.

Πρωτοποριακό body scanner από τη Rohde & Schwarz


Του Γιάννη Γορανίτη

Σε μια περίοδο που οι ανησυχίες για την ταξιδιωτική ασφάλεια, αλλά και την προστασία κτιρίων, δημόσιων χώρων, εκδηλώσεων αλλά και ιδιωτικών περιουσιών, η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις, που έως τώρα φάνταζαν ανέφικτες.

Μία από αυτές είναι ο καινοτόμος σαρωτής σώματος QPS (Quick Personnel Security Scanner ) της Rohde & Schwarz. Η γερμανική εταιρεία έχει πίσω της 80 χρόνια ιστορίας και έχει παρουσιάσει πληθώρα πρωτοπόρων λύσεων σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς.

Το προηγμένο scanner παρουσιάστηκε από στελέχη του ομίλου R&S πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, υπηρεσιών προστασίας του πολίτη, πολιτικής αεροπορίας, πρεσβειών, αλλά και δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τις δυνατότητες του R&S QPS.

[Φωτ.: Η διαδικασία της σάρωσης είναι ταχύτατη (ονομαστική: από 16 έως 32 ms)]

Ανιχνεύει τα πάντα

Το βασικό ατού του QPS είναι ότι έχει τη δυνατότητα αυτόματης ανίχνευσης οποιουδήποτε αντικειμένου ή ουσίας εφάπτεται στο ανθρώπινο σώμα. Σε αντίθεση με τα «παραδοσιακά» scanner που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα αεροδρόμια, ανιχνεύει και άλλα αντικείμενα τα οποία ενδέχεται να είναι επικίνδυνα ή παράνομα. Ενώ οι συμβατικοί σαρωτές ανιχνεύουν μόνο μεταλλικά αντικείμενα, ο R&S QPS εντοπίζει εκρηκτικά, ναρκωτικά, πλαστικά, υγρά ή και χρήματα, χωρίς να απαιτείται ο σωματικός έλεγχος.

Ο έλεγχος μάλιστα γίνεται ταχύτατα –σε μόλις 32 χιλιοστά του δευτερολέπτου από την ώρα που ο επιβάτης σταθεί στη θέση σάρωσης. Η αξία της αστραπιαίας σάρωσης γίνεται απόλυτα κατανοητή σε όποιον έχει σταθεί επί μακρόν σε ουρά ελέγχου ασφαλείας, πολλώ δε μάλλον από τους ίδιους τους ελεγκτές.

Στις δοκιμές που παρακολουθήσαμε διαπιστώσαμε ότι ο σαρωτής ικανοποιεί στο ακέραιο τις «προγραμματικές δηλώσεις» του κατασκευαστή του, καθώς εντόπισε πλαστικά και υγρά με ακρίβεια χιλιοστού, ενώ επέτρεψε τον εύκολο διαχωρισμό των ύποπτων μεταλλικών αντικειμένων από ρολόγια, κοσμήματα, ζώνες κ.λπ.


Οι τεχνολογία της σάρωσης

Σε κάθε ένα από τα δύο αντικριστά πάνελ του ολόσωμου σαρωτή ενσωματώνονται χιλιάδες πομποδέκτες. Τα δεδομένα της 3D σάρωσης μεταφέρονται αυτόματα σε μια οθόνη αφής την οποία χειρίζεται ο υπεύθυνος ασφαλείας. Ο προηγμένος αλγόριθμος που αξιοποιεί εντοπίζει ύποπτα αντικείμενα κάθε τύπου και υλικού και αποκαλύπτει δυνητικές απειλές.

Η συσκευή λειτουργεί σε συχνότητες από 70 έως 80 GHz, οι εκπομπές των πομπών της συσκευής γίνονται μικροκυματικά σε πολύ σύντομη ακολουθία, ενώ η εκπεμπόμενη ισχύς είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμη και αισθητά χαμηλότερη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκπομπές των κινητών τηλεφώνων.


Ο τρόπος λειτουργίας του R&S QPS διασφαλίζει και την –κατά το δυνατό– προστασία της ιδιωτικότητας, καθώς δεν αποθηκεύει φωτογραφίες ή άλλα δεδομένα των επιβατών, αλλά ένα γράφημα του σώματος. Επίσης, η όλη διαδικασία του ελέγχου γίνεται σε ανοιχτό πλαίσιο, χωρίς να απαιτείται κλειστός ή αυτόνομος χώρος.

(Φωτ.: Στην οθόνη δεν μεταφέρεται φωτογραφική απεικόνιση του υπό σάρωση πολίτη, αλλά ένα κατατοπιστικό γράφημα του σώματος)

Περισσότερες πληροφορίες για το QPS (Quick Personnel Security Scanner) της Rohde & Schwarz μπορείτε να ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.