο στάδιο εξέλιξης προσφέροντας στη βιομηχανία ασφάλειας ένα εντελώς νέο επίπεδο δυνατοτήτων, με βελτιωμένες εμπειρίες επαφής με τους ανθρώπους, καλύτερα αποτελέσματα φύλαξης και αναβαθμισμένες λειτουργίες∙ και όλα αυτά με μικρότερο κόστος.
Εν προκειμένω, ας φανταστούμε μια σκηνή από το όχι και πολύ μακρινό μέλλον, όπου κάποιος μπαίνει σε ένα γραφείο και πλησιάζει ένα ανθρωποειδές ρομπότ. Το άτομο απευθύνεται στο ρομπότ με μία κίνηση εν είδει χαιρετισμού και το ρωτάει για τον καιρό ή ζητάει να μάθει το νικητή του χτεσινού αγώνα χόκεϊ ή μπάσκετ. Κατόπιν κάνει ένα ενστικτώδες νεύμα με το κεφάλι του στην κατεύθυνση του ρομπότ ενώ εκείνο του επιστρέφει ένα χαμόγελο. Μέσα σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα το ρομπότ θα έχει αναγνωρίσει τον συνομιλητή του και θα έχει ήδη καταχωρίσει τα στοιχεία ταυτότητάς, προσφέροντας ουσιαστικά εξουσιοδότηση για παρουσία εντός της εγκατάστασης, ενώ την ίδια στιγμή δύναται να συμμετέχει σε συνομιλίες, να επιβεβαιώνει τα ραντεβού ή την άφιξη των επισκεπτών και των θαμώνων και να διατηρεί πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος προκειμένου να ειδοποιήσει για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.
Οφέλη της ανθρωποειδούς ρομποτικής στη φύλαξη εγκαταστάσεων
Τα ανθρωποειδή ρομπότ με δυνατότητα ΤΝ (Τεχνητής Νοημοσύνης) θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή να συμπληρώσουν τις εργασίες φύλαξης εγκαστάσεων, καθώς παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:
- Μπορούν να κινούνται και να δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον τους καθώς και να εκτελούν ανεξάρτητα προγραμματισμένες εργασίες με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής περιπολιών ρουτίνας.
- Εκεί που κάποιος άνθρωπος ενδεχομένως μπορεί να κουραστεί ή να είναι λιγότερο προσεκτικός κατά τη διάρκεια της βάρδιας φύλαξης, τα ρομπότ μπορούν να είναι σε διαρκή εγρήγορση—ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.
- Η ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανθρώπινης έκθεσης σε κινδύνους ή απειλές κατά της ζωής.
- Μπορούν ακόμα να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κόστους εργασίας και των ελλείψεων που σχετίζονται με την αγορά φύλαξης.
- Είναι σχεδιασμένα να αναγνωρίζουν και να αλληλεπιδρούν με άτομα σε εξουσιοδοτημένο περιβάλλον και να προσφέρουν για παράδειγμα πληροφορίες για κάποια διαδρομή.
10 ρομπότ ασφάλειας… με υψηλό δείκτη ευφυίας
Το προσωπικό που εργάζεται στον τομέα της ασφάλειας, είναι άνθρωποι που πρέπει να αντιμετωπίζονται με κατανόηση για τις πολλές ώρες που πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση όταν έχουν την ευθύνη ασφάλειας σε χώρους εγκαταστάσεων υψηλών απαιτήσεων ή ειδικών συνθηκών. Οι πολλές ώρες εργασίας, οι ανθρώπινοι φυσικοί περιορισμοί και η ίδια η φύση του επαγγέλματος δεν επιτρέπουν πάντα την απόλυτη προσήλωση σε αυτό το έργο.
Τα σύγχρονα εξελιγμένα ρομπότ που σχεδιάζονται για εφαρμογές ασφάλειας και είναι εξοπλισμένα με προηγμένες τεχνολογικές μονάδες όπως LIDAR(Light Detection and Ranging), ΤΝ, αισθητήρες και GPS μπορούν όχι μόνο να περιπολούν αδιάκοπα, αλλά και να εντοπίζουν, να επικοινωνούν και να καταδιώκουν εκπέμπουν συναγερμούς για εισβολείς ή ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά.
Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με 10 ρομπότ ασφάλειας που έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς και αφορούν είτε οικιακές εφαρμογές είτε και επαγγελματικές.
Appbot Riley: Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές ρομπότ ασφάλειας για οικιακή χρήση που μπορεί να ελεγχθεί μέσω μιας εφαρμογής εγκατεστημένης σε smartphone, tablet ή υπολογιστή, και προσφέρει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Η εν λόγω μονάδα διαθέτει δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης και προσώπου, ενώ μπορεί να αποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα. Διαθέτει ακόμα, σύστημα φωνής 2 κατευθύνσεων ώστε να επικοινωνείτε με το παιδί ή το κατοικίδιό σας σε πραγματικό χρόνο.
Ρομπότ περιπολίας Turing: Είναι ίσως το πιο προσιτό και προηγμένο ρομπότ περιπολίας εσωτερικών χώρων. Είναι εξοπλισμένο με TOF Lidar εμβέλειας 40 μέτρων, κάμερα HD 360 μοιρών, σαρωτή λέιζερ και έναν προαιρετικό περιβαλλοντικό αισθητήρα ανίχνευσης αερίου. Το 24/7 Autonomous Patrol Robot της Turing με τεχνητή νοημοσύνη θα περιπολεί και θα εντοπίζει ανωμαλίες και παραβιάσεις ασφαλείας.
