.

Ο ρόλος του σχεδιαστή "έξυπνων" κατοικιών - Smart Home Designer




Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η συμμετοχή του Smart Home Designer στον σχεδιασμό και την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών, είναι αναγκαίος καθώς η τεχνολογία διεισδύει σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας.

Ο Smart Home Designer πρέπει να βρίσκεται στο έργο από την πρώτη φάση του σχεδιασμού μιας σύγχρονης κατοικίας, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα συντελεστών, όπως ο μηχανολόγος και ο αρχιτέκτονας. Η συνεργασία του από την αρχή επιτρέπει την ολοκληρωμένη και καθολική ενσωμάτωση λύσεων στον σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τον τρόπο ζωής αλλά και τις τεχνολογικές επιλογές των χρηστών.

Όταν θέλουμε να κατασκευάσουμε μία σύγχρονη κατοικία, αλλά όλες οι συζητήσεις και οι μελέτες για το στάδιο του σχεδιασμού έχουν ήδη ολοκληρωθεί χωρίς την συμμετοχή του Smart Home Designer, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστο.

Ποιος είναι ο ρόλος του μηχανολόγου σε ένα έργο?

Ο ρόλος του μηχανολόγου μηχανικού στον σχεδιασμό μιας κατοικίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς καλύπτει πολλούς τομείς που επηρεάζουν την άνεση, την ενεργειακή απόδοση και την λειτουργικότητα του χώρου. Οι βασικοί ρόλοι του μηχανολόγου μηχανικού σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό:
  • Ηλεκτρολογικής εγκατάστασης
  • Υδραυλικής εγκατάστασης
  • Δικτύου αποχέτευσης
  • Δικτύου υδρορροών
  • Συστημάτων θέρμανσης 
  • Ενεργειακής απόδοσης
  • Συστημάτων κλιματισμού
  • Συστημάτων αερισμού
  • Συστημάτων πυρόσβεσης
  • Συστήματος ασφάλειας
  • Δικτύου LAN - WiFi
  • Συμμόρφωσης και κανονισμών

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι γνώσεις ενός μηχανολόγου είναι πολύτιμες και εκτείνονται σε ένα αρκετά μεγάλο εύρος εφαρμογών. Όταν όμως έρχεται η στιγμή της ενσωμάτωσης σύγχρονης κτιριακής τεχνολογίας, απαιτείται η εξειδίκευση και οι γνώσεις σε βάθος στον τομέα της τεχνολογίας από έναν ειδικό. Αυτός είναι ο Smart Home Designer. 

Ποιος είναι ο Smart Home Designer?

Ένας επαγγελματίας με πολυ-επιστημονική εξειδίκευση σε ηλεκτρολογία, μηχανολογία και πληροφορική, ο οποίος αναλαμβάνει την αρμονική και αποτελεσματική ενσωμάτωση των τεχνολογικών στοιχείων στη συνολική δομή της κατοικίας, δίνοντας συμβουλές και εναλλακτικές, στον σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή, σε μηχανολόγο, ηλεκτρολόγο και αρχιτέκτονα.

Ποια είναι η συμμετοχή του Smart Home Designer?

Ο Smart Home Designer παρέχει μια ολιστική προσέγγιση στη διαδικασία σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις τεχνολογικές πτυχές αλλά και την εμπειρία χρήσης καθώς και την αισθητική. Η τεχνογνωσία του διασφαλίζει ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας με την υπόλοιπη ηλεκτρομηχανολογική υποδομή, βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής στο σύγχρονο οικιακό περιβάλλον και ταυτόχρονα εγγυάται ότι η χρηματική επένδυση του έργου θα έχει future proof χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι του brainstorming

Είναι από τα πιο σημαντικά σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Εδώ γεννιούνται οι εφαρμογές οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το brainstorming όπου μέσα από αυτό θα παραχθούν ιδέες και προτάσεις οι οποίες στην συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως δεδομένα που θα δημιουργήσουν το τελικό User Xperience.

Reverse engineering

Ξεκινώντας ανάποδα. 
Πρώτα καταγράφονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες του τελικού χρήστη και στην συνέχεια γίνεται η έρευνα για το ποια προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το ζητούμενο δεν είναι να γεμίσουμε τον πελάτη με προϊόντα, αλλά να καταφέρουμε να φτάσουμε στο του στόχου που είναι η ικανοποίηση αναγκών.



Εάν είσαι Εγκαταστάτης, Μηχανικός ή Integrator επισκέψου 

από 19 έως 21 Απριλίου την έκθεση INSEC 

για να ενημερωθείς για όλες τις εξελίξεις και καινοτομίες στον

 "έξυπνο" Οικιακό & Κτιριακό Αυτοματισμό.


Πρόσκληση Δωρεάν Εισόδου εδώ

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.