Η επίδραση του Cloud & του ΙοΤ
Οι αστικοί πληθυσμοί αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, με αναμενόμενη αύξηση 1,56 δισεκατομμυρίων κατοίκων έως το 2040. Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στις μεγάλες πόλεις συνεχίζει να αυξάνεται, η δυνατότητα να παρέχεται το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας στους κατοίκους αποτελεί μια συνεχή σύγχρονη πρόκληση.
Του Νέστορα Πεχλιβανίδη
Οι εταιρείες -από τον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας και ειδικότερα από τη βιομηχανία κατασκευής των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφάλειας- ήδη λαμβάνουν υπόψιν τις συνθήκες σε αυτές τις φουτουριστικές πόλεις, όταν αναπτύσσουν ακόμα και σήμερα νέα προϊόντα και λύσεις. Συστήματα δηλαδή, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιτήρηση δημόσιων χώρων, μεταβιβάζοντας δεδομένα και πληροφορίες μεταξύ, συσκευών, πολλαπλών κέντρων ελέγχου και διαχείρισης συμβάντων, προσωπικού βάσης και πολλών άλλων μηχανισμών ασφάλειας. Κάτι, που θα οδηγούσε στην υλοποίηση ολοένα και περισσότερων έξυπνων υποδομών εντός της πόλης, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εμπειρία και την ασφάλεια των κατοίκων της.
Πεδίον δόξης λαμπρό για εφαρμογές 5G, IoT, AI και Cloud
Το 5G, το IoT(Internet of Things), η τεχνητή νοημοσύνη(Artificial Intelligence) και το Cloud αποτελούν βασικά θεμέλια μιας έξυπνης πόλης. Το καθένα είναι εξίσου σημαντικό, όμως όλα μαζί παρέχουν στους υπεύθυνους διαχείρισης μιας πόλης τη δυνατότητα συγκέντρωσης και ανάλυσης πιο λεπτομερών δεδομένων από ποτέ. Ειδικότερα στο ζήτημα της ασφάλειας, η ύπαρξη συστημάτων IoT και Cloud στο άμεσο μέλλον, θα είναι απ’ τους σημαντικότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη ποιότητα ζωής των πολιτών.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι έξυπνες πόλεις έχουν διανύσει σημαντικό δρόμο, για να γίνουν πραγματικά έξυπνες, θα πρέπει να επιτευχθεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, η επίγνωση και ειδοποίηση δυσμενών καταστάσεων και απειλών, σε πραγματικό χρόνο, καθώς επίσης και να βελτιστοποιηθεί η συνεργασία διαφόρων υπηρεσιών, τομείς που αποτελούν κομβικούς παράγοντες και άμεσες προτεραιότητες.
Οι δημόσιοι χώροι θα πρέπει να εμπνέουν ασφάλεια, είτε πρόκειται για ένα πάρκο, είτε για εμπορικούς χώρους ή ακόμα και οδικές αρτηρίες εντός της πόλης. Εφαρμογές IoT και cloud θα μπορούσαν να συμβάλουν στη παροχή άμεσης αντίδρασης ή ακόμα και να προλαμβάνουν κάποια σημαντικά περιστατικά απειλών της ασφάλειας που θα μπορούσαν να προκληθούν είτε από ασυνείδητους οδηγούς στους δρόμους, είτε από ένοπλες ληστείες, τρομοκρατικές επιθέσεις ή γενικότερα από εγκληματικές ενέργειες κάθε κλίμακας. Σε πολλές των περιπτώσεων τα ήδη υπάρχοντα συστήματα ασφάλειας και ειδικότερα βίντεο-επιτήρησης σε δημόσιους χώρους, βασίζονται σε υποδομές προγενέστερων τεχνολογιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες και τα οφέλη που προσφέρει το cloud, το IoT και άλλες μορφές διασυνδεσιμότητας.
