.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το cloud

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Cloud Ανοικτής Επιστήμης, το οποίο θα απευθύνεται σε 1,7 εκατ. ερευνητές και 70 εκατ. επαγγελματίες στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας.

Η νέα υποδομή θα είναι παγκόσμιας εμβέλειας και σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η Επιτροπή θα προσφέρει ένα εικονικό περιβάλλον για την αποθήκευση, την κοινοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων σε διεπιστημονικό και διασυνοριακό επίπεδο.

Αρχικά, η βάση των χρηστών θα εστιάζει στην επιστημονική κοινότητα – τόσο στην Ευρώπη όσο και στους παγκόσμιους εταίρους της. Στόχος είναι να διευρυνθεί με τον καιρό για να συμπεριλάβει το δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία. Στην επιτυχία του εγχειρήματος, κομβικό ρόλο θα κληθούν να παίξουν οι ευρωπαϊκές υποδομές δεδομένων, τα δίκτυα υψηλής ευρυζωνικότητας, οι χώροι αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας και τα συστήματα υπέρ-υπολογιστών.

Το Cloud Ανοικτής Επιστήμης αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας που βασίζεται στα δεδομένα, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η επιστήμη, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες επωφελούνται από την επανάσταση των μαζικών data.

Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, που απαιτούνται για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το cloud, υπολογίζονται σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το cloud. Εκτιμάται ότι απαιτούνται πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για μία πενταετία.

Η Επιτροπή θα θέσει σταδιακά σε εφαρμογή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το cloud μέσω μιας σειράς δράσεων. Για το 2016, έχει προγραμματιστεί η δημιουργία του Cloud Ανοικτής Επιστήμης. Το 2017 τοποθετείται το άνοιγμα εξ ορισμού όλων των επιστημονικών δεδομένων, που θα παράγονται στο πλαίσιο μελλοντικών έργων του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» ύψους 77 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται ότι η επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να επαναχρησιμοποιεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγει.

Για το 2018, η Επιτροπή προγραμματίζει την έναρξη μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της εκκολαπτόμενης ανάπτυξης της κβαντικής τεχνολογίας, η οποία αποτελεί τη βάση της επόμενης γενιάς υπέρ-υπολογιστών.

Μέχρι το 2020, στόχος είναι η ανάπτυξη ευρωπαϊκών υποδομών μεγάλης κλίμακας για υψηλών επιδόσεων πληροφορική, αποθήκευση δεδομένων και δίκτυα. Αυτό θα επιτευχθεί, μέσω, μεταξύ άλλων, της απόκτησης δύο πρωτοτύπων υπέρ-υπολογιστών επόμενης γενιάς, εκ των οποίων ο ένας θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών καλύτερων στον κόσμο, της δημιουργίας ευρωπαϊκού κέντρου μαζικών δεδομένων και της αναβάθμισης του κεντρικού δικτύου για την έρευνα και την καινοτομία (GEANT).

Πηγή: ΣΕΠΕ
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.