.

Smart home devices: Τάσεις και προκλήσεις στην ανάπτυξή τους



Περισσότερες από 43 δισεκατομμύρια συσκευές εκτιμάται ότι θα είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο το 2023. Θα δημιουργήσουν, θα μοιραστούν, θα συλλέξουν και θα μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα με κάθε τρόπο. Κάποτε μόνο οι υπολογιστές μόνο συνδέονταν με το διαδίκτυο, όμως ακολούθησαν τα κινητά και σταδιακά ολοένα και περισσότερες συσκευές αποκτούν νέες λειτουργίες και προσφέρουν νέες δυνατότητες με τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο.

Ποιες είναι όμως οι βασικές τάσεις που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και αλληλεπιδρούμε με αυτές τις συσκευές;

Digital Twins και Enterprise Metaverse: Από τον πραγματικό κόσμο στον εικονικό

Με τις εφαρμογές του metaverse δημιουργείται ένας εικονικός κόσμος από τον οποίο ο πραγματικός έχει πολλά να κερδίσει. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από αισθητήρες IoT, θα είναι δυνατή η κατασκευή όλο και πιο ρεαλιστικών ψηφιακών δίδυμων (εικονικών αναπαρστάσεων) πολλών διαφορετικών συστημάτων – από εγκαταστάσεις παραγωγής έως εμπορικά κέντρα. Οι επαγγελματίες χρήστες θα μπορούν στη συνέχεια να μπουν μέσα σε αυτά τα ψηφιακά δίδυμα χρησιμοποιώντας βιωματική τεχνολογία μετασύνδεσης, όπως ακουστικά VR, για να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν και πώς η προσαρμογή μεμονωμένων μεταβλητών είναι πιθανό να επηρεάσει τα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

Βλέπουμε ήδη εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας σύγκλισης στο λιανικό εμπόριο, όπου οι υπεύθυνοι σχεδιασμού καταστημάτων μπορούν να παρακολουθούν την επιτυχία σε πραγματικό χρόνο και να κάνουν προσαρμογές στις οθόνες και τις προσφορές για να παρακολουθούν πώς αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά των πελατών και, τελικά, τη δημιουργία εσόδων. Σε βιομηχανικά περιβάλλοντα, επιτρέπει στους σχεδιαστές εργοστασίων και εργοστασίων παραγωγής να πειραματιστούν με διαφορετικές διαμορφώσεις μηχανημάτων, καθώς και να τονίσουν πιθανά ζητήματα ασφάλειας και να προβλέψουν πότε μπορεί να συμβούν βλάβες.

Ασφάλεια IoT

Οι συσκευές IoT κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και βολική, αλλά μας αφήνουν επίσης ανοιχτούς σε νέες και ποικίλες μορφές κυβερνοεπιθέσεων. Γιατί οι συνδεδεμένες συσκευές αποτελούν για κάποιους ανοιχτές πόρτες και παράθυρα σε κυβερνοκινδύνους. Καθώς ο αριθμός των συσκευών αυξάνεται κατά τη διάρκεια του 2023 και μετά, οι επιχειρήσεις, οι κατασκευαστές συσκευών και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας θα εντείνουν τον αγώνα για να κρατήσουν μακριά τους “κακόβουλους παράγοντες”, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητές τους να πάρουν στα χέρια τους τα πολύτιμα δεδομένα μας.

Έτσι η ασφάλεια προϊόντων και της υποδομής τηλεπικοινωνιών (PTSI) από κακόβουλες επιθέσεις έρχεται στο προσκήνιο και οι δαπάνες για μέτρα ασφαλείας προβλέπεται να φτάσουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

Διαλειτουργικότητα: Η μεγάλη πρόκληση

Η ημέρα που όλες οι έξυπνες οικιακές συσκευές θα καταφέρουν να μιλούν μεταξύ τους — και μειώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας μας — έρχεται με την εισαγωγή του Matter, ενός ευρέως υποστηριζόμενου προτύπου συνδεσιμότητας.

Γιατί έχει σημασία: Πολλοί καταναλωτές διστάζουν να αγοράσουν συσκευές Internet-of-Things (IoT), όπως έξυπνους λαμπτήρες, περσίδες και κλειδαριές θυρών, φοβούμενοι ότι είναι δύσκολο να εγκατασταθούν ή δεν θα συνεργαστούν μεταξύ τους.

Το Matter υπόσχεται ότι θα κάνει τη ρύθμιση — και θα λύσει προβλήματα διαλειτουργικότητας μεταξύ των προϊόντων διαφορετικών κατασκευαστών.

Περισσότερες από 300 εταιρείες συμμετέχουν μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών υποστηρικτών όπως η Amazon, η Apple, η Google και η Samsung, με περισσότερες εγγραφές κάθε μέρα.

Πώς λειτουργεί: Οι πελάτες θα μπορούν να αναμειγνύουν και να ταιριάζουν έξυπνα οικιακά προϊόντα από διαφορετικούς κατασκευαστές — ρομποτικές σκούπες, διακόπτες φώτων, κουδούνια πόρτας, θερμοστάτες, συσκευές, συστήματα ψυχαγωγίας κ.λπ. — και το Matter (ιδανικά) θα διασφαλίσει ότι όλοι μιλούν σε έναν άλλο.

Εξοικονόμηση ενέργειας και έξυπνα δίκτυα

Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τη σημασία έξυπνων και μόνιμων λύσεων για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Η SmartHome τεχνολογία είναι τεχνολογία αυτοματισμού, ελέγχου και διαχείρισης συσκευών και λειτουργιών στο σπίτι ανά πάσα στιγμή από οπουδήποτε. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η επιθυμητή άνεση, ασφάλεια και εξοικονόμηση.

Οι δυνατότητες εξοικονόμησης θα πολλαπλασιαστούν με τη δημιουργία των έξυπνων δικτύων που θα φέρουν μια επανάσταση στην παραγωγή και τη διανομή ενέργειας. Η παραγωγή θα μετασχηματιστεί από συγκεντρωτικά σε διεσπαρμένα σχήματα. Αυτοί που κάποτε ήταν απλοί καταναλωτές, θα μπορούν να είναι και παραγωγοί Η.Ε. (prosumers). Αυτή η επανάσταση οφείλεται στη χρήση τεχνολογιών δεδομένων που δημιουργούν τα έξυπνα δίκτυα Η.Ε. (smart-grids)τα οποία βελτιώνουν την αξιοπιστία, την αποδοτικότητα και την οικονομία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, η ψηφιοποίηση θα φέρει σημαντικά οφέλη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τη μορφή καινοτόμων υπηρεσιών που βασίζονται σε δεδομένα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα, για παράδειγμα, να διαχειρίζονται καλύτερα τους λογαριασμούς τους, να γνωρίζουν την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να μοιραστούν την ηλεκτρική ενέργεια που παρήγαγαν οι ίδιοι με τους γείτονές τους ή να την πουλήσουν πίσω στους αγορά εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.