Η ερευνητική εταιρεία Frost & Sullivan εξέδωσε μια νέα έκθεση που αναλύει τις παγκόσμιες δαπάνες για τις τεχνολογίες έξυπνων πόλεων που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η ερευνητική εταιρεία προβλέπει αύξηση των δαπανών για τεχνολογίες έξυπνων πόλεων κατά 22,7% από το 2020 μέχρι το 2025.
Οι δαπάνες των έξυπνων πόλεων στην τεχνολογία τα επόμενα έξι χρόνια αναμένεται να φτάσουν τα 327 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025 από 96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019.
Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data θα έχουν μεγάλη ζήτηση για την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, με αυξανόμενες ευκαιρίες για αναλύσεις πλήθους, ανοιχτά data dashboards και διαδικτυακές υπηρεσίες πόλεων.
Η Frost & Sullivan προβλέπει ότι θα υπάρχουν περισσότερες από 26 έξυπνες πόλεις έως το 2025, με τις 16 να βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων δαπανών για τις έξυπνες πόλεις έως το 2030 θα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα.
Οι έξυπνες πόλεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν 5G και αυτόνομες και ρομποτικές τεχνολογίες. Σχεδόν όλα τα projects έξυπνων πόλεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν ήδη επενδύσει σε πρωτοβουλίες ανοιχτού τύπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, η Κίνα έχει ανανεώσει τις επενδύσεις σε 5G, έξυπνα δίκτυα, AI και κέντρα δεδομένων μέσω της «νέας πρωτοβουλίας υποδομής» που παρουσιάστηκε το 2018.
Η αυξανόμενη ζήτηση για crowd management και monitoring στις πόλεις θα οδηγήσει στο να αυξηθεί η αγορά του “crowd analytics” κατά 20% -25% έως το 2030. Αυτός ο τομέας κέρδισε 748,6 εκατομμύρια δολάρια το 2020.
Οι επενδύσεις σε έξυπνες πρωτοβουλίες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Οι έξυπνες πόλεις έχουν ήδη επενδύσει σε wearables και apps εντοπισμού, ανοιχτών πλατφορμών δεδομένων, αυτόνομων drone και “crowd analytics” για την καταπολέμηση της πανδημίας. Μετά την πανδημία, η επένδυση σε έξυπνα έργα, όπως έξυπνα δίκτυα, έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας, αυτόνομα οχήματα, έξυπνος φωτισμός, υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δημόσια ασφάλεια και προστασία με δεδομένα θα τραβήξουν την προσοχή.