Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος σήμερα ένα σπίτι χωρίς σύνδεση στο Internet. Αυτό, όμως, που εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος είναι ότι δεν το αξιοποιούμε πλήρως, για να κάνουμε την καθημερινότητά μας ακόμα πιο εύκολη, ακόμη πιο ασφαλή, ακόμα πιο… διασκεδαστική.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε την απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα ασφαλείας του σπιτιού ή σε οικιακές συσκευές, τον ολοκληρωμένο αυτοματισμό, την «έξυπνη» εξοικονόμηση ενέργειας και, φυσικά, την ψυχαγωγία. Καθώς το δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα εξαπλώνεται, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων σε περισσότερες περιοχές, ίσως είναι η ώρα να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε ακόμα περισσότερο την ιντερνετική μας σύνδεση.
Ξεκινώντας από το σημαντικότερο, την ασφάλεια, ο καθένας σήμερα θέλει να ξέρει ότι το σπίτι του είναι ασφαλές. Τα παλαιότερα συστήματα ασφαλείας μπορούσαν να συνδεθούν με 24ωρα κέντρα παρακολούθησης, τα οποία μπορούσαν να ανταποκριθούν σε έναν συναγερμό που μπορούσε να προκληθεί λ.χ. από ένα σπασμένο παράθυρο ή μια παραβιασμένη πόρτα. Τέτοια γεγονότα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, αλλά τι γίνεται με καταστάσεις όπου η ανάγκη δεν είναι τόσο… έκτακτη, όπως οι ζημιές από παιδιά που παίζουν μόνα τους στο σπίτι ή από τη γάτα σας, που αποφάσισε να σκαρφαλώσει σε κάποιο ράφι; Τα νέα συστήματα επιτρέπουν την ασφαλή απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω Internet, επιτρέποντας στους ενοίκους να παρακολουθούν τη δραστηριότητα στο σπίτι, να παραχωρούν προσωρινή πρόσβαση σε επισκέπτες και να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο ό,τι συμβαίνει από τις κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες μέσα και έξω από το σπίτι. Επί της ουσίας, ο έλεγχος περνά στα χέρια των ενοίκων, οι οποίοι αποφασίζουν πώς θα πράξουν, πότε και για ποιον λόγο.
Τα πιο «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας (ιδίως αυτά που είναι ενισχυμένα με τεχνητή νοημοσύνη) μπορούν, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίζουν τις ρουτίνες των ενοίκων του σπιτιού, να στέλνουν ειδοποιήσεις SMS όταν τα παιδιά φτάνουν στο σπίτι από το σχολείο και να κάνουν επιπλέον «δουλειές», όπως ο έλεγχος του σπιτιού και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η σύνδεση στο Internet.
Εκεί, όμως, που το Internet έφερε πραγματική επανάσταση είναι η ψυχαγωγία: το σπίτι μας δεν είναι μόνο το κάστρο μας, αλλά και ο κινηματογράφος μας, το θέατρό μας, η μουσική μας σκηνή -τα πάντα και ακόμα περισσότερα. Οι πιο λεπτές τηλεοράσεις HD plasma, οι ισχυροί δέκτες και ο ασύρματος ήχος surround προσφέρουν λύσεις ψυχαγωγίας σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Και μην ξεχνάμε βέβαια τις παιχνιδομηχανές. Σημειωτέον ότι όλα αυτά όλα αυτά χωρίς καλώδια (οι περισσότερες τεχνολογικές εφαρμογές είναι πλέον ασύρματες), χωρίς περιορισμούς αποθήκευσης (ποιος λ.χ. χρειάζεται θήκη για τα cd του;), χωρίς περιορισμούς στον χώρο (κάθε δωμάτιο μπορεί να έχει το δικό του «σύστημα» ψυχαγωγίας) και με δυνατότητα εξατομικευμένων επιλογών. Και εδώ η βασική προϋπόθεση είναι το Internet.
Μια επανάσταση που ακόμα βρίσκεται στην αρχή της, είναι η διαχείριση του «έξυπνου» σπιτιού -κι ο λόγος επί της ουσίας είναι το (υψηλό προς ώρας) κόστος των συσκευών. Από απλούς τηλεχειριζόμενους ροοστάτες και διακόπτες φωτός μέχρι το πλήρως τηλεχειριζόμενο «έξυπνο σπίτι», οι νέες συσκευές και τα προϊόντα αυτοματισμού υπόσχονται ευκολία, έλεγχο και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Το ψυγείο, το πλυντήριο, ο καταψύκτης, το κλιματιστικό, κάθε ηλεκτρική συσκευή πλέον υπάρχει και σε «έξυπνη» εκδοχή, η οποία για τον χειρισμό της χρειάζεται σύνδεση στο Internet.
Για το τέλος, κάτι που στις μέρες μας έχει αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό: το κόστος ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον πρωταρχικό μέλημα των ενοίκων ενός σπιτιού. Η εγκατάσταση συσκευών με δυνατότητα τηλεχειρισμού από απόσταση επιτρέπει στους ενοίκους ενός σπιτιού να προσαρμόζουν τα συστήματα που καταναλώνουν ενέργεια (θέρμανση και κλιματισμός), να κλείνουν τα φώτα και να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας (και το κόστος) σε πραγματικό χρόνο.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, σταδιακά κυριαρχούν οι «έξυπνοι» μετρητές, δηλαδή συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ενέργειας, τα οποία εγκαθιστούν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και μπορούν να μεταδίδουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την εξοικονόμηση ενέργειας. Πώς; Καθώς το κόστος ενέργειας αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εταιρεία μπορεί να στείλει μήνυμα στον «έξυπνο» μετρητή του σπιτιού για να ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ότι το κόστος ενέργειας αυξάνεται -άρα εκείνος μπορεί να απενεργοποιήσει ενεργοβόρα συστήματα ή να τα προσαρμόσει με τρόπο που να μειώνεται η κατανάλωση. Και όλα αυτά εξ αποστάσεως, με την επικοινωνία που εξασφαλίζει η σύνδεση στο Internet.
Όλα τα παραπάνω καθώς και οι πιο καινοτόμες & έξυπνες τεχνολογίες ασφάλειας, ελέγχου, αυτοματισμού & επικοινωνίας θα παρουσιαστούν στην έκθεση INSEC