.

SmartWatcher και εφαρμογές προσωπικής ασφάλειας


Οι wearable συσκευές αποτελούν έναν από τους ταχύτερα ανερχόμενους τομείς στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς όλο και περισσότεροι εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς «έξυπνων» ρολογιών, fitness trackers κ.α – και ως εκ τούτου εντείνεται το ενδιαφέρον περί εξειδικευμένων εφαρμογών με προσανατολισμό προς χρήση σε smartwatches και αντίστοιχες συσκευές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εφαρμογές προσωπικής ασφαλείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το SmartWatcher της Smartwatcher Technologies AG (εδρεύει στη Ζυρίχη), που, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, αποτελεί «έναν καλό λόγο για να αγοράσετε smartwatch».

Η εν λόγω εφαρμογή εγκαθίσταται σε smartphone ή smartwatch και δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που βιώνει έναν έκτακτο πρόβλημα (π.χ. ιατρικού χαρακτήρα, βίας, bullying κλπ) να καλέσει σε βοήθεια πατώντας ένα κουμπί. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η εταιρεία, δεν πρόκειται απλά για ένα προηγμένο «κουμπί πανικού», καθώς η συσκευή περιλαμβάνει το Continuous Safety Monitoring, με την ενεργοποίηση του οποίου ζητείται από τον χρήση να επιβεβαιώνει περιοδικά ότι είναι ασφαλής. Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν το κάνει, ειδοποιούνται αυτόματα τα άτομα που απαρτίζουν το «δίκτυο ασφαλείας» (οι «Watchers»- επαφές, 12 συνολικά, που ο χρήστης θα επιθυμούσε να ενημερωθούν εάν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα).


Οι δημιουργοί της εφαρμογής υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη στο είδος της που επικεντρώνεται σε wearables, τονίζοντας ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι όλοι όσοι διαθέτουν smartwatch ή smartphone, καθώς «το να νιώθει κανείς ασφαλής και να είναι σε θέση να καλέσει σε βοήθεια αφορά όλους».





Η ιδέα προέκυψε λόγω των προσωπικών εμπειριών του ιδρυτή της εταιρείας, Morgan Cohen, όταν ζούσε, πριν 10 χρόνια πριν, στο Λονδίνο, όπου τα ποσοστά εγκληματικότητας ήταν σε άνοδο: Συγκεκριμένα υπήρχε σπείρα κακοποιών που χτυπούσε πόρτες σπιτιών, έμπαινε μέσα με τη βία και έκλεβε πράγματα. Η αστυνομία δε μπορούσε να κάνει συλλήψεις , γιατί έφτανε πάντα αργοπορημένα- οπότε και προέκυψε η ιδέα, καθώς η μόνη ελπίδα θα ήταν εάν τα θύματα καλούσαν άμεσα σε βοήθεια από κάτι γρήγορα εύκολα προσβάσιμο όσο ένα smartwatch.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν απαιτείται καμία τεχνική γνώση, και η αγορά ανταποκρίνεται καλά- ενώ έχει υπάρξει δυσανάλογα μεγάλος αριθμός downloads από Ελλάδα. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η ελληνική αγορά να γίνει test market, καθώς και να γίνει localization της εφαρμογής με βάση γλώσσες όπως τα ισπανικά και τα ελληνικά.


Όσον αφορά σε περιστατικά όπου έχει γίνει χρήση, παρατίθεται ως παράδειγμα αυτό μιας γυναίκας σε ένα μπαρ, όπου ένας άνδρας που φαινόταν να έχει καταναλώσει πολύ αλκοόλ την παρενοχλούσε- οπότε και η γυναίκα κάλεσε σε βοήθεια φίλους της μέσω smartwatch, οι οποίοι έσπευσαν να τη βοηθήσουν. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, η πλειοψηφία των χρηστών χρησιμοποιούν το app σε smartphones, ωστόσο η αύξηση των πωλήσεων των smartwatches είναι ταχεία. Όσον αφορά στο μέλλον των εφαρμογών ασφαλείας, εκτιμάται πως τα επόμενα βήματα θα είναι η χρήση αισθητήρων στα κινητά, που θα «καταλαβαίνουν» πιθανούς κινδύνους αυτόματα.

Το SmartWatcher μπορεί να τρέξει σε Apple Watch, iPhone ή τηλέφωνο Android και απαιτεί τουλάχιστον OS 9, watch OS 2, Android 4.1x. To κατέβασμά του είναι δωρεάν, ωστόσο υπάρχουν in-app αγορές.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.