.

Smart Home - Τα έξυπνα πρωτόκολλα επικοινωνίας



Σε έναν ασφαλή συνδεδεμένο κόσμο, τα έξυπνα προϊόντα πρέπει να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες με πολλαπλές συσκευές. Για να γίνει αυτό, πρέπει να μιλούν την ίδια γλώσσα, δηλαδή τα πρωτόκολλα επικοινωνίας.

Τα πρωτόκολλα καθορίζουν πώς αποστέλλονται τα σήματα από τη μία συσκευή στην άλλη προκειμένου να ενεργοποιηθεί μια ενέργεια, όπως η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των φωτιστικών ή το κατέβασμα ή το ανέβασμα των ρολών σε ένα σπίτι.

Η κατανόηση αυτών των διαφορών μεταξύ των πρωτοκόλλων είναι απαραίτητη όταν επιλέγετε συσκευές για ένα αυτοματοποιημένο οικοσύστημα, καθώς κάθε πρωτόκολλο έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με την εφαρμογή.

Τα πρωτόκολλα επικοινωνίας αναπτύσσονται από κοινοπραξίες, οργανώσεις ή συμμαχίες κατασκευαστών, των οποίων τα μέλη συζητούν και συμφωνούν σχετικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες της γλώσσας επικοινωνίας , τα προδιαγράφουν σε ομάδες .

Αυτές οι ομάδες μπορούν να είναι "ανοιχτές" και αφήνουν σχεδόν τον οποιοδήποτε να χρησιμοποιήσει το πρωτόκολλο, όπως το KNX και το Z-wave.

Είτε εναλλακτικά, μπορούν να αναπτυχθούν σε ιδιωτική βάση, όπου μόνο ένας συγκεκριμένος κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρωτόκολλο ή το πρωτόκολλο είναι ανοικτό σε πολλαπλούς κατασκευαστές, οι οποίοι πρέπει πρώτα να αποκτήσουν άδεια χρήσης, όπως το Zigbee.

Τα πρωτόκολλα μιλάνε μέσω ασύρματων ή ενσύρματων επιπέδων-στρωμάτων .

Πρωτόκολλα για συσκευές SmartHome

IR technology- Μεταφορά πληροφορίας μέσω Υπέρυθρων

Ένα από τα απλούστερα και πιο αξιόπιστα πρωτόκολλα, που προσφέρουν συνήθως επικοινωνία μονής κατεύθυνσης. Είναι η πρώτη επιλογή για τηλεχειριστήρια, όπως αυτά για την τηλεόρασή σας.

Ethernet

Γρήγορη και αξιόπιστη ενσύρματη επικοινωνία, με εμβέλεια έως 100m και χαμηλή ευαισθησία στις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.

WiFi

Γρήγορη και αξιόπιστη ασύρματη επικοινωνία, με εύρος περίπου 25 μέτρων.

Bluetooth

Ένα ασύρματο πρωτόκολλο μικρής εμβέλειας (περίπου 10 μέτρων) που χρησιμοποιείται συχνά σε τηλέφωνα, ακουστικά και ηχεία. Το προσαρμοστικό σύστημα αναπήδησης συχνότητας εντοπίζει υπάρχοντα σήματα, όπως το WiFi, και διαπραγματεύεται έναν χάρτη καναλιών για τις συσκευές Bluetooth, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι παρεμβολές.

Thread

Ένα ασύρματο πρωτόκολλο που αναπτύχθηκε από μια ομάδα εταιρειών όπως η Nest, η Samsung, η QUALCOMM και η OSRAM. Σχεδιασμένο για να επιτρέπει στις συσκευές του πρωτοκόλλου του να επικοινωνούν ακόμη και όταν το δίκτυο WiFi είναι ασθενές.

Zigbee

Το Zigbee είναι ένα ασύρματο πρωτόκολλο που λειτουργεί σε δίκτυο κόμβων. Δηλαδή: χρησιμοποιεί μια συσκευή για να μεταδίδει ένα σήμα σε άλλες συσκευές, ενισχύοντας και επεκτείνοντας το δίκτυο. Το Zigbee μπορεί να κατασκευαστεί σε ρυθμιστές, κλειδαριές πόρτας, θερμοστάτες και πολλά άλλα. Χρησιμοποιείται για παράδειγμα σε WeMo και Philips Hue.