Έξυπνη σχεδίαση
Φυσικά η αναβάθμιση του οικοσυστήματος των συστημάτων ασφάλειας μιας πόλης αποτελεί τεράστια πρόκληση για την τοπική διοίκησή της ή ακόμα και για μια κυβέρνηση. Η αντικατάσταση όλων των καμερών, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με σισύφειο εγχείρημα. Το όφελος όμως από μία τέτοια ενέργεια θα ήταν μεγάλο, αφού όλες οι σύγχρονες κάμερες θα μπορούσαν να συνδέονται στο cloud παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες, η ανάλυση των οποίων από έξυπνα προγράμματα, θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερες προοπτικές. Φαίνεται δηλαδή, πως η ψηφιοποίηση και η διασυνδεσιμότητα δεν είναι τόσο ζήτημα πολυτέλειας, όσο μάλλον μία αναγκαιότητα σήμερα στις υποδομές ασφάλειας των έξυπνων πόλεων. Οι τεχνολογικές υποδομές στις οποίες οι αστικές περιοχές έχουν εναποθέσει την ασφάλειά τους, θα πρέπει να προσφέρουν υψηλά επίπεδα διασυνδεσιμότητας και διαλειτουργικότητας, που αποτελούν τα βασικότερα χαρακτηριστικά των έξυπνων πόλεων.
Τα συστήματα – πλατφόρμες βιντεοεπιτήρησης που χαρακτηρίζονται έξυπνα, θα πρέπει να προσφέρουν δυνατότητες συλλογής όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων από διαφορετικές πηγές μέσα στην πόλη σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι και οι αρχές ασφάλειας να μπορούν ανταποκριθούν άμεσα στα συμβάντα.
Για παράδειγμα ένα έξυπνο σύστημα βιντεοεπιτήρησης θα μπορεί να εντοπίσει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο για ένα τροχαίο ατύχημα και να ενημερώσει το πλησιέστερο ασθενοφόρο, αλλά και την πλησιέστερη ομάδα της αστυνομίας προκειμένου να καταφθάσουν άμεσα στο συμβάν. Ένα πιο προηγμένο σύστημα ίσως να ήταν ικανό να κλείσει κάποιους δρόμους γύρω από το περιστατικό και να εκτρέψει την κυκλοφορία σε διαφορετικές διαδρομές, αποφεύγοντας τη συσσώρευση οχημάτων προς περαιτέρω ασφάλεια.
Αυτό όμως είναι μόνο ένα παράδειγμα. Χωρίς τα ψηφιακά συστήματα ο εντοπισμός των οχημάτων και κατ’ επέκταση η επίλυση των προβλημάτων συμφόρησης στους δρόμους θα ήταν ανέφικτα, όπως άλλωστε και η αντίδραση της αστυνομίας σε ένα έγκλημα να μην ήταν ετεροχρονισμένη αν υπήρχε δυνατότητα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.
Τεχνολογίες Cloud – based
Οι cloud – based τεχνολογίες προσφέρουν διαλειτουργικότητα, επεκτασιμότητα αλλά και αυτοματοποίηση∙ στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των παραδοσιακών συστημάτων ασφαλείας. Με την ενσωμάτωση αυτών των χαρακτηριστικών, οι έξυπνες πόλεις μπορούν να αναπτύξουν μία πλήρως ανοιχτή δομή που θα προσφέρει εν τέλει την απαιτούμενη διαλειτουργικότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο.
Επίσης, ένα πλεονέκτημα των cloud – based συστημάτων είναι πως θα μπορούν προσφέρουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα καθώς θα εξελίσσεται η τεχνολογία και μάλιστα με ελάχιστες επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές.
Η μετάβαση σε συστήματα cloud – based σε βάθος χρόνου ενδεχομένως να περιορίσει σε κάποιο βαθμό και την εξάρτηση, που πλέον εμφανίζουν οι πόλεις, από τις οπτικές ίνες. Ως εκ τούτου θα μειωνόταν το κόστος των τηλεπικοινωνιακών υποδομών σαν αποτέλεσμα των αυξημένων ασύρματων συνδέσεων.
