.

Έρχονται νέες ταυτότητες με βιομετρικά στοιχεία!


Στη συγκρότηση επιτροπής που επεξεργάζεται προτάσεις για την αντικατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέα δελτία, τα οποία θα είναι δύσκολο να παραχαραχτούν, έχει προχωρήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειωτέον ότι η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός των ταυτοτήτων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο εκσυγχρονισμός των ταυτοτήτων προωθείται υπό την πίεση της επικείμενης αξιολόγησης του προγράμματος Visa Waiver, για τη μη θεώρηση διαβατηρίων των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η αξιολόγηση του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο, ενώ η επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της στα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, εξετάζεται το ενδεχόμενο στις νέες ταυτότητες να υπάρχουν πρόσθετα βιομετρικά στοιχεία, όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου της. Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για τοποθέτηση μικροτσίπ με βιομετρικά στοιχεία του κατόχου.

Εκτιμάται πως το κονδύλι για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών ταυτοτήτων θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Το θέμα των «νέων ταυτοτήτων» φέρεται να έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα. Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις έκδοσης «γνήσιων» διαβατηρίων με τη χρήση «πλαστών» ταυτοτήτων.
Ετικέτες ,
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.