.

Η ολοκλήρωση λύσεων-integration στον τομέα της ασφάλειας



Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, η έννοια της ενοποίησης ολοκληρωμένων λύσεων στα τεχνολογικά έργα ασφάλειας που είθισται να οριοθετούμε ως Integration, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Τι ακριβώς όμως προσδιορίζει η “ενοποιημένη ασφάλεια’’, πως εφαρμόζεται ιδανικά ο συνδυασμός των τεχνολογιών και των συστημάτων σε μία πολυεπίπεδη προσέγγιση;

Στο άρθρο αυτό, θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το νόημα πίσω από τον συχνά πλέον αναφερόμενο όρο του Integration, ενώ θα διερευνήσουμε εκείνες τις λεπτομέρειες που συνθέτουν μια αποτελεσματική ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας. Παράλληλα όμως θα υπάρξουν και συμβουλές για τη συντήρηση του συστήματος και φυσικά τον τρόπο επιλογής εκείνης της λύσης που θα δώσει πραγματική αξία στα επένδυσή σας.

Ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας

Όταν σκεφτόμαστε την ολοκληρωμένη λύση, τείνουμε να πιστεύουμε πως είναι κάτι που μπορεί να έχει εφαρμογή μόνο σε χώρους ύψιστης ασφάλειας που είθισται να ονομάζουμε κρίσιμες υποδομές. Για κάποιους ίσως, η τελική εικόνα ολοκληρώνεται με πανύψηλους φράχτες και συρματόπλεγμα, σκύλους, φρουρούς και περιπολίες από οχήματα ασφαλείας, εκτυφλωτικούς προβολείς, εκκωφαντικούς συναγερμούς και προειδοποιητικές πινακίδες.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, η ολοκληρωμένη προσέγγιση της ασφάλειας μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε χώρο που απαιτεί προστασία. Αυτό μπορεί να είναι ένα κέντρο δεδομένων ή μια μονάδα επεξεργασίας υδάτων που πρέπει να προστατευθεί για τη δημόσια ασφάλεια. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα επιχειρηματικό πάρκο που απαιτεί ανοικτή πρόσβαση κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά προστασία τη νύχτα, ή ακόμη και ένα σχολείο, όπου πρέπει να αποτραπούν οι παραβιάσεις και οι κλοπές πολύτιμου εξοπλισμού, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ ουσιαστικό να διατηρηθεί το ζεστό και φιλόξενο σχολικό περιβάλλον. Ακόμη και οι κατοικίες απαιτούν ενοποιημένη ασφάλεια, όπως περίφραξη του μπροστινού και του πίσω κήπου, συστήματα βιντεοεπιτήρησης, συναγερμούς και φώτα ασφαλείας.

Ουσιαστικά σημεία ενοποιημένης ασφάλειας

Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα τις λεπτομέρειες μιας αποτελεσματικής ολοκληρωμένης λύσης που ενοποιεί διάφορες υποδομές ασφάλειας, είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε το μοντέλο των 5 διαστάσεων της περιμετρικής ασφάλειας. Αυτό καλύπτει τα κύρια στοιχεία που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας πραγματικά ισχυρής στρατηγικής ασφάλειας, η οποία αφορά την περίφραξη, τα αποτρεπτικά μέσα, τα συστήματα επιτήρησης και ανίχνευσης και τέλος τον έλεγχο πρόσβασης και το προσωπικό.

Φυσικά, η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα που αποκτούν πρόσβαση σε έναν φυλασσόμενο χώρο, είναι σίγουρα ζωτικής σημασίας, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός σκοπός της περιμετρικής ασφάλειας. Το είδος της περιμετρικής ασφάλειας είναι εκείνο που θα δημιουργήσει στους επισκέπτες τις πρώτες εντυπώσεις για τις εγκαταστάσεις, οπότε η περίφραξη ως αποτρεπτικός παράγοντας για μία δυνητική εισβολή, θα μπορούσε να συμβάλει και στην εξωτερική εμφάνιση μίας εγκατάστασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα σχολεία, τα οποία πρέπει να διατηρήσουν τον φιλόξενο χαρακτήρα τους ενώ ταυτόχρονα να είναι ασφαλή.

