.

Οι κάμερες τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν επίπεδο στην οικιακή ασφάλεια




Οι κάμερες ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – ΑΙ) είναι το νέο μεγάλο «trend» στα συστήματα που αλλάζουν επίπεδο στην ασφάλεια του σπιτιού. Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη και ευρεία εμπορική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον συγκεκριμένο τομέα. Όμως, όπως σε όλα τα καινοτόμα προϊόντα, υπάρχουν πολλές ασάφειες ή υπερβολές για το τι πραγματικά μπορούν να κάνουν, οι οποίες επιτείνονται από τη διαφημιστική υπερ-προβολή. Ακολουθούν οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για να γνωρίζουμε πόσο «value for money» είναι τώρα οι κάμερες ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη.

Τι καινούργιο φέρνουν οι κάμερες ασφαλείας ΑΙ;

Ίσως το πιο εντυπωσιακό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ των φυσικών στοιχείων, των κατοικίδιων και των ανθρώπων. Έτσι θα ειδοποιείστε μόνο για πραγματικούς κινδύνους, χωρίς λάθος σήματα συναγερμού. Ακόμα ένα πλεονέκτημά τους είναι η λειτουργία αναγνώρισης προσώπου, που σημαίνει ότι η κάμερα μπορεί να διακρίνει τα νέα πρόσωπα από τα γνωστά – άρα μπορεί να προγραμματιστεί να ειδοποιεί μόνο όταν εντοπίζει άγνωστο άνθρωπο.

Κάποια μοντέλα μπορούν να συλλέγουν δεδομένα και να αναλύουν ένα στιγμιότυπο για να προσδιορίζουν τι είναι φυσιολογικό για μια συγκεκριμένη περίσταση -και μόνο σε περίπτωση περιστατικού που κρίνουν αφύσικο, στέλνουν τη σχετική ειδοποίηση. Κάποιες πιο εξελιγμένες κάμερες μπορούν ακόμη και να αναγνωρίσουν ορισμένες κινήσεις, όπως η μετακίνηση αντικειμένων από το ένα μέρος στο άλλο, χαρακτηριστικό πολύ χρήσιμο για αποθήκες ή καταστήματα. Ακόμα, για πρώτη φορά οι κάμερες ασφαλείας AI καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση και ανάλυση των κινούμενων αντικειμένων ή ανθρώπων και να «προβλέψουν» τις κινήσεις τους. Τέλος, οι κάμερες ασφαλείας ΑΙ μπορούν όχι μόνο να καταλάβουν τι βλέπουν, αλλά και τι ακούνε και να λαμβάνουν εντολές απευθείας από εσάς. Δηλαδή θα μπορείτε απλώς να μιλήσετε απευθείας στην κάμερα ασφαλείας AI και να της πείτε τι ψάχνετε (λ.χ. «γύρισε το παιδί από το σχολείο;»).

Τελικά, πώς λειτουργούν;

Αυτό εξαρτάται από τον ενσωματωμένο αισθητήρα τους και το λογισμικό τους. Οι κάμερες ασφαλείας AI μπορούν να καταγράφουν και να ενημερώνουν διαρκώς ένα τρισδιάστατο μοντέλο των περιοχών παρακολούθησης. Μαζί με τη μηχανική μάθηση, μπορούν να αναγνωρίζουν ενήλικες, παιδιά, κατοικίδια, να διαχωρίζουν γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, και να σας ειδοποιούν μόνο αφότου φιλτραριστούν αυτές οι πληροφορίες. Για τον εντοπισμό συγκεκριμένων «επικίνδυνων» κινήσεων, οι κάμερες ασφαλείας AI έχουν στα «αρχεία» τους προκαθορισμένες ύποπτες συμπεριφορές, για τις οποίες επίσης θα ειδοποιούν.
Πόσο κοστίζουν σήμερα;

Μια απλή έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο θα σας δείξει ότι υπάρχουν μοντέλα με τιμές από 120 ευρώ μέχρι… μεγάλα τετραψήφια νούμερα – η τιμή φυσικά εξαρτάται από τις δυνατότητες κάθε μοντέλου. Το σίγουρο είναι ότι κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα μοντέλα χωρίς τεχνητή νοημοσύνη.

Αξίζουν, λοιπόν, σήμερα τα χρήματά τους οι κάμερες ασφαλείας AI;

Δύσκολη η απάντηση, αλλά… γέρνει προς το «ας περιμένουμε λίγο ακόμα». Είναι βέβαιο ότι οι κάμερες ασφαλείας AI θα γίνουν κοινός τόπος για την ασφάλεια του σπιτιού στο μέλλον. Μέχρι τότε το συγκριτικά υψηλό κόστος τους είναι αποτρεπτικός παράγοντας -τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς. Επίσης, υπάρχουν ακόμα πολλά κενά ασφαλείας και νομικά ζητήματα για θέματα όπως η ακρίβειά τους και το απόρρητο. Τέλος, στο θέμα της οικιακής ασφάλειας, οι «έξυπνες» κάμερες μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες ενός σπιτιού σε μεγάλο βαθμό. Συνεπώς, αν δεν μιλάμε για κάποιον φανατικό… γκατζετάκια ή για μια επιχείρηση με ιδιαίτερες ανάγκες (λ.χ. αποθήκες), θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ καλά τις ανάγκες του σπιτιού μας και τον οικογενειακό προϋπολογισμό πριν μπούμε στον κόσμο των καμερών με τεχνητή νοημοσύνη.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.