.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης υλοποιεί έργα smart cities



Ο Δήμος Μεταμόρφωσης έχει υιοθετήσει από 15ετίας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εφαρμογών (ΤΠΕ), αξιοποιώντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρείχαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη των δομών Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αφενός για τον εκσυγχρονισμό του ως οργανισμού και αφετέρου για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες του, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε κατοίκους, δημότες, επιχειρήσεις και φορείς, που δραστηριοποιούνται στο Δήμο.

Πρόσφατα βραβεύτηκε στα Best City Awards για το «Κοινωνικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα», ήτοι για τη λειτουργία κέντρου τηλε-πρόνοιας με παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε πάσχοντα και αδύναμα άτομα. Ως μετεξέλιξη αυτού του συστήματος θεωρείται η συμμετοχή του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ACTIVAGE» του οποίου επίκειται η υλοποίηση με απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή την περίοδο γίνονται διαβουλεύσεις με την ΕΕ για τους τεχνικούς όρους του προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο. Το πρόγραμμα θα λειτουργεί αρχικά πιλοτικά (για 1-2 χρόνια) και στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα δοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αναπτύξει αυτή ακολούθως ένα πανευρωπαϊκό σύστημα τηλειατρικής.

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης συμμετέχει ως εταίρος στο ACTIVAGE εκπροσωπώντας τη Νότια Ελλάδα (μαζί με τα Τρίκαλα που εκπροσωπούν την Κεντρική Ελλάδα και το Δήμο Πυλαίας για τη Β. Ελλάδα). 

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του NetFAX, ο Δήμος υλοποιεί αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την Cosmos Business Systems, ένα σύστημα διακίνησης εγγράφων με ψηφιακή υπογραφή, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Νοέμβριο - αυτή την περίοδο γίνονται οι δοκιμές.

Σε διαδικασία δοκιμών βρίσκεται και ένα σύστημα ηλεκτρονικής αποθήκευσης, όπου χρησιμοποιείται μια λύση της Uni Systems. Στους επόμενους στόχους της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Δήμου είναι η δημιουργία ενός συστήματος γεωχωρικών πληροφοριών (GIS). Για την προμήθεια αυτού του συστήματος θα τρέξει ένα διαγωνισμός μέσα στο 2017, ώστε να υλοποιηθεί μέσα στο 2018.

Tέλος έχει υλοποιηθεί η παρακολούθηση του στόλου των οχημάτων του Δήμου μέσω συστήματος GPS, ενώ διερευνώνται οι δυνατότητες ‘έξυπνων’ συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να μπουν αισθητήρες σε έξυπνους κάδους ώστε μόλις γεμίζουν, σε συνεργασία με το σύστημα GPS του στόλου του Δήμου, να ενημερώνουν τα φορτηγά για να τους παραλαμβάνουν.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.