Οι έξυπνες πόλεις πρέπει να είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές στα επόμενα χρόνια αλλά το σημαντικότερο, είναι να έχουν και μελλοντική προοπτική, αλλιώς ένα απ’ τα πιο σημαντικά στοιχεία της έξυπνης πόλης θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές των συστημάτων πρέπει να δημιουργήσουν τα κατάλληλα τεχνολογικά θεμέλια που θα είναι σε θέση να ενσωματώσουν τις καινοτομίες του μέλλοντος, όταν αυτό θα είναι εφικτό.
Λειτουργίες μιας έξυπνης πόλης
Σε μια έξυπνη πόλη, οι υπεύθυνες αρχές ασφάλειας, αλλά και γενικότερα οι πολίτες, θα μπορούσαν να ανεβάζουν βίντεο μέσω μιας εφαρμογής για τον ταχύτερο διαμοιρασμό της πληροφορίας. Φυσικά και οι κάμερες των οχημάτων ή οι κάμερες που φέρει το προσωπικό ασφάλειας στη στολή του, θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε μία τέτοια διαδικασία και να παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις λειτουργίες της πόλης.
Οι cloud – based πλατφόρμες έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν πολύ εύκολα και να ενσωματώσουν σύγχρονες εφαρμογές όπως LPR(license plate recognition – αναγνώριση πινακίδας οχήματος), λογισμικό ανάλυσης συμπεριφοράς και αναγνώρισης προσώπου. Όλες αυτές οι δυνατότητες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους χρόνους απόκρισης σε συμβάντα ασφάλειας και κατ’ επέκταση να περιορίσουν την εγκληματικότητα.
Μια πραγματική μελέτη περίπτωσης
Ο πληθυσμός της Πόλης του Μεξικού είναι περίπου 9 εκ. Αν βέβαια συμπεριλάβουμε και τους κατοίκους των προαστίων, τότε το νούμερο ξεπερνάει τα 20 εκ., καθιστώντας την μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου.
Πριν από 7 χρόνια, με επίσημη πρωτοβουλία, ξεκίνησε στην πόλη η δράση’’Safe City’’. Από τότε ο θεσμός εξελίσσεται και αναπτύσσει νέους και πιο έξυπνους τρόπους παροχής ασφάλειας στους πολίτες, και η λειτουργία του θεσμού, ο οποίος βασίζεται σε τεχνολογίες cloud έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Τα τρία τελευταία χρόνια στην Πόλη του Μεξικού έχουν εγκατασταθεί 58.000 επιπλέον κάμερες∙ σε δημόσιους χώρους, οδικές αρτηρίες και αλλού ενώ όλες συνδέονται στο επονομαζόμενο σύστημα C5(Command, Control, Communications, Citizen Contact) της πόλης.
Συστήματα ανοιχτής αρχιτεκτονικής
Παράδειγμα συστήματος ανοιχτής αρχιτεκτονικής θα ήταν η αυτοματοποιημένη διαχείριση συσκευών συνδεδεμένων σε cloud, μέσω μιας cloud – based εφαρμογής. Συστήματα με τέτοια αρχιτεκτονική θα είναι ζωτικής σημασίας στο μέλλον, προκειμένου οι έξυπνες πόλεις να είναι ικανές να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες στους πολίτες τους καθώς νέες δυνατότητες θα αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια.
Οι τεχνολογίες που βασίζονται στο cloud και το IoT σημειώνουν ραγδαία ανάπτυξη προσφέροντας ακόμα περισσότερες επιλογές στις αρχές μιας πόλης ώστε να αναπτυχθούν περισσότερες έξυπνες υποδομές προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας.
Αν και η εφαρμογή cloud – based συστημάτων απαιτεί νέες επενδύσεις, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και θα σχεδιάζονται νέοι τρόποι παροχής ασφάλειας, το κόστος αλλά και οι προκλήσεις που συνδέονται με τέτοιου είδους συστήματα θα μειώνονται καθώς η βασική υποδομή θα παραμένει ίδια χωρίς ανάγκη ιδιαίτερων αλλαγών.
Source: Αναδημοσίευση από securitymanager.gr