Ενεργοποίηση φωτισμού με αισθητήρες

Τα μέτρα ελέγχου πρόσβασης, όπως οι διάφορες ηλεκτρονικές πύλες, τα κολωνάκια και τα τουρνικέ, σίγουρα θα ήταν πιο αποδοτικά εάν χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με βιντεοεπιτήρηση. Βέβαια, στους χώρους που τοποθετούνται, είναι αποτελεσματικά και καθυστερούν την είσοδο ατόμων ακόμα και μόνα τους, ωστόσο κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και άλλα μέτρα επιτήρησης θα βελτίωναν σημαντικά την αποτελεσματικότητά τους. Τα συστήματα εντοπισμού παραβίασης της περιμέτρου είναι ιδανικά για διακριτική παρακολούθηση των προαναφερόμενων χώρων και κατ’ επέκταση για αποστολή ειδοποιήσεων για κάθε ανεπιθύμητη κίνηση, ενώ καλό θα ήταν να μην υποτιμούνται οι αισθητήρες φωτός μέσω των οποίων υλοποιούνται οι παραπάνω λύσεις.

Από την άλλη, για τοποθεσίες ευάλωτες σε επιθέσεις από οχήματα, στην κύρια περίμετρο ίσως πρέπει να αναπτύσσονται κοντές, μεταλλικές κολώνες και φράγματα για τον περιορισμό της κίνησης των οχημάτων.

Όμως, τίποτα δεν λειτουργεί περισσότερο αποτρεπτικά, απ’ όσο η παρουσία άλλων ανθρώπων. Ίσως εντέλει, οι περιπολίες από οχήματα και προσωπικό ασφαλείας, να αφαιρέσει και την παραμικρή αίσθηση επιτυχίας από τους εισβολείς.

Αξιολογώντας ιδιαίτερες συνθήκες

Η σωστή αξιολόγηση κινδύνου θα βοηθήσει τους διαχειριστές των εγκαταστάσεων να εφαρμοσουν την καταλληλότερη προστασία, λαμβάνοντας υπόψη και παράγοντες πέραν της ασφάλειας, όπως η αισθητική, η ιδιωτικότητα και η μείωση του θορύβου. Η τοποθεσία των εγκαταστάσεων επίσης θα επηρεάσει ορισμένα επιμέρους χαρακτηριστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, η χαλύβδινη περίφραξη καλό θα ήταν να είναι γαλβανισμένη ή με επικάλυψη κράματος ψευδαργύρου για να προστατεύεται από τη σκουριά και τη διάβρωση .Για την προσθήκη χρώματος, η επίστρωση με πολυεστερική πούδρα είναι η πιο ανθεκτική, απαιτεί περιορισμένη συντήρηση, ενώ δεν σπάει ούτε ραγίζει. Επιστρώσεις Marine Grade, συνιστώνται για την παροχή πρόσθετης προστασίας και αντοχής σε παράκτιες περιοχές.

Εάν πάλι η ιδιωτικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον χώρο, επιλέξτε έναν συμπαγή τύπο φράχτη, ωστόσο να λάβετε υπόψη ότι αυτό θα περιορίσει την οπτική επαφή ενώ θα προσφέρει χώρους για να κρυφτούν οι εισβολείς.

Συντήρηση και διαχείριση του συστήματος ασφαλείας

Η συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας είναι μία πολύ σημαντική πτυχή που καλό θα ήταν να εξετάζεται όταν σχεδιάζεται μία ολοκληρωμένη ενοποιημένη λύση, ώστε να υπάρχει τακτικός έλεγχος του συστήματος για να διαπιστωθεί αν λειτουργεί αποτελεσματικά και βάσει των αρχικών απαιτήσεων.

Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο να διαχωριστεί ο χώρος σε ζώνες φύλαξης για περαιτέρω αποτελεσματικότητα αλλά και πιο εύκολη διαχείριση του συστήματος ασφαλείας αφού πρώτα χαρτογραφηθούν οι ανάγκες του χώρου. Πού απαιτείται περισσότερη φύλαξη; Ποια σημεία είναι λιγότερο ευάλωτα; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι χρήσιμες διότι σε ζώνες όπου το προσωπικό φύλαξης θα έρθει καθυστερημένα ίσως να χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια, ώστε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους εισβολείς. Ωστόσο, σε περιοχές σαφώς χαμηλότερου κινδύνου, είναι δυνατόν να εξοικονομηθεί προϋπολογισμός με την εγκατάσταση πιο λιτών μέτρων.

Μην διστάσετε να ρωτήσετε ειδικούς και να απευθυνθείτε σε εμπειρογνώμονες. Αξίζει επίσης να επωφεληθείτε από τις δωρεάν διαβουλεύσεις στο χώρο και τις πρωτοβουλίες καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπου χρειάζεται. Αυτή η γνώση και οι πληροφορίες, θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα σωστά, ποιοτικά προϊόντα αξιοποιούνται εκεί που πρέπει, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για επιπλέον έξοδα χρήματα στο μέλλον.

Εάν ωστόσο εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, θα συνιστούσαμε μια δοκιμή, εάν είναι εφικτό, πριν από την τελική εγκατάσταση. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την χρήση του συστήματος στο πεδίο, θα είναι καθοριστικά και θα αξιοποιηθούν κατά τον τελικό σχεδιασμό.

Συμπερασματικά

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η δαπάνη περισσότερων χρημάτων εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα συνολικά. Λάβετε κατά νου ότι η ποιοτική περίφραξη θα σας εξυπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα χρειάζεται λιγότερη συντήρηση και επισκευές, με αποτέλεσμα να κοστίζει λιγότερο μακροπρόθεσμα.

Αξίζει επίσης να ελεγχθεί ότι η περίφραξη που καθορίζεται συνοδεύεται από μακρά εγγύηση καθώς αυτό θα εξασφαλίσει πως καλύπτεται σε περίπτωση που προκύψουν κατασκευαστικά ελαττώματα. Ο προϋπολογισμός δεν αποτελεί δικαιολογία για κακή ασφάλεια, η οποία αφήνει ευάλωτους ανθρώπους, εγκαταστάσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως στον δημόσιο χώρο. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο σωστό ξεκίνημα, αντί να κινδυνεύετε να χρειαστεί να ξοδέψετε τα χρήματα δύο φορές.

Δεν υπάρχει μία και μόνη λύση όταν πρόκειται για την ασφάλεια ενός χώρου. Κάθε κατάσταση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά, ξεκινώντας με μια πλήρη εκτίμηση κινδύνου. Συνιστούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια των ακινήτων, όπου ενδείκνυται.

Μαζί με μια ασφαλή περίμετρο, η οποία να περιλαμβάνει αποτελεσματικό φωτισμό σε σκιερές περιοχές και σε πόρτες, πύλες και βιτρίνες, συστήματα ανίχνευσης εισβολής περιμέτρου (PIDS-Perimeter Intrusion Detection System) και σωστά τοποθετημένες κάμερες κυκλώματος παρακολούθησης. Αυτά τα μέτρα μπορούν να εμποδίσουν την είσοδο και τη διαφυγή ή να αυξήσουν την πιθανότητα ανακάλυψης και εντοπισμού παραβατών. Το βασικό μήνυμα που πρέπει να αποκομίσετε είναι ότι, όσο χρήσιμη και αν είναι η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή δυσλειτουργίας, ένας χώρος παραμένει ευάλωτος εάν αυτή είναι η μόνη προστασία που διαθέτετε. Ο συνδυασμός ηλεκτρονικών μέτρων με παραδοσιακές, φυσικές περιφράξεις και πύλες ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε εγγυημένη προστασία 24 ώρες το 24ωρο.


Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.