.

Οι 5 χώρες που υιοθετούν ταχύτερα τις κάμερες με αναγνώριση προσώπου



Δεν τη βλέπουμε πλέον μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και μυθιστορήματα. Η αναγνώριση προσώπου (Facial Recognition) εφαρμόζεται σε πολλούς κλάδους και περιπτώσεις χρήσης.

Ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς καμερών με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου εκτιμάται σήμερα σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Markets and Markets. Η τεχνολογία εφαρμόζεται σε πολλούς κλάδους, βοηθώντας τις τράπεζες να ταυτοποιήσουν τους πελάτες τους, αλλά και τις αρχές να εντοπίσουν τους εγκληματίες.

Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια ανάπτυξη της αναγνώρισης προσώπου. Διαθέτει ήδη 170 εκατομμύρια κάμερες βιντεοεπιτήρησης, με επιπλέον 400 εκατομμύρια να αναμένονται στα επόμενα τρία χρόνια. Πολλές από αυτές τις κάμερες διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη (AI) και αναγνώριση προσώπου. Το 2017, η Κίνα υπέβαλε αίτηση για περισσότερα από 900 διπλώματα ευρεσιτεχνίας αναγνώρισης προσώπου, σε σύγκριση με τα 96 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατατέθηκαν στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία σε διάφορες πόλεις χρησιμοποιεί κάμερες αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό εγκληματιών σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ σε σιδηροδρομικούς σταθμούς γίνεται χρήση έξυπνων γυαλιών με αναγνώριση προσώπου, για τον εντοπισμό εγκληματιών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πρωτοπόρα στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών, και η αναγνώριση προσώπου δεν αποτελεί εξαίρεση. Για παράδειγμα, τελευταία δοκιμάζουν τεχνητή νοημοσύνη για τον έλεγχο των συνόρων. Στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα εικονικό ενυδρείο είναι εφοδιασμένο με 80 κάμερες αναγνώρισης προσώπου που σαρώνουν τους ανθρώπους που περπατούν μπροστά του. Το σύστημα στη συνέχεια – αν χρειαστεί – ειδοποιεί το προσωπικού ασφαλείας.

Στα ΗΑΕ εξετάζεται επίσης η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για τη βελτίωση της ασφάλειας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Expo 2020, η αστυνομία στο Ντουμπάι θα αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες κάμερες αναγνώρισης προσώπου, για τον εντοπισμό εγκληματιών, ως μέρος ενός προγράμματος που ονομάζεται Oyoon.

Η Ιαπωνία αναπτύσσει την αναγνώριση προσώπου σε όλους τους τομείς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, οι κάμερες αναγνώρισης προσώπου θα χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο αθλητών και εκπροσώπων τύπου για την είσοδο τους στους χώρους των αγώνων. Αναμένεται να καταγραφούν τα πρόσωπα έως 400.000 ανθρώπων, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας.

Τα Ιαπωνικά αεροδρόμια είναι ένας άλλος χώρος υιοθέτησης της αναγνώρισης προσώπου, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας σκοπεύει να αναπτύξει την τεχνολογία για όλα τα μεγάλα αεροδρόμια, μέσα στο 2019. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ιαπωνία εφαρμόζει την αναγνώριση προσώπου για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, όπως τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Τα Ιαπωνικά καζίνο κάνουν χρήση προηγμένων καμερών, για να προσμετρούν πόσο συχνά ένα άτομο επισκέπτεται τέτοιους χώρους.

Η Σιγκαπούρη περιγράφεται συχνά η πρωτεύουσα της Ασίας με την υψηλότερη τεχνολογία, εικόνα που ενισχύεται από τη χρήση της αναγνώρισης του προσώπου με πολλούς δημιουργικούς τρόπους. Για παράδειγμα, το σύνολο των 110.000 φανοστατών της Σιγκαπούρης θα είναι εφοδιασμένοι με κάμερες που συνδέονται με λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για τη βελτίωση της ασφάλειας και τη μείωση της τρομοκρατίας.

Εξετάζεται επίσης η χρήση αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό ηλικιωμένων που χάνονται στην πόλη, κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην Κίνα. Στο αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης δοκιμάζονται κάμερες αναγνώρισης προσώπου για να εντοπιστούν ταξιδιώτες που έχουν καθυστερήσει ή έχουν χαθεί, ενώ στον τερματικό σταθμό T4 του αεροδρομίου Changi χρησιμοποιείται ήδη η αναγνώριση προσώπου, για να μπορούν οι επιβάτες να κάνουν check-in μόνοι τους.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την αναγνώριση προσώπου στην ίδια κλίμακα όπως η Κίνα, η υιοθέτηση της τεχνολογίας υπήρξε αργή. Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν τελευταία, καθώς από το 2016, σχεδόν το 50% όλων των ενηλίκων στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται ήδη σε βάσεις δεδομένων στα αστυνομικά τμήματα.

Τα Αμερικανικά αεροδρόμια στρέφονται όλο και περισσότερο στην αναγνώριση του προσώπου, ενώ η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων έχει πειραματιστεί με κάμερες αναγνώρισης προσώπου σε 13 αεροδρόμια.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο επιλέχθηκε ως το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας που θα κάνει χρήση της αναγνώρισης προσώπου, για όλους τους διεθνείς επισκέπτες. Η ταυτοποίηση χρειάζεται λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα για να αναλύσει ένα πρόσωπο, ενώ το σύστημα έχει ακρίβεια 99%.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων με το Μεξικό, για να ανιχνεύσει ανθρώπους και οχήματα.

Ετικέτες
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.