Cynet: Είναι η πρώτη στον κόσμο αυτόνομη πλατφόρμα προστασίας από παραβιάσεις, η οποία συγκεντρώνει τεχνολογίες XDR(Extended Detection and Response), EDR (Endpoint detection and response), αυτοματοποίηση απόκρισης καθώς και υπηρεσίες MDR(Managed Detection and Response) 24/7.Το Cynet έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος επιτήρησης ακόμα και για τις μικρότερες ομάδες ασφαλείας.
Knightscope: Τα ρομπότ αυτά προσφέρουν υπηρεσίες περιπολίας και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορούν να δράσουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε, δίνοντας στις ομάδες φύλαξης τη δυνατότητα να εντοπίζουν απειλές και να αντιδρούν πιο άμεσα.
Temi: Το Temi είναι ένα πραγματικά έξυπνο, ρομπότ όμοιο της γνωστής Alexa και μοιάζει με όλα τα chatbots που κυκλοφορούν στα γραφεία. Το ΄΄πρόσωπό΄΄ του είναι μια οθόνη Quad HD 10 ιντσών που συνδέεται σε ένα στιβαρό και κομψό σώμα με τροχήλατη βάση. Παρέχεται με δυνατότητα Wi-Fi αλλά και με 4G LTE ως εφεδρική σύνδεση όταν το κανονικό Wi-Fi δεν λειτουργεί.
Robotic Assistant Devices: Οι συσκευές ασφαλείας με δυνατότητα ΤΝ, γνωστές και ως ROAMEO (Rugged Observation Assistance Mobile Electronic Officer), παρέχουν κινητικότητα παντός εδάφους και παντός καιρού για την πλατφόρμα λογισμικού RADCLOUD. Έχει ικανότητα αναρρίχησης έως 25 μοίρες και ευέλικτο χρόνο λειτουργίας έως και 20 ώρες.
SMP: Πρόκειται βασικά για ρομπότ περιπολίας. Είναι εφοδιασμένο με δυνατότητες όπως ανίχνευση και παρακολούθηση ατόμων σε απόσταση 100 μέτρων, αναγνώριση προσώπου, ροή βίντεο σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, σύστημα κάμερας 360 μοιρών, βελτίωση της ασφάλειας και μείωση του κόστους ασφαλείας. Αυτά τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των απαραίτητων φρουρών, απελευθερώνοντας προσωπικό για άλλες απομακρυσμένες υπηρεσίες.
Canary view: Σύστημα οικιακής ασφάλειας που λειτουργεί με ΤΝ και είναι συμβατό με ασύρματο internet. Συνδέεται με το smartphone σας για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν η κάμερα εντοπίζει ύποπτες κινήσεις και δραστηριότητες. Επιτρέπει την απομακρυσμένη παρακολούθηση του χώρου σας μέσω βίντεο Full HD
Amaryllo AR3S Outdoor Security Camera: Κάμερα εξωτερικού χώρου με δυνατότητα ΤΝ – ο απόλυτος βοηθός για την παρακολούθηση των αντικειμένων που βρίσκονται στην αυλή σας. Με αμφίδρομη φωνητική επικοινωνία και σετ καμερών αυτόματης παρακολούθησης 360 μοιρών, ξέρει τι να κάνει όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της συσκευής είναι η ικανότητα αναγνώρισης έως και 10 προσώπων.
Cobalt: Το Cobalt είναι ένα ρομπότ επιτήρησης γραφείου, με ικανότητες όπως απεριόριστη προσοχή και ικανότητα απόκρισης σε πραγματικό χρόνο. Στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνονται ακόμα, μία κάμερα 4K, 360 μοιρών, πάνω από 40 αισθητήρες, συνομιλία βίντεο και ήχου 2 κατευθύνσεων, LIDAR, πρόγραμμα ανάγνωσης σημάτων κ.λπ. Μέσω μηχανικής εκμάθησης δύναται να κατανοήσει τι είναι φυσιολογικό στο γραφείο σας, προωθώντας όλα τα δεδομένα για να τα χειριστεί ένας ανθρώπινος αναλυτής.
Ρομπότ και άνθρωποι μαζί για το μέλλον της ασφάλειας
Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι εδώ και τα καλά νέα είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τον τρόπο που θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Ενώ μια ποικιλία από ρομπότ περιπολίας συναντώνται σε χώρους εργασίας εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, είναι η ανθρωποειδής μορφή που θα προσφέρει ένα σημαντικό άλμα στη χρησιμότητά του και στην ευρύτερη αποδοχή αυτών των συσκευών σε επαγγελματικούς χώρους.
Καθώς οραματιζόμαστε το εγγύς μέλλον, ανθρωποειδή ρομπότ όχι μόνο θα προσφέρουν τις υπηρεσίες ασφάλειας που οι διάφοροι χώροι έχουν ανάγκη, αλλά θα έχουν και την ικανότητα να αλληλοεπιδρούν θετικά με τους ανθρώπους και να τους διευκολύνουν, κάτι που σίγουρα δεν είναι αμελητέο.
Αναδημοσίευση από securitymanager.gr