.

Οι «πρακτικές» εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφάλεια του σπιτιού

Ποιες επιπλέον δυνατότητες προσφέρουν και πως αναβαθμίζουν τη λειτουργία του εξοπλισμού




Η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) αποκτά σταδιακά όλο και μεγαλύτερο αποτύπωμα στην καθημερινή ζωή. Πολλοί δεν το συνειδητοποιούν, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον η κύρια κινητήρια δύναμη για πολλά πράγματα που κάνουμε αυτήν τη στιγμή, όπως η λειτουργία του κινητού μας τηλεφώνου, το GPS στο αυτοκίνητό μας και πολλά άλλα. Φυσικά, η ΑΙ γίνεται όλο και πιο σημαντική και για την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Πολλοί πλέον επιλέγουν συστήματα οικιακής ασφάλειας που λειτουργούν με ΑΙ, τα οποία οδηγούν τα συμβατικά ηλεκτρονικά είδη στο επόμενο, υψηλότερο επίπεδο, κάνοντάς τα πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά, προσαρμοσμένα περισσότερο στις προσωπικές ανάγκες μας. Ποιοι λόγοι, λοιπόν, υπάρχουν για να επενδύσετε τώρα σε ένα (σαφώς ακριβότερο) σύστημα ασφαλείας που λειτουργεί με τις αρχές της τεχνητής νοημοσύνης;

Η εικόνα

Η εικόνα που παίρνουμε από τις κάμερες ασφαλείας του σπιτιού μας, προσφέρει πλέον περισσότερες και πιο «προσαρμοσμένες» πληροφορίες:
  • Ανάλυση βίντεο σε πραγματικό χρόνο: Η ΑΙ μπορεί να προσδιορίσει απειλητικά σε σχέση με μη απειλητικά μοτίβα που πιάνει η κάμερα και να ενημερώνει ανάλογα το σύστημα συναγερμού.
  • Απομακρυσμένη επιτήρηση: Μια κάμερα ασφαλείας σπιτιού με ΑΙ είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες του σπιτιού να παρακολουθούν την περιουσία τους απ’ οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκονται, παίρνοντας πιο συνοπτικές και πιο ακριβείς πληροφορίες για τη δεδομένη κατάσταση κάθε στιγμή.
  • Έξυπνη αναγνώριση: Η ΑΙ επιτρέπει στις κάμερες να διακρίνουν μια γάτα που λιάζεται ξαπλωμένη στη μάντρα σας από έναν άνθρωπο που τη σκαρφαλώνει. Σε περίπτωση που διακρίνουν κίνδυνο, ενημερώνουν άμεσα με μήνυμα ή email, ενσωματώνοντας και το σχετικό βίντεο.
  • Μεγαλύτερη ορατότητα: Μια κάμερα ασφαλείας με AI δίνει στους ιδιοκτήτες σπιτιού ορατότητα σε περισσότερο χώρο του σπιτιού, εναλλάσσοντας εσωτερικά και εξωτερικά πλάνα.
  • Μετάδοση βίντεο και ήχου σε πραγματικό χρόνο: Αυτή η δυνατότητα είναι απαραίτητη σε νοικοκυριά με μικρά παιδιά. Οι γονείς μπορούν να βλέπουν εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους, στα τηλέφωνα ή τους υπολογιστές τους.
  • Ανίχνευση κίνησης: Οι σύγχρονες κάμερες με ΑΙ μπορούν να κάνουν λήψη για να καταγράψουν μια ευρύτερη γωνία ή να εστιάσουν και να μεγεθύνουν ένα συγκεκριμένο σημείο κατόπιν εντολής. Αυτή η δυνατότητα ενισχύει την απομακρυσμένη επιτήρηση, δίνοντας στους ιδιοκτήτες σπιτιού μεγαλύτερη ορατότητα και έλεγχο του συστήματος ασφαλείας του σπιτιού τους.

Predictive Analytics

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της AI είναι η ικανότητά της να αναλύει μοτίβα και να προβλέπει μελλοντικά αποτελέσματα (Predictive Analytics) με υψηλό βαθμό ακρίβειας. Με αυτή τη δυνατότητα, ένα σύστημα οικιακής ασφάλειας AI μπορεί να αναλύει εικόνες και πλάνα κάμερας. Στη συνέχεια, μπορεί να εντοπίζει πιθανές απειλές και να προβλέπει αν, πότε και πού υπάρχει πιθανότητα λ.χ. για διάρρηξη.
  • Ρομποτική παρακολούθηση: Τα συστήματα αυτά ουσιαστικά υποκαθιστούν τον άνθρωπο. Με όλες τις δυνατότητες της ΑΙ, το σύστημα ασφαλείας μπορεί να παρακολουθεί το σπίτι και να επικοινωνεί με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν εντοπίσει και προβλέψει μια πιθανή απειλή.
  • Ανίχνευση κίνησης με αισθητήρες: Κάμερες παρακολούθησης με ενσωματωμένους αισθητήρες καταγράφουν τις αναλύσεις δεδομένων ΑΙ για τον εντοπισμό πιθανών απειλών. Η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει επίσης τους αισθητήρες κίνησης των καμερών για να εντοπίζει πιθανές απειλές. Δεδομένου ότι μπορεί να διακρίνει μεταξύ απειλητικών και μη απειλητικών καταστάσεων, το σύστημα ασφαλείας είναι λιγότερο πιθανό να σημάνει ψευδείς συναγερμούς.
  • Παρακολούθηση συμπεριφοράς: Τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας AI παρακολουθούν τις ρουτίνες των ανθρώπων και διαμορφώνουν αυτόματα τα πρωτόκολλα ασφαλείας του σπιτιού. Για παράδειγμα, το σύστημα αναγνωρίζει ότι το σπίτι είναι άδειο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών και ημερών (λ.χ. όταν οι μεγάλοι λείπουν στη δουλειά τους και τα απιδιά βρίσκονται στο σχολείο). Τι ώρες αυτές εντείνει την επιτήρηση και τα πρωτόκολλα πρόσβασης και ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες σπιτιού εάν εντοπίσει ασυνήθιστη δραστηριότητα μέσα ή γύρω από το σπίτι.

Αναγνώριση φωνής και προσώπου

Με την τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να διακρίνει ζώα και ανθρώπους, οι ερευνητές του τομέα της ασφάλειας προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα για να προσθέσουν την αναγνώριση προσώπου στην ασφάλεια του σπιτιού, καθώς και αναγνώριση φωνής. Ειδικότερα, η ΑΙ φέρνει τα εξής χαρακτηριστικά σε συστήματα ασφαλείας «έξυπνων» σπιτιών:
  • Αναγνώριση εξουσιοδότησης: Οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές και το σύστημα οικιακής ασφάλειας παρέχουν πρόσβαση μόνο στους ενοίκους του σπιτιού που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ως «εξουσιοδοτημένοι». Αυτό εμποδίζει τους επισκέπτες και τους ξένους να ελέγχουν τις «έξυπνες» συσκευές του σπιτιού ή να χειρίζονται πρωτόκολλα ασφαλείας χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού.
  • Ειδοποίηση για εισβολέα: Η αναγνώριση προσώπου με ΑΙ χρησιμοποιείται επίσης για τον εντοπισμό μη εξουσιοδοτημένων ατόμων και ειδοποιούν όταν άγνωστοι προσεγγίζουν τον χώρο ή έχουν μπει μέσα σε αυτόν.

«Έξυπνες» κλειδαριές

Οι έξυπνες κλειδαριές με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου και φωνής για να ανοίγουν τις πόρτες. Ωστόσο, αντί να έχουν κάρτα – κλειδί ή ένα κλασικό κλειδί, οι ένοικοι του σπιτιού μπορούν απλώς να περπατήσουν μέχρι την πόρτα για σάρωση προσώπου ή για να δώσουν μια φωνητική εντολή. Το σύστημα αναγνωρίζει εξουσιοδοτημένα άτομα έναντι αγνώστων και ανάλογα επιτρέπει ή αποκλείει την πρόσβαση.
  • Είσοδος χωρίς κλειδί: Αυτή είναι μια βολική λειτουργία που διασφαλίζει ότι οι ένοικοι του σπιτιού δεν θα χρειάζεται να αγχώνονται με το να βρουν τα κλειδιά τους κάθε πρωί, να τα χάσουν ή να τα ξεχάσουν.
  • Καταγραφή: Οι έξυπνες κλειδαριές αποθηκεύουν δεδομένα στο cloud. Οι ένοικοι μπορούν να ελέγχουν τα αρχεία καταγραφής και να επαληθεύουν την ώρα και την ημερομηνία πρόσβασης των ατόμων σε συγκεκριμένους χώρους του σπιτιού. Η ιδιότητα αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολύ μεγάλα σπίτια.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.