.

Google: «Ξεχνάει» τα passwords, καλωσορίζει τα passkeys

Κλειδιά πρόσβασης (passkeys) έρχονται να αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης (passwords), προσφέροντας πρόσθετη ασφάλεια απέναντι σε επιθέσεις τύπου phishing.




Μια νέα εποχή ξεκινά για τους συνολικά δισεκατομμύρια χρήστες των υπηρεσιών της Google ανά την υφήλιο, που θα μπορούν να «ξεχάσουν» τα passwords που τους επέτρεπαν να εισέρχονται στους λογαριασμούς τους και να αποκτήσουν, στη θέση τους, passkeys.

Κλειδιά πρόσβασης (passkeys) έρχονται, λοιπόν, να αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης (passwords) οι οποίοι θα συνεχίσουν, ωστόσο, να λειτουργούν ως μέσο εισόδου σε λογαριασμούς για όσους χρήστες το επιθυμούν.

«Με τα κλειδιά πρόσβασης μπορείτε να συνδέεστε με ασφάλεια στον Google λογαριασμό σας, χρησιμοποιώντας το δακτυλικό σας αποτύπωμα, το πρόσωπό σας (face scan), το κλείδωμα οθόνης (device screen lock) ή το κλειδί ασφαλείας εξοπλισμού, για να επαληθεύετε την ταυτότητά σας. Ρυθμίστε κλειδιά πρόσβασης μόνο στις συσκευές που σας ανήκουν», διαβάζουμε στον ιστότοπο της Google, σύμφωνα με την οποία «τα passkeys παρέχουν ισχυρότερη προστασία απέναντι σε απειλές όπως είναι το phishing».

«Η επαλήθευση ταυτότητας βάσει κωδικού πρόσβασης (password-based authentication) είναι τυπική διαδικασία στο διαδίκτυο (και στους υπολογιστές γενικά) εδώ και δεκαετίες, αλλά αυτό το σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, καθώς άλλοι κακόβουλοι χρήστες/attackers μπορούν να επιχειρήσουν να κλέψουν τον κωδικό πρόσβασής σας ή να σας εξαπατήσουν ώστε να τους τον δώσετε μέσα από επιθέσεις τύπου phishing. Το σύστημα των passkeys έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση επιθέσεων τύπου phishing (σ.σ. «ψαρέματος» με στόχο την εξαπάτηση) και βασίζεται σε ένα διαφορετικό μοντέλο που χρησιμοποιεί κρυπτογραφικά κλειδιά τα οποία είναι αποθηκευμένα στις συσκευές σας για την επαλήθευση της ταυτότητας που επιτρέπει την είσοδο σε κάθε λογαριασμό», αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Wired, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Google λανσάρει επί του παρόντος την τεχνολογία που θα «σκοτώσει» τα passwords (Password-Killing Tech) δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση συνολικά στη μετάβαση της τεχνολογικής βιομηχανίας προς ένα απαλλαγμένο από κωδικούς πρόσβασης μέλλον (passwordless future).

Εταιρείες όπως οι PayPal, Shopify, CVS Health, Kayak και Hyatt έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν passkeys. Η είσοδος της Google, ωστόσο, σε αυτήν την ομάδα είναι αξιοσημείωτη λόγω των πόρων και του τεράστιου μεγέθους της εν λόγω εταιρείας.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.