Z-wave

Παρόμοια με το Zigbee, το Z-Wave είναι ένα πρωτόκολλο δικτύου πλέγματος (mesch) ανοιχτού κώδικα. Από τεχνική άποψη, η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι η απόδοση δεδομένων - το κύμα Ζ είναι περίπου 6 φορές πιο αργό από το Zigbee. Ωστόσο, απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να καλύψει το ίδιο εύρος με το Zigbee.

KNX

Το KNX είναι ένα ανοιχτό πρωτόκολλο που βρίσκεται στην αγορά εδώ και δεκαετίες και είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή πρωτόκολλα για τον αυτοματισμό των κτιρίων. Λειτουργεί σε περισσότερες από μία φυσικές στρώσεις π.χ. καλωδιώσεις συνεστραμμένου ζεύγους, δικτύωση ηλεκτρικής γραμμής, υπέρυθρες, Ethernet και RF.

Με μια αποκεντρωμένη τοπολογία, το σύστημα δεν λειτουργεί από μια κεντρική μονάδα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μονάδα που συνδέεται με το οικοσύστημα KNX είναι έξυπνη από μόνη της και δεν βασίζεται σε άλλα μέρη που λειτουργούν. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα: αν μια μονάδα καταστραφεί , οι άλλες μπορούν να συνεχίσουν την εργασία που επιτελούν χωρίς να διακοπεί όλο το σύστημα .

Τέλος, η ευκολία και η αξιοπιστία που προσφέρονται με το KNX συνδυάζονται με την αύξηση της ασφάλειας, καθώς τα πιστοποιημένα προϊόντα KNX πρέπει να ακολουθούν το πρότυπο EN-50941 (HBES / BACS) που έχει απαιτήσεις για διάφορους τομείς ασφαλείας: ηλεκτρική ασφάλεια, περιβαλλοντική ασφάλεια, (ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα), αξιοπιστία και απόδοση.


Διαλειτουργικότητα και ασφάλεια
  • Κάθε πρωτόκολλο έχει τη δική του προσέγγιση για αυτή ή αυτή την τεχνολογία. Αλλά τι γίνεται αν θέλετε όλοι να συνεργαστούν;
  • Γενικά, τα πρωτόκολλα εξακολουθούν να μην είναι άμεσα συμβατά μεταξύ τους. Μπορείτε να αποφύγετε την ταλαιπωρία με ένα διανομέα που υποστηρίζει πολλαπλά πρωτόκολλα - όπως έναν εγχώριο βοηθό ελεγχόμενο από τη φωνή.
  • Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα προϊόντα χρειάζονται ένα επιπλέον βήμα για να μεταφράσουν ένα πρωτόκολλο σε μια γλώσσα που μπορεί να καταλάβει ο βοηθός του σπιτιού σας: για παράδειγμα, οι λαμπτήρες Philips Hue θα μιλάνε μόνο με την Amazon Echo μέσω μιας γέφυρας (Gateway) της Philips .
  • Μια άλλη προειδοποίηση είναι ότι μερικοί κόμβοι δεν είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν κάθε συσκευή, παρόλο που υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα.
  • Μπορείτε να αποφύγετε την έλλειψη διαλειτουργικότητας επιλέγοντας μόνο προϊόντα που χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο ιδιοκτησίας.
  • Εάν προτιμάτε περισσότερη ελευθερία να προσθέσετε συσκευές από διαφορετικές μάρκες στο οικοσύστημα σας, σας συμβουλεύουμε να κάνετε κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα πριν αποκτήσετε μια νέα έξυπνη συσκευή.
  • Μια άλλη καλή συμβουλή είναι να επιλέγετε πάντα πιστοποιημένα προϊόντα.
  • Η πιστοποίηση γίνεται από διαπιστευμένα εργαστήρια δοκιμών και διασφαλίζει ότι ένα προϊόν έχει δοκιμαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα ώστε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες και τους κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια και την απόδοση.